Dylemat między kandydatami na pierwszy samochód w życiu.

22 Wrz 2020, 16:15

Witam! Za niedługo zapiszę się na egzamin prawa jazdy. Planuję kilka miesięcy w przyszłość i szukałem sobie ciekawych, niskobudżetowych modeli samochodów, które mogłyby mi posłużyć jako pierwsze.

Według mnie zakup pierwszego pojazdu powinien być tym najbardziej pamiętliwym, więc nie chce też takiego zwykłego samochodu, który wyglądem nie różni się niczym innym od setek pojazdów na drodze czy parkingu.

Od zawsze marzyłem o samochodzie typu cabrio no i takich też znalazłem parę modeli. Teraz mam ogromny dylemat między trzema modelami. Mianowicie, Opel Tigra II, Peugeot 206 CC i Renault Megane II. Rodzice mi kompletnie odradzają francuskiego auta, a tym bardziej cabrio (mówią, że w Polsce nie ma klimatu na nie itp, dlatego też szukałem takich modeli, które mają otwierany metalowy dach) i zalecają Ople. Rozumiem ich, bo ople mają masę części zamiennych.

Z wyglądu Tigra II nie wygląda najgorzej, wręcz przeciwnie, wygląda bardzo ładnie i sportowo, ale mi również zależy na tym, by zmieściła się jeszcze trzecia osoba, co w Peugeocie i Renaulcie jest możliwe.

O Megane II nie naczytałem się zbyt wiele, o 206 CC wyczytałem, że jest masa usterek z tylnym zawieszeniem i jest to bardzo drogie w naprawie. Wiem, że spalanie każdy z tych trzech samochodów ma bardzo podobne. Jeszcze się tylko zastanawiam czy lepiej na benzynę, czy z instalacją gazową.

Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o samochody. Może moje wymagania są po prostu zbyt wysokie? Chcę mieć samochód, który się wyróżnia wyglądem. Na osiągach mi aż tak nie zależy, szaleć na drodze nie będę. Dość już wariatów po drogach jeździ. Który z tych trzech najlepiej opłacałoby mi się wybierać? A jeśli żadnego z tych, może jakieś inne propozycje? Ostatecznie i tak rodzice zadecydują o tym, ale może uda mi się ich namówić. Z góry bardzo dziękuję!
pablo603
Obserwowany

Auto: Nie mam

22 Wrz 2020, 18:48

Jeśli naprawy starego strucla 206 są "drogie", to jakie auto jest w naprawach "tanie"?

Megane 2 ma swoje problemy i raczej dla kogoś kto kompletnie nie ogarnia mechaniki/elektryki nie będzie to najlepszy wybór.
Bierzesz pod uwagę, że tigra jest 2os? (206 w sumie też)

Ile masz w ogóle kasy na to auto? Osobiście poszukalbym chyba astry H cc, ew 307
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Wrz 2020, 21:38

Proponuję najpierw zrobić prawko a póżniej szukać konkretów bo znam to z mojego i nie tylko mojego doświadczenia ale typ auta milion razy Ci się zmieni.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Wrz 2020, 18:11

Invi,
Chodziło mi bardziej o to, że zawieszenie w 206 z tyłu psuje się bardzo szybko, a całkowita naprawa wynosi około 1000 zł. Tigra i 206 obie są dwuosobowe to fakt, ale w 206 trzecia osoba może zmieścić się jeszcze na tylne siedzenia siadając bokiem.
Jeśli chodzi o budżet to 10 tysięcy to maksimum.
Poczytam trochę o tej Astrze, dzięki za propozycję.

Barol,
Nie będę się tu sprzeczał, same fakty. Jeszcze nie wiem, czy w ogóle na prawko zdam, ale chciałem mieć mniej więcej rozeznanie w sytuacji na temat jaki chcę mieć pierwszy samochód.
pablo603
Obserwowany

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czujniki kontroli ciśnienia w oponach - system TPMS
    Ciśnienie jest bardzo ważnym parametrem opon – od niego zależy przyczepność do jezdni, droga hamowania, zużycie paliwa, hałas opon czy wreszcie wytrzymałość ogumienia. Niestety, według badań Moto Data, aż 58% kierowców ...