Alfa Romeo 156 czy Rover 75?

24 Wrz 2011, 16:26

barol91 napisał(a):Benzyniaki są szwedzkiej produkcji za wyjątkiem silnika 1.8,który pochodzi z Mitsubishi (wtrysk bezpośredni),oznaczony jest symbolem 1.8i a w M.Carismie oznaczono go jako 1.8 GDI.
I to nie jest wyssane z palca,to są fakty.

Od 1996 r wszystkie są od Renault poza dwoma od Mistu. Ostatnie Volvo z silnikiem w pełni Volvo to model 850. Ja tam nie słyszałem żeby ludzie narzekali na diesle w V40, może i głośne są ale nie paliwożerne.

Ja bym się skłaniał ku V40 albo Marea JTD jak tu ktoś podał.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Wrz 2011, 18:16

Ja napisałem to co jeden z userów z tego forum który miał własnie S40.
Ja zaproponuje coś takiego [link do oferty na Allegro wygasł] jeśli nie masz uprzedzeń do marki to naprawde warto.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback

24 Wrz 2011, 19:56

Jak się zastanawiasz nad tym Volvem, to najpierw zobacz ilośc miejsca z tyłu, bo jak dla mnie dla 4 osób to jest zdecydowanie za maly samochód. Gdy jeździłem Focusem i wsiadłem do V40 to jak dla mnie mialem wrażenie że te auto jest znacznie mniejsze od Forda.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

24 Wrz 2011, 20:15

Zgadzam się, w V40 jest mało miejsca z tyłu dla większych osób ale nie jest jakoś strasznie niewygodnie.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe

24 Wrz 2011, 22:56

Marea odpada, nie mam przekonania do fiatów, poza tym, nie w moim guście. Co do Leganzy, skoro Daewoo nie potrafi zrobić porządnej mikrofalówki, o czym się przekonałem, to tym bardziej nie zaufam temu autu, które w razie wypadku ma też zapewnić bezpieczeństwo mojej rodzinie.

Trochę zniechęca mnie fakt, że V40 ma mało miejsca z tyłu. Macie jeszcze jakieś propozycje? Czy wspomniana wcześniej przeze mnie Alfa Romeo 156 nie byłaby dobrym wyborem? Samochód pięknie się prezentuje, a 1.9 JTD z tego, co czytałem, to niezawodne jednostki.

EDIT: Dość ładnym autem wydaje się też być Renault Laguna II, ale z tego co się orientuje, to dość awaryjny samochód?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

24 Wrz 2011, 23:06

Do Fiata zaufania nie masz, a chcesz kupic samochod gdzie wiekszosc czesci jest prod Fiata, w tym silnik? A co do AF 156, to ciezko bedzie ci kupic zadbana z JTD, a miejsca z tylu tyle co w S40/V40.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak samochody autonomiczne zmienią nasze miasta?
    Samochody autonomiczne mogą całkowicie zmienić sposób przemieszczania się po miastach. Nie jest to odległa perspektywa – badanie przeprowadzone na zlecenie Renault Polska przez Kantar TNS wykazało, że większość ...

25 Wrz 2011, 08:23

Killaz czyli tak jak myślałem,szkoda bo Leganza to jeden z lepszych modelów Daewoo.Zwykle w realnych wypadkach Daewoo wypada lepiej niż w testach (zresztą coś o tym wiem).
Silnik Leganzy to tylko zmodyfikowany motor Opla więc większych problemów raczej nie będzie.
Dobrze Ci radze przemyśl to,za te pieniądze dostaniesz bardzo dobrze wyposażone auto (m.in.skóra,klima,el.lusterka podgrzewane,el.szyby,poduszki pow.,el fotel kierowcy.Pozatym auto jest bardzo wygodne na długich trasach (wkońcu kiedyś jeżdziły one u nas w rządzie i jak popatrzysz po allegro to niektóre mają duże przebiegi a to świadczy że własnie robiły długie trasy).
Zresztą poczytaj opinie w internecie to będziesz wiedział o czym mówie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Wrz 2011, 09:46

Ech, z całą pewnością masz wiele racji w tym co piszesz, po obejrzeniu Leganz na Allegro faktycznie widzę, że wyposażenie mają ponadprzeciętne jak na ten przedział cenowy aut. Tylko strasznie szpetny jest przód auta, no i ten znaczek Daewoo. Mało prestiżowa marka. Wiem, że to ograniczone myślenie stereotypami, ale niestety, żyjemy w takim społeczeństwie, że mówiąc "jeżdżę Volvo" sprawię lepsze wrażenie niż mówiąc "jeżdżę Daewoo". Muszę się dłużej zastanowić co do Leganzy, na razie będę jeszcze rozważał inne auta.
Jestem jeszcze zainteresowany Passatem B5 w kombi, raczej niezawodne auta?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Wrz 2011, 09:52

A widzisz czym ja jeżdze?I mam na to wyjeba... bo to też samochód.
Passat B5 to dobre auta ale za te pieniądze może być ciężko kupić coś sensownego.
Z innych aut to może jeszcze Opel Vectra B?
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

25 Wrz 2011, 10:03

Tyle, że auto za 10tys. zł nie ma żadnego prestiżu a lepsze marki w utrzymaniu są droższe.
W Passacie trzeba się liczyć z kosztownym przednim zawieszeniem, poza tym koszty w normie.
Co do bezpieczeństwa to z wymienionych w temacie najlepiej wypada Volvo, ma 4*, Passat ma jedynie 3, 156 nie badali ale patrząc na to:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

to ze sztywnością karoserii nie jest zbyt kolorowo.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

25 Wrz 2011, 10:05

O Alfe trzeba dbać i wszystko na bieżąco wymieniać żeby długo służyła.
Barol
Awatar użytkownika

25 Wrz 2011, 10:16

No cóż, patrząc na crash test Alfy już ją sobie darowałem ;)
Volvo V40 nadal mnie kusi i nęci, chociaż, jeśli pooglądam zdjęcia tyłu i wnętrza Leganzy to przez chwilę jestem skłonny już ją kupić, ale wtedy zerkam na przód i czar pryska. Chociaż ta Leganza wydaje się bardzo ładna:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Saab 9-5 w tej cenie to raczej szrot? Nad Passatem też pomyślę, sąsiad za 9,500 kupił B5 w kombi i sprawuje mu się dobrze. Drugi znowu jeździ Golfem IV, też za ok. 10 tys zł, z tym, że raczej do przestronnych te auto nie należy.

EDIT: Co do Vectry B, jest wersja ze skórami, i jedynie nad tą bym się zastanawiał, bo w innym wypadku strasznie przeciętnie te Vectry wypadają, co prawda miałem z nią trochę do czynienia, gładko się nią jeździło i świetnie wyciszona, przynajmniej w odczuciu osoby, która jeździ na co dzień rdzewiejącym, trzeszczącym Toledo z wybitym zawieszeniem.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Wrz 2011, 10:20

No też fajna legia,jeśli reszta Ci sie podoba to przód można przemilczeć.
Barol
Awatar użytkownika

25 Wrz 2011, 10:24

Jak chcesz mieć tanie wypasione auto to może Hyundai XG: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
albo Chairman:
[link do oferty na Allegro wygasł]
tylko nie wiem jak przedstawiają się koszty ich utrzymania.
Zamiast Legnanzy lepszą opcją jest moim zdaniem Sonata.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

25 Wrz 2011, 10:33

Nie. nie musi być wypasione, klasa średnia w pełni mnie satysfakcjonuje, byleby autko miało nawet ładną prezencję z zewnątrz, ale też nie jestem bez przesady jakimś wybitnym estetą. Zależy mi właśnie na tym, aby auto nie paliło za dużo, najchętniej diesel lub benzyna + gaz, dlatego wszelkie "limuzyny" sobie na wstępie daruję. E39 też w tej cenie raczej nie znajdę?
Ew. nikt jeszcze nie rozwinął tematu Skody Octavii, elegancka, bez żadnej awangardy, ładne, proste auto, tylko jak z silnikami?
Ostatnio edytowany przez Killaz, 25 Wrz 2011, 10:40, edytowano w sumie 1 raz
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika