Pierwsze auto do 5 tys. - beczka i w124?

05 Paź 2011, 15:14

Witam tak jak w temacie szukam auta (bedzie to moje pierwsze) zawsze chcialem miec merca w123 (beczke) lub w124. Najbardziej mi sie podobaja te wlasnie samochody. Mam mozliwosc kupna za 4300zl od sasiada w124 stan prawie idealny przebieg nie najgorszy, jednak gdy poczytalem o tym aucie troche to sie przestraszylem nie mam na mysli oplat jednak spalanie jest przerazajace.Wiec mam tutaj do was pytanie co mozna kupic nie drogiego (5 tys) chcialbym zeby bylo jak wymienione juz samochody (beczka i w124) jednak zeby mniej palilo max 10l po miescie
Zbir
Początkujący

05 Paź 2011, 15:34

Fiat Brava,Daewoo Lanos,VW Golf III/Polo III,Seat Ibiza/Cordoba.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Paź 2011, 15:41

No dobra ale to sa w wiekszosci male auta daewo nigdy nie kupie (strata kasy) czekam na dalsze propozycje ma to byc auto z dosc wytrzymalym silnikiem i pod LPG najlepiej
Zbir
Początkujący

05 Paź 2011, 15:51

Nie wiem dlaczego nie Daewoo,bo to proste,tanie i solidne mechanicznie auta więc może jakaś Astra?
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

05 Paź 2011, 15:52

Dlaczego uważasz że na Daewoo to strata kasy?Czyżby głupie opinie zasłyszane od znajomych lub wyczytane w internecie?Bo wydaje mi sie że tak.
Z większych aut i dobrze znoszących lpg to może VW Passat B4.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

05 Paź 2011, 17:22

Głupie opinie? duzo znajomych ma te samochody tzw mialo co chwile cos sie psuje no po prostu masakra a i jakos nie podoba mi sie VW passat ok ale w wiekszosci sa to juz mocno zajezdrzone silniki ;/ moze jakies jeszcze propozycje?
Zbir
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrobaczka do szyb samochodowych
    Skrobaczka do szyb to narzędzie niezbędne dla każdego kierowcy, który zimą, podczas mrozów parkuje swoje auto na zewnątrz. Przydatna jest także zmiotka, a dla mniej cierpliwych odmrażacz lub mata antyszronowa ...

05 Paź 2011, 18:00

Wszystko zależy od egzemplarz,przykład dzięki któremu większość osób mnie tutaj kojarzy :mrgreen: ojciec ma już od 8lat Lanosa i co?Zero poważnej awarii a jak coś drobnego wyskoczy to sam sobie zrobi.

Passat ma zajechane już silniki?A powiedz mi które auto za te pieniądze go nie będzie miało?Dobre silnik będą miały własnie auta typu Daewoo,Fiat,Skoda.

Mi na myśl przychodzą jeszcze takie auta ale pewnie też będą bee no ale cóż.
Barol
Awatar użytkownika

05 Paź 2011, 18:55

ehh dobra skoro waszym zdaniem lanosy takie dobre to mam pytania jakie jest spalanie w miescie/trasie jaki silnik brac w gre wchodzi tylko benzyna + LPG. Jakie sa najczesciej usterki i na co zwrocic uwage kupujac takie auto, a i jeszcze w jakiej wkocie szukac, widzialem na allegro takie za 3 i za 5 niby wszystkie w bdb lub db stanie... a i jeszcze z jakim przebiegiem max kupic? nie chcem placic za rok kolejne tyle na silnik ;(
Zbir
Początkujący

06 Paź 2011, 05:34

Najlepsze do gazu to 1,5 z 8V. Ile ten silnik przejeżdża..? Spokojnie silniki Daewoo (konstrukcje poOplowskie) przejeżdżają 400tys. Słyszałem z potwierdzonych zródeł o Nubirach po 600tys..! Oczywiście jeśli się w nich regularnie robi wymiany i nie katuje.Co się psuje? To samo co w innych autach i to niezbyt często.Tylko zużyte elementy zawieszenia,hamulców itp. Nie ma problemów w Lanosach z blachą (są w Matizach,Tico,Nexiach i Espero) no chyba ,że auto jest wypadkowe i kiepsko naprawione.Spalanie ,to w tym modelu i z tym silnikiem śr.ok 10l gazu.W mieście 12 lpg,a na trasie 8,5-9l.Litry przerażają? Jak przemnożysz je przez cenę lita gazu,to masz jednak uśmiech na twarzy.Nie łudz się,że Passat będzie mniej palił i taniej wyjdzie nawet z TDI.Nic z tego!
artur73
Awatar użytkownika

06 Paź 2011, 07:54

Tak jak przedmówca napisał a co do kupowania to na dobrego Lanosa z gazem musisz wydać minimum 4-4.5tys.zł,przebieg jak przebieg jak dobrze poszukasz to znajdziesz takiego od dziadka który jeżdził nim tylko do kościoła a większość czasu auto stało w garażu (tutaj wiem co mówie bo ojciec tak kupił,kupiony od 1właściciela którym bym własnie dziadek i auto było w świetnej kondycji tylko że bez gazu niestety).
Barol
Awatar użytkownika

06 Paź 2011, 16:12

No to moze lepiej kupic Nubire? znalazlem takie o to auto co o nim myslicie? [link do oferty na Allegro wygasł]
Zbir
Początkujący

06 Paź 2011, 20:34

Nubira też jest ok,ta z linku od handlarza ale wygląda ładnie.
Barol
Awatar użytkownika

06 Paź 2011, 21:25

Jesli już,to Nubira II a nie I i to z 2,0 a nie z 1,6. Pali praktycznie tyle samo a jedzie !
Poza tym auto z lpg i klimą.naprawdę można takie spokojnie znalezć w stanie do jeżdżenia.
O ile pamiętam,W II cos zmienili ,że ten sam silnik 2,0 co w I,pali ok 1 litr benzyny mniej.
Oczywiście Lanos pali mniej...
artur73
Awatar użytkownika

06 Paź 2011, 21:27

Kwestia wygląda,mi osobiście I generacja sie bardziej podoba niż II ale nie sprzeczajmy sie :)
Barol
Awatar użytkownika

07 Paź 2011, 12:48