Alfa Romeo 156

16 Maj 2010, 12:41

Witam,bardzo podobaja mi sie te auta ale podobno awaryjne i drogie w utrzymaniu,jak to z nimi jest? z jakim silnikiem lepiej kupic? mowie tu o roczniki 1998-2000. disel czy pb?
drogi jest w utrzymaniu?jak ze spalaniem?
predator2901
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: EPI
Auto: Opel Astra 2
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

16 Maj 2010, 13:09

Zdecydowanie kłopoty w tych autach dotyczą przeważnie zawieszenia... To niestety elementy które trzeba wymieniac dosyc często. Co ci po Alfie z rozpie... zawieszeniem... Zadna frajda z jazy Alfą !!! Więc żeby się taką Alfą cieszyc,to niestety trzeba tam w to zawieszenie inwestowac.
Czy PB czy ON... Dla mnie 2,4 jtd to dosyc dobre rozwiązanie i na pewno lepsze niż najsłabsze benzynki z 1,6... Oczywiście 2,0 z PB,to jest już ok. tylko o ekonomii można zapomniec. :???:
:smile:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

16 Maj 2010, 13:29

artur73 napisał(a):Dla mnie 2,4 jtd to dosyc dobre rozwiązanie i na pewno lepsze niż najsłabsze benzynki z 1,6... Oczywiście 2,0 z PB,to jest już ok. tylko o ekonomii można zapomniec. :???:
:smile:

A czemu nie 1.9?
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

16 Maj 2010, 14:28

artur73 napisał(a):Zdecydowanie kłopoty w tych autach dotyczą przeważnie zawieszenia

Zawieszenia x2...Bo tak przednie jak i tylne zawieszenie posiada niezliczoną ilość
wahaczy i tulejek.O jakości tych zawieszeń szkoda pisać.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

16 Maj 2010, 16:03

Migi60 napisał(a):
artur73 napisał(a):Zdecydowanie kłopoty w tych autach dotyczą przeważnie zawieszenia

Zawieszenia x2...Bo tak przednie jak i tylne zawieszenie posiada niezliczoną ilość
wahaczy i tulejek.O jakości tych zawieszeń szkoda pisać.... :!: :!:

O jakości zamienników, jakie wkładają właściciele do Alf które kupią za 10k zł szkoda pisać..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

16 Maj 2010, 18:50

Napisze to z doświadczenia kuzyna , który kupił sobie takiego nowego. I jest to ogromna skarbonka( jak każde auto ale ta szczególnie) rozleciało mu się zawieszenie kilka razy z elektryką ciągle problemy miał to siadał alternator to rozrusznik to silniczek wycieraczek to silniczki w szybach to silniczek od wentylatora.Ogólnie koszmar , może komuś wydawać się to ,że to pikuś ale on nie miał miesiąca ,żeby coś się nie posypało. Jak autko było na gwarancji to było spoko ale zaraz po zakończeniu autko zostało sprzedane za grosze.
astro007
Aktywny

16 Maj 2010, 19:57

astro007 napisał(a):Napisze to z doświadczenia kuzyna , który kupił sobie takiego nowego. I jest to ogromna skarbonka( jak każde auto ale ta szczególnie) rozleciało mu się zawieszenie kilka razy z elektryką ciągle problemy miał to siadał alternator to rozrusznik to silniczek wycieraczek to silniczki w szybach to silniczek od wentylatora.Ogólnie koszmar , może komuś wydawać się to ,że to pikuś ale on nie miał miesiąca ,żeby coś się nie posypało. Jak autko było na gwarancji to było spoko ale zaraz po zakończeniu autko zostało sprzedane za grosze.

Niedobry kuzyn, myślał że lać i ma jechać! :D A do tego pewnie lać jak najtaniej bo po co "uszlachetniane" paliwa..

Napiszę z własnego doświadczenia, że gwarancja na mój samochód się skończyła już daaawno a żadnych tego typu problemów nie miałem. Tylko może ja jakoś tak podchodzę że jak mi coś skrzypi, trzeszczy czy piszczy to od razu lece sprawdzam, wymieniam jedną rolkę za 50 zł i jeżdżę bezawaryjnie a nie czekam aż pozostałe zaczną piszczeć i narobić większych szkód - taki przykład mam nadzieję że wiadomo o co chodzi.. No i olej "niestety", co 10k km bez gadania 5,5 litra do wymiany..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

16 Maj 2010, 20:26

alfy romeo 156 mają nastawy zawieszeń komfortowe czy raczej twarde?
piotrauto
Stały forumowicz

16 Maj 2010, 22:16

piotrauto napisał(a):alfy romeo 156 mają nastawy zawieszeń komfortowe czy raczej twarde?

Istna wersalka..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz