Alfa Romeo 147 1.9 JTD - przegrzewa się podczas jazdy

18 Paź 2018, 08:18

Witam,

2 tygodnie temu mechanik wymienił mi rozrząd wraz z pompą wody na ori od tego czasu zrobiłem ok. 1000 km.
2 dni temu jechałem trasę 700 km. Po 150 km wyskoczył komunikat o zbyt wysokiej temperaturze, na wskaźniku pokazywało 120 stopni, prędkość ok. 140 km/h. Od razu zwolniłem a temperatura spadła do 90 stopni.
Zacząłem sprawdzać - dojechałem tą trasę, silnik przegrzewa się w momencie, gdy jadę szybciej niż +/- 100 km/h (temperatura wzrasta, nie zatrzymuje się), w momencie przegrzewania (powyżej 90 stopni) brak ogrzewania w samochodzie lub powietrze z nawiewów leci letnie mimo ustawionego na maxa.
Gdy jeżdżę po mieście wszystko jest ok (trzyma cały czas 90 stopni i jest ogrzewanie), po autostradzie wracałem z prędkością 80/90/100 km/h cały czas obserwując wskaźnik.
Wszystkie płyny w normie, bez strat. Nie kopci, nie dymi, płyn chłodniczy czysty. Rurki wchodzące do chłodnicy są ciepłe i miękkie, wychodzące również.
Po zagrzaniu auta i pozostawieniu na postoju, przy włączonych światłach wydaje mi się, że nie działa wentylator.
Odpowietrzyłem wczoraj układ przez chłodnice do momentu aż zaczął cieknąć płyn.
Jakieś propozycje ? Nie chce oddawać auta komuś kto zacznie wymieniać wszystko po kolei aż będzie dobrze.
Maydrax
Nowicjusz

Auto: Alfa Romeo 147
Silnik: 1.9 JTD 115 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

19 Paź 2018, 11:34

Podejrzewam zapowietrzony układ
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Paź 2018, 13:49

jak odpowietrzyłeś to zrób teraz rundę i sprawdź co się będzie działo oraz daj znać. Moim zdaniem to również problem z zapowietrzeniem układu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Badaj auto i przeprowadzaj regularne badania techniczne
    Sprawność techniczna pojazdu jest kluczowym elementem bezpieczeństwa ruchu drogowego. Najczęściej stwierdzane przez policję usterki w pojazdach, które uczestniczyły w wypadkach drogowych, to braki w oświetleniu (54%), ...