Alfa Romeo 159 ?

13 Wrz 2020, 22:29

Ta Honda Accord jest oceniana łeb w łeb z Alfą,mam kolegę,który był zapalonym Hondziarzem,tylko Hondy i nic więcej,ostatnio byłem z nim po CIVICA,miałem okazję przyglądnąć się japońskim wynalazkom wreszcie z bliska,rozwiązaniom i konstrukcji,jest do wymiany np.sworzeń wahacza,b.ciekawie to zrobili,jest z góry do dołu,czyli odwrotnie,wbijany(wybijany) ,lecz by go wymienić trzeba demontować cały wahacz oraz zwrotnicę,sam wahacz nie wygląda na konstrukcję ,z której ot tak sobie można wybić sworzeń a potem wbić,to nie wahacz jak w 190 tce ,np.Spojrzałem i powiedziałem koledze,wiesz co? Jesteś chyba p....że pakujesz się w japończyków,ja w Mercedesie sworzen wymieniam w kilkanaście minut,bez kanału a tutaJ?! Skoro sworzeń tak opracowali,to co z resztą? Już kiedys miał Mazdę,nie mógł wyjąć altka bez ruszania silnika,ja w Mercedesie robię to w kilka minut,po co to piszę?! Przy kupnie auta należy patrzeć też na łatwość obsługi danego auta,gdyż po prostu może obrzydnąć już przy pierwszej awarii(serwis)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

13 Wrz 2020, 23:01

Nie można na podstawie wymiany sworznia wahacza oceniac całego samochodu, aczkolwiek ja lubie pracować przy Japońcach , rozkręca się je i skręca jak klocki lego, a jak ktos nie potrafi wymienić części w aucie to niech zmieni zawód, chyba ze ten stworzeń wahacza piekarz chciał wymienić albo murarz albo co gorsza nauczyciel , albo chciał wymienić go mając tylko przecinak i młotek, wiec nie piszmy rzucając wszystko do jednego worka, jak jeden kot jest czarny to nie oznacza ze wszystkie koty sa czarne. Chociaż moja wykładowcami na matematyce wyższej wykazała to twierdzenie i udowodniła.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

13 Wrz 2020, 23:43

Ogólnie jestem zdumiony co tu się wypisuje.
Nie dziwie się że mechanicy często śmieją się z wiedzy netowej.

Powtórze ar159 dla mnie jest śmietnikiem który fajnie się prowadzi i ładnie wygląda. Do tego rdzewieje i się psuje. W połączeniu z drogimi częściami robi się totalnie nieopłacalne posiadanie tego auta.

Co do porownania alfy do accorda to przemilcze :lol: :lol: :lol:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Wrz 2020, 01:43

Jaka wiedzę mają mechanicy na temat aut ,to ja wiem,jeśli ktoś ocenia Alfy przez pryzmat np.146 TS lub jakiegokolwiek TSa np,to nie dziwię się,że są opinie takie,jakie są,ciekawe jest to,że moi znajomi włącznie z synem brata,który kupuje tylko 156 tki,a 159 jest lepszym jakościowo autem,są z Alf zadowoleni,ba,syn sąsiadki,która pracuje w salonie Toyoty,miał Mitsubishi EVO ,potem Audi A4,teraz jeżdzi piękną 159 i jakoś się jej nie pozbywa,warunek tylko jeden,nie kupuje się zużytych kaszalotów,znajoma tego kolegi,wielbiciela japońskich wynalazków też kupiła sobie A147 w dieslu,za grosze,jest b.zadowolona,ja podaję opinie mechaników.Hondy prezentują niekorzystną relację ceny do wartości,opinia o Alfie jest taka,korzystna cena,nie psuje się cześciej od rywali,nie kupuje się jej z automatem oraz jednostkami nie godnymi polecenia,z pewnością wypada lepiej niż AUDI,Mercedes czy BMW z tamtych lat.Tylko,że na te auta nie wypada psioczyć.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

14 Wrz 2020, 08:02

Jest ok. :D

Więc autorowi proponuje kupić ar159 będzie ładnie czyli zgodnie z oczekiwaniami a do tego skupi się ma serwisie żeby nie doprowadził następnego auta do ruiny :ok:

andrewb25 napisał(a):Wejdź do Mitsu Evo 9 i zobacz środek...rodem z lat 80 czy 90 ,ale silnik 2.0 Turbo rodem z rajdówek wytrzymujący poważne moce , za to tutaj się płaci.

Teraz mi zaplusowałeś :ok:

Zmieniając temat na bardziej realny niż bezawaryjna i tania ar159 :ok: to jak trafiłaby się Ci jakaś evolucja 9ka najlepiej do podrobienia to chętnie przytulę... oczywiście za odpowiednią kasę :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Wrz 2020, 21:35

szybki napisał(a):Zmieniając temat na bardziej realny niż bezawaryjna i tania ar159 :ok: to jak trafiłaby się Ci jakaś evolucja 9ka najlepiej do podrobienia to chętnie przytulę... oczywiście za odpowiednią kasę

Będę obserwował.... dam Ci cynka jakby coś mi się rzuciło w oczy
andrewb25
Stały forumowicz

15 Wrz 2020, 00:43

Widzę, że zbaczamy z tematu Alfy. :P W takim razie spytam ile trzeba by wyłożyć za w miarę dobrego Focusa ST mk2 najlepiej po lifcie? To pytanie bardziej z ciekawości. :P Co w ogóle myślicie o tym autku?
pazday
Początkujący

22 Wrz 2020, 23:12

Zastanawiam się teraz nad tym Audi A4 1.8T albo nawet dozbierać do 2.0 TFSI, najlepiej manual + quattro. Co myślicie? ;)
pazday
Początkujący

23 Wrz 2020, 19:34

pazday napisał(a):albo nawet dozbierać do 2.0 TFSI

przecież to tańsze jest od 1.8T :lol:
andrewb25
Stały forumowicz