Alfa Romeo 147 proszę o opinie

16 Lut 2009, 09:44

Witam...
Przymierzam się do zmiany samochodu ( obecnie śmigam starym peugeot 205) i że tak napiszę chciałbym coś bardziej luxusowego :) by ogrzewanie w zimę działało itp. :) dobra a tak poważnie chcę wydać ok 18.000 +- 500zł.
Bardzo podoba mi się Alfa Romeo 147, tylko jak ona się sprawuje??
Moje wymagania:
Rocznik: 2000 i w górę (mam świadomość że jak alfa to max do 2001)
Trwałość i mała awaryjność
W miarę bogate wyposażenie, w tych alfach ma wszystko czego bym chciał a nawet więcej...
Ekonomiczne, spalanie po mieście do 8l/100
Niepospolitość ( chodzi o to że nie chce auta typu golf, że gdzie się nie spojrzy tam to auto...)
By przy ewentualnych usterkach cena naprawy nie sprawiała, że osiwieje :)

Prócz tej alfy bardzo podoba mi się jeszcze mercedes A140 - 160, ale słyszałem że tam lubi się psuć elektronika....
Nie chcę auta dresiarskiego, lecz coś co by mnie wyróżniało wśród tłumu peugeotów 206, golfów III i IV...
Proszę o opinie o tej alfie i ewentualne inne propozycje ciekawych samochodów do kwoty, którą mogę wydać...
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam N.
nazer
Nowicjusz

Miejscowość: Ciasna k.Lublińca

16 Lut 2009, 11:50

Jak liczysz na nietuzinkowośc i wyróżnianie się z szarej masy,to 147 spełni te oczekiwania ale o taniej eksploatacji a tym bardziej bezawaryjności wogóle nie myśl.
147 jest nietania w utrzymaniu.Alfy wogóle są nietanie w eksploatacji...a awaryjnośc jet wyższa niż aut z tych samych roczników z tzw.jak to nazywasz szarej masy.
Poza tym ceny niektórych części i napraw do Aly,mogą u Ciebie spowodowac,że nie tylko osiwiejesz ale i możesz sobie te siwe włosy jeszcze powyrywac!
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

16 Lut 2009, 13:09

No to trochę się rozczarowałem :( W takim razie co byś polecił, najlepiej coś z nie szarej masy... A co myślisz o mercedesie A160??Wiele o nim czytałem, jedni zachwalają, drudzy klną, że elektronika siada jak mucha na paskudztwie...Wiem, że to nie mercedes o jakich zwykło się mówić, tylko niemiecki matiz, ale przyciąga mnie design, więc jeśli nie alfa to może taki mercedes? a jak nie mercedes to może seat ibiza II FL ??
Pozdrawiam N.
nazer
Nowicjusz

16 Lut 2009, 13:36

No raczej wart zainteresowania jest A 170.Ma najlepszą opinię z tych "maluchów".Ibiza jest na pewno ok. tak pod względem wyglądu jak i rozsądnej eksploatacji lecz jeśli chodzi o ekstrawagancki wygląd,to chyba nie jest ona liderem. Bliżej jej do szarej masy...
Co do propozycji innych aut,to...no właśnie...Każdemu możę się coś innego podobac.Ja zawsze też chciałem przed kupnem coś takiego innego,a potem rozsądek i portfel doprowadzał mnie do "szarej masy" czyli kolejny Opel,kolejny Vw... Tak na marginesie to nawet nie wiem po ile chodzą Astry III. Może się zmieścisz,bo auto jest fajne,ładne i nie są nim przeładowane ulice..!
pozdro :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

16 Lut 2009, 14:52

Panowie jest jeszcze Stilo z silnikiem JTd :shock: Alfa 147?Nie z silnikiem benzynowym napewno,to jest jeden z najbardziej sportowych samochodow wsrod kompaktow,niepozbawiony wad.Tej Alfy bym nie kupił.Stilo natomiast tak,nie chce mi sie pisać na temat akurat tej alfy,odradzam!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Lut 2009, 19:17

Dziękuje za rady.. czyli alfa odpada...
Na merola A170 nie będzie mnie stać, więc myślę, że najrozsądniej będzie zostać szarakiem, i myślę, że skieruję swój wybór w stronę Seata Ibiza II FL, teraz takie małe pytanie, z jakim silnikiem najlepiej kupić??? 1,4 na benzynie, czy te 1,9 TDI 110KM ??? zależy mi by był ekonomiczny w spalaniu, ale jak trzeba umiał pokazać ten swój hiszpański temperament :)
Pozdrawiam N.
nazer
Nowicjusz

17 Lut 2009, 11:30

No jesli chodzi o konkretny model to ułatwiasz nam zadanie.Seat Ibiza to bardzo dobry wybór.Posiada doskonałe silniki Diesla.Do wyboru masz 1.9 SDI/64KM,1.4 TDI 70-80KM oraz 1.9TDI 100-160KM,czyli występują te silniki mocniejsze i słabsze.Silniki1.2 benzynowy 3 cylindrowy odpada,1.4 też benzynka dość duzo pali w jeżdzie miejskiej,ponad 8 l.Ja polecałbym patrząc na twoje wymagania 1.9TDI,ja kupiłbym SDI dlatego,że nie jarają mnie większe przyśpieszenia po naszych drogach,zresztą wersje z silnikiem SDInajłatwiej jest kupic w lepszym stanie gdyż nie dają takich przeciazeń.Wybor należy do ciebie ale celujesz w samochod bardzo wysokiej jakości.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

23 Lut 2009, 16:19

diesle-alfa-romeo-wygrywaja-na-torze-w-australii-vt16859.htm jak ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości na temat JTD ;)
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość