Alfa Romeo 147 Utrzymanie

01 Maj 2019, 13:41

Zakochałem się w Alfie Romeo 147 i planuję ją kupić.
Wykluczam wszystkie benzyniaki bo albo awaryjne albo GTA na które mnie nie stać. Zostaje 1.9JTD. Jeśli ten silnik jest tak chwalony to taka Alfa w dieslu będzie ciężka do utrzymania? Mój budżet to jakieś 13/14 tysięcy, obliczyłem że za paliwo miesięcznie będe płacił te 4 stówki(1000km miesięcznie) i to jest jeszcze okej, ale jakieś dodatkowe wydatki mogą być wysokie? Utrzymam ten samochów studiując i zarabiając w jakieś pracy dorywczej te 6/7 stówek miesięcznie?
Na początku w planie była Astra G.
maxcius
Obserwowany

01 Maj 2019, 17:01

Wiadomo ze co miesiac nie bedzie sie cos psuc, ale co gdy trzeba będzie wymienic klocki/tarcze jakis dwumas albo turbo?
Ja przy tym budzecie nie pakowal bym sie w auto, zawsze trzeba miec gotowke na czarną godzinę, jakas choroba, zdarzenia losowe
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

01 Maj 2019, 17:46

maxcius napisał(a):obliczyłem że za paliwo miesięcznie będe płacił te 4 stówki(1000km miesięcznie) i to jest jeszcze okej, ale jakieś dodatkowe wydatki mogą być wysokie? Utrzymam ten samochów studiując i zarabiając w jakieś pracy dorywczej te 6/7 stówek miesięcznie?

Oj chłopie z takim podejściem to alfa nawet nie jest strzałem w stopę tylko znacznie wyżej (około 1m) :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Maj 2019, 17:53

maxcius napisał(a): Utrzymam ten samochów studiując i zarabiając w jakieś pracy dorywczej te 6/7 stówek miesięcznie?
Na początku w planie była Astra G.

obstawiam że nawet tej Astry G nie utrzymasz, bo ten samochód będzie stary więc trzeba będzie w niego inwestować żeby jeździł, zaraz będą opony, rozrząd, hamulce , paliwo wydasz wszystko co zarobisz na astrę G a może i nawet więcej.
Kup Skutera...albo szukać lepszej pracy :naughty:
Lub jeszcze lepiej zainwestuj tą kasę...w siebie. :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Calibra GTC Concept
    Silnik 2.8, 325 KM. Bardzo podobna jest do Isignii, a ta jak wiadomo była i jest świetna. A wy co myślicie na temat nowej calibry? Jeszcze dodam, że ma kosztować około 200 tysięcy gdzieś to na angielskiej stronie przeczytałem. ...