Alfa romeo 156 r. 2003

08 Cze 2014, 22:50

Witam
Zamierzam kupic alfe romeo 156 kombi 1.9 jtd .Nie znalazłem innej lepszej alternatywy,a opinie o tym aucie nie są tak tragiczne.Szukam auta juz 3 miesiace,przerabialem inne marki od Saab 9-3 .Saab 9-3 2.2 TiD ma silniki zdecydowanie gorsze niż 1.9 jtd. zapewne jego osprzet równiez.spalanie w 2.2 TiD jest masakra okolo 8 litrów ropy.Budżet to 13 tys zł + ewentualnie 1000 zł(który mam zostawiony na naprawy).POLECICIE LEPSZĄ ALTERNATYWE niż alfa w tych pieniadzach ?? passatów jest duzo ,ale pewnie są to same szroty w tej cenie,chodzi mi o wersje poliftową.Alfa Romeo jedyne kosztowne i dość czeste rzeczy do roboty w tym aucie to zawieszenie z tego co wyczytalem.Alfa w tych pieniadzach wcale nie musi byc szrotem bo jego wartość rynkowa jest znacznie nizsza niz VW Passata b5 naprzykład.Jezeli sie w czymś myle prosze o sprostowanie.Każdy niby odradza kupno alfy ,ale ich posiadacze sa zakochani w tym aucie , wiec nie rozumiem tych sprzecznosci ? szczerze mówia,ze zawieszenie siada juz po 40 tys km.To mnie nie martwi.Sa jeszcze jakies newralgiczne rzeczy w tych autach /? wole tutaj zadac pytanie i otrzymac obiektywne opinie niz na forum Alfaholików.
aa1822
Początkujący

Prawo jazdy: 06 02 2009
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: A4 b5
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

08 Cze 2014, 23:04

Posiadacze alfy sa zakochani bo no chyba kazdy przyzna ze auta bardzo fajnie sie prezentuja i wygladaja troche egzotycznie:D jednak sam piszesz ze czeste sa naprawy i to tez jest prawda. Te auto trzeba kochac zeby je miec bo trzeba sie liczyc z duzymi kosztami utrzymania. Co do alternatyw moze troche wiecej niz proponujesz kosztowac ale zobacz np na bmw e46. Przynajmniej odemnie taka propozycja
To te trzy litery, które zawróciły w głowie nie jednemu, BMW
eMiLxPompa
Początkujący

Zdjęcia: 98
Miejscowość: Tarnów
Prawo jazdy: 24 05 2010
Auto: nie mam

08 Cze 2014, 23:18

tak rozważalem e46 ,ale po oglądaniu w tej cenie tych aut to musze przyznac,ze egzemplarze są strasznie zajechane.co tam sie moze wiecej psuc ??? oprocz tego leciwego zawieszenia ??? silnik bardzo dobry ,turbina w nim pewnie tez dlugo pociagnie i dwumasa rowniez,zadam panu pytanie,jezeli mialby pan wybierac miedzy tym autem a oplem signum 2.0 Dti ,gdzie silniku to ponoc totalna szmira to ktory by pan wzial? signum z gorszą kulturą pracy silnika czy alfe?? sam sie zastanawiam,na takiego signum byloby mnie stac ale tylko 2.2 albo 2.0 Dti.Jestem w kropce ,pilnie potrzebuje auta.
aa1822
Początkujący

08 Cze 2014, 23:51

aa1822 napisał(a):co tam sie moze wiecej psuc ??? oprocz tego leciwego zawieszenia ??? silnik bardzo dobry ,turbina w nim pewnie tez dlugo pociagnie i dwumasa rowniez

Fajny skecz :ok:
Łatwiej wymienić to co może się nie psuć... :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Cze 2014, 05:03

Dobra dzieciaku jak tak masz komentować to lepiej stad wyjdź.Wymieniaj co ulega awarii tam predzej niz w Passacie (niemieckim gównie) ??
aa1822
Początkujący

09 Cze 2014, 07:41

aa1822 napisał(a):Dobra dzieciaku jak tak masz komentować to lepiej stad wyjdź.

Nie wiem o kim piszesz "dzieciaku" ale w sumie wolę być dzieciakiem niż niż pisać takie farmazony...
Skoro korzystasz z netu to nigdy nic nie słyszałeś o ar156????

A myślisz że auto to tylko super słupek silnika a reszta???
A może używasz do jazdy samego silnika na palecie???

aa1822 napisał(a):Wymieniaj co ulega awarii tam predzej niz w Passacie (niemieckim gównie) ??

I to jest jedyna wiedza płynąca z Twojego kompa????
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Radykalne coupe o czterech obliczach - Lexus RC
    Od oszczędnego, luksusowego coupé, przez sportowe auto z legendarną V-ósemką, po torowego potwora – żaden inny samochód w ofercie Lexusa nie ma tyle twarzy, co Radical Coupé, czyli RC. Sprawdzamy, ...

09 Cze 2014, 10:15

aa1822 napisał(a):Wymieniaj co ulega awarii tam predzej niz w Passacie (niemieckim gównie) ??

W passacie b4 prawie nic nie ulega awarji zwłascza w 1,9 tdi 90 KM to jest silnik nie do zajechania a w AR może paść niemal wszystko to auto więcej stoi w warsztacie i jeździ na lawecie niż jeździ na własnych kołach.
radosny63
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Bmw E46
Silnik: 2,5 192 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

09 Cze 2014, 18:13

aa1822 napisał(a):Dobra dzieciaku jak tak masz komentować to lepiej stad wyjdź.
Może grzeczniej :?: Już raz dostałeś ostrzeżenie za kulturę a raczej jej brak.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Cze 2014, 18:32

Poprzyj swoją opinie konkretnymi argumentami no słucham?? skoro ty tak dobrze wielce czcigodny p;anie znasz sie na autach to powinienes wiedziec,ze passat B5 to najwiekszy niewypal VW.koszt wymiany zawieszenia w pasacie przewyzsza ten w alfie .No slucham Co jest wazniejsze w aucie niz sprawny silnik ?? kultura pracy 1.9 Tdi do JTD albo Jtd-m to tak jak porównac twój intelekt do mojego ,(graniczy z przepascią).argumenty "dzieciaku" typu to auto wiecej jezdzi na lawecie i dodanie emotów typu hahaha i hiihihih mówią tylko o twoim braku wiedzy na temat tego auta a powielaniu stereotypów i oczywiscie dodaje to twoje hahaha i hihihi.Skoro nie potrafisz merytorycznie rozmawiac i przedstawiac argumentów to po co sie odzywasz?? kolega wyzej jakos potrafil normalnie odniesc sie do tej marki?? brak Ci kultury osobistej czy wyksztalcenia ?? mi chodzi o argumenty dobrze sprecyzowane ... co to za argument ,że (wiecej jezdzi na lawecie niz na kolach )?
aa1822
Początkujący

09 Cze 2014, 18:46

co to jest za argument?? wysmiewanie marki ?? że czesciej jezdzi sie na lawecie?? po co to komentuje ten człowiek ? jego opinia tez powinna byc grzeczniejsza,jak masz byc moderatorem to bądź stronniczy.Ja nie lubie strasznie glupoty i drazni mnie ograniczone myslenie takich ludzi,dlatego tak reaguje na tego typu wpisy.
aa1822
Początkujący

09 Cze 2014, 18:55

aa1822 napisał(a):wysmiewanie marki ?? że czesciej jezdzi sie na lawecie??

Wnioskuję że piszesz o mnie i ci tą argumentuję skoro nie rozumiesz mojego powiedzenia a więc chodzi mi o to że alfa romeo starszej generacji ma bardzo wadliwe zawieszenie co ją dyskwalifikuje z użytku publicznego oraz silniki w tamtych generacjach były dość awaryjne i alfa romeo w ten sposób bardzo często trafiała na lawetę albo często stała w warsztacie, choć może skoro tak mówisz silniki jtd konstrukcji fiata nie sprawiały faktycznie takich problemów jak benzynowe silniki. Silniki JTD są teraz dobrze oceniane za swą bezawaryjność więc możesz brać sobie tą alfę. I tak na marginesie pisząc to powiedzenie nie miałem zamiaru wyśmiewać alfy romeo. A po resztą nie pisałem nic o passacie b5 tylko o b4 ( a te były bezawaryjne ) a b5 faktycznie to zawieszenie aluminiowe sprawiało spore problemy.
radosny63
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Bmw E46
Silnik: 2,5 192 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

09 Cze 2014, 19:21

aa1822 napisał(a):Poprzyj swoją opinie konkretnymi argumentami no słucham??

Wiesz o tym że... w salonie AR w PL było kilka przypadków próby pobicia obsługi przy kolejnej wizycie rozgoryczonego klienta...

Wiesz że zestaw wahczy które wymienia się równie często jak olej w silniku kosztuje 1200zł i do tego robocizna 400zł do tego zazwyczaj już nie ma piast a to następne 300zł i jeszcze geometria 110zł...

Wiesz że na gwarancji zdażało się wymienić pompę wspomagania w 156ce 4razy a wiesz że ta pompa kosztowała 400zł nowa nie w ASO

Wiesz że regulatory paliwa i alternatory były wymieniane tak często że doszukiwano sie jakiś przekrętów ze stony ASO...

Wiesz że zawory EGR i wtryski padały średnio przy 40tyś.km.

Wiesz że choinki palących się kontrolek były na tyle sprytne że nawet w elektrycy z ASo nie mogli sobie z nimi poradzić...

Jesteż tak inteligentny i Twoja głowa jest 100lat przed naszymi to dokop soię do danych producenta co do planowanej trwałości osprzętu silnika...

I jak coś to mam kolege od audytów dla tej pieknej marki więc nie muszę Ci mówić jak statystycznie 156ka wychodziła w serwisie...

Więc jak znowu kogos będziesz chciał obrazić to najpierw sie zastanów a później napisz...

P.S.

No i jeszcze pproponuje wycieczkę do CH pójdź i pogadaj z pracownikiem stacji dignostycznej (od przeglądów) ile AR przeszło przegląd okresowy... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

09 Cze 2014, 20:15

SZybki dziekuje bardzo i to jest odpowiedz konkretna : )) Gdybym mial tyle czasu ,na przeglądanie wszystkich for i doszukiwanie sie szczegółów to musialbym w ogole nie pracowac w swoim zawodzie a zajmować sie motoryzacją.Dzieki za konkrety i wezme to pod uwage ,ale nie wiem czy mowiłes o wersji przed czy poliftowej .Co proponujesz w zamian ? w tym budżecie ,bedzie to moje drugie auto dojazdowe do pracy i nie chcialbym wiecej na nie przeznaczyc.
aa1822
Początkujący