Problem wysoka temp. ( Mazda 626 )

20 Paź 2018, 16:24

Witam. Mam pewien dylemat który występuje od kilku dni. Konkretnie jest to wysoka temp. która sięga nawet 3/4 licznika podczas jazdy. Niezależnie czy jadę wolno czy szybko, jeśli silnik się rozgrzeje to trzyma taką temp i koniec. Jednak oznak wysokiej temp. nie widać nic nie bulgocze, wentylatory nie włączają się choć są sprawne.
Dzisiaj byłem u mechanika z którym przedyskutowałem temat i powiedział że podejrzewa termostat (zimny przewód dolny, letni górny, zimna chłodnica) lub uszczelkę pod głowicą. Jak przyjechałem do domu wykręciłem teromostat i przetestowałem go w gorącej wodzie. Podniósł się o 5mm czyli chyba ok ?
Chłodnica jest w słabym stanie w niektórych miejscach kruszy się od samego patrzenia, ale przecieków nigdzie nie ma. Pompa z tego co patrzyłem łopatki posiada więc pewnie działa. Nie wiem co dalej robć.
Obawiam się by to nie była uszczelka. Jedyny plus to to że auto nie dymiło z tego co pamiętam. Ma ktoś jakiś pomysł ? :?:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

qvwvp
Obserwowany

21 Paź 2018, 19:32

Do zamknięcia. Sam sobie poradziłem.....
qvwvp
Obserwowany

22 Paź 2018, 11:51

co było przyczyną?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Paź 2018, 14:02

qvwvp napisał(a):Podniósł się o 5mm czyli chyba ok ?
Termostaty otwierają się do około 7 mm z tego co wiem. ale skoro otwiera się a i tak przewody od chłodnicy są chłodne to problemem musiała być niedrożna chłodnica.
Dobrze by było jednak jak by autor odpowiedział w czym faktycznie był problem bo może to pomóc komuś w przyszłości.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Kultowe japońskie samochody sportowe
    Japońscy producenci nie bez powodu słyną z konstruowania zgrabnych roadsterów i wyjątkowych sportowych samochodów. Wiele modeli stworzonych w Kraju Kwitnącej Wiśni na stałe wpisało się w historię motoryzacji ...