Alfa Romeo 159 ?

12 Wrz 2020, 10:20

Cześć. Chcę kupić auto z w miarę sportowym charakterem za 20-25 tys, ale żeby też nie palił jakoś mega dużo. Po głowie chodzi mi Alfa 159. Z tego co czytałem silniki benzynowe ma awaryjne, dlatego myślałem nad dieslem 2.0 170km (ewentualnie 1.9 150km). Samochód głównie będzie użytkowany raczej w mieście, a wiadomo - na miasto ponoć lepsza benzyna. I teraz właśnie pytanie, czy lepiej w tej sytuacji brać benzynę czy diesla?
pazday
Początkujący

12 Wrz 2020, 11:34

A czytałeś ile kosztuje zwykły serwis tego auta?

Obawiam się że jak nie jesteś miłośnikiem alfy to możesz być mocno zaskoczony.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Wrz 2020, 12:24

Miałem to raz....ale pierwszy i ostatni raz
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

12 Wrz 2020, 13:36

Nie spodziewam się serwisu alfy za pół darmo, ale też koszta nie są jakieś mega wysokie jak w Lexusie czy BMW chyba nie?
Miłośnikiem alfy nazwać się nie mogę, bo nigdy jej nie miałem, ale to auto jest po prostu przepiękne, silniki dieslowskie są dynamiczne i podobno super się prowadzi (kolega ma 159).
Alfa z tego co czytałem jest też dobrze zabezpieczona przed gniciem, co też jest sporym plusem, bo większość aut jakie na tym forum wymieniałem odradzano mi właśnie ze względu na problemy z rdzą.
Czy z kosztami utrzymania alfy 159 naprawdę jest aż tak tragicznie?
pazday
Początkujący

12 Wrz 2020, 14:23

pazday napisał(a):Nie spodziewam się serwisu alfy za pół darmo, ale też koszta nie są jakieś mega wysokie jak w Lexusie czy BMW chyba nie?

Tak, utrzymanie Alfy może być tak samo drogie jak BMW. Lexus będzie raczej tańszy niż BMW czy AR (mam na myśli benzyniaki w tej klasie np. IS250). Jeśli nie masz ogarniętego w Alfach serwisu w okolicy to bym odpuścił.

Nowoczesny diesel z DPF do miasta to bardzo kiepski pomysł. Tania w utrzymaniu benzynka to tylko 1.8 MPI w tym modelu, a osiągi zapewnia mizerne.

A z tym zabezpieczeniem korozyjnym to uważaj, bo nie jest tak dobrze jak Ci się wydaje:
https://www.forum.alfaholicy.org/159_br ... wozia.html
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

12 Wrz 2020, 14:47

pazday napisał(a):ie spodziewam się serwisu alfy za pół darmo, ale też koszta nie są jakieś mega wysokie jak w Lexusie czy BMW chyba nie?
Miłośnikiem alfy nazwać się nie mogę, bo nigdy jej nie miałem, ale to auto jest po prostu przepiękne, silniki dieslowskie są dynamiczne i podobno super się prowadzi (kolega ma 159).
Alfa z tego co czytałem jest też dobrze zabezpieczona przed gniciem, co też jest sporym plusem, bo większość aut jakie na tym forum wymieniałem odradzano mi właśnie ze względu na problemy z rdzą.
Czy z kosztami utrzymania alfy 159 naprawdę jest aż tak tragicznie?

Dokładnie jest ze wszystkim na odwrót niż piszesz włącznie z rdzą.

Co do bmw vs alfa no wiesz nie na próżno bmw nazywają niemiecką alfą... :D
Co do lexa vs alfa zostaeie bez komentarza bo serwisuje alfiarzy mających lexy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Udany silnik 8AR-FTS turbo "200t" - Lexus
    Przez całe dekady Lexus konsekwentnie wyposażał swe samochody w benzynowe silniki wolnossące – od słynącej z wyjątkowej kultury pracy widlastej ósemki w pierwszym flagowym Lexusie LS 400, po pięciolitrowe V8 ...

12 Wrz 2020, 19:41

pazday napisał(a):Alfa z tego co czytałem jest też dobrze zabezpieczona przed gniciem

to źle czytałeś...gnije tak samo jak inne, a nawet jeszcze bardziej :lol:
pazday napisał(a):Miłośnikiem alfy nazwać się nie mogę, bo nigdy jej nie miałem, ale to auto jest po prostu przepiękne, silniki dieslowskie są dynamiczne i podobno super się prowadzi (kolega ma 159).

Ja miałem ich kilka ....ale przestałem to kupować...w środku ciasno, fakt słupek 1.9 JTD jest OK...ale osprzęt sypie sie na potęgę, nie wspominam o urywających się klapkach , gdzie akurat ja miałem pecha ztym , auto świeżo przywiezione, zrobione z 30 km testów przed sprzedażą i na skrzyżowaniu akurat mi się urwała i wpadła do cylindra, narobiła tyle dziadostwa że trzebabyło kupować słupek...
a gość który mi to przywoził mówił że nie nadąży ze sprzedawaniem słupków do Alfy :lol:
o benzyniakach się nie będę wypowiadał.
Kolega ma komis w italii i mi mówił że włosi tym jeżdżą do końca, aż auto stanie i wtedy albo szrot albo biorą nowe czy nowsze i dalej to samo.
Także paradoksalnie we włoszech mi odradzał kupować Alfę bo dobrej nie znajdziesz. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

13 Wrz 2020, 02:40

To, że w środku ciasno akurat nie jest wystarczającym powodem, żeby mnie zniechęcić. Jeśli chodzi o urywające się klapki, to w 2.0 JTD podobno ten mankament został naprawiony.
Ale jeśli nie Alfa to co innego byście polecili w tym przedziale cenowym? Coś z w miarę sportowym charakterem i nie palącym jak smok (co nie oznacza, że musi być oszczędny - byle z umiarem)

Ossy napisał(a):Lexus będzie raczej tańszy niż BMW czy AR (mam na myśli benzyniaki w tej klasie np. IS250).

IS250 też jest bardzo fajny, ale to już chyba nie ten przedział cenowy :D
pazday
Początkujący

13 Wrz 2020, 12:53

Benzyna do 25 tysięcy:
Audi A4B7 1.8T
Ford Mondeo MK4 2.5T
Honda Accord VII 2.4
Lancia Delta 1.4T
Mercedes W203 1.8K/2.5/3.0
Renault Laguna 2.0T
Saab 9-3 2.0T
Volvo S40/S60 2.5T
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

13 Wrz 2020, 17:08

Ossy napisał(a):Benzyna do 25 tysięcy:
Audi A4B7 1.8T
Ford Mondeo MK4 2.5T
Honda Accord VII 2.4
Lancia Delta 1.4T
Mercedes W203 1.8K/2.5/3.0
Renault Laguna 2.0T
Saab 9-3 2.0T
Volvo S40/S60 2.5T

Jeździłem tym accordem i szczerze mówiąc nie porwał mnie. Lancia - nie mój styl. Mercedesa 1.8K rozważałem kiedyś, ale odradzano mi go tutaj ze względu na rdzę. Renault - nie lubię francuzów. Mondeo - nudny. Volvo - lubię markę, ale te modele nie robią wrażenia jeśli chodzi o sportowy charakter - przynajmniej wizualnie.
Został Saab 9-3 i Audi - te auta bym rozważał.
Saab prezentuje się naprawdę fajnie - oczywiście wersja po lifcie. O którym 2.0T pisałeś, bo jest ich kilka? Ten 210KM? Pytanie jak z serwisowaniem tego auta, awaryjnoscią tego silnika i spalaniem? Rozumiem, że w porównaniu z Alfą (2.2 jts) wszystko na korzyść Szweda? :D I jak z prowadzeniem? Jeśli się nie mylę, to chyba bardzo dobrze jeździ?
O Audi praktycznie nic nie wiem. Jak wypada w porównaniu z Saabem w tych samych aspektach, które opisałem wyżej? Może warto rozważyć jeszcze A3 Coupe? Nie potrzebuję dużo miejsca z tyłu, rodziny jeszcze nie mam, a na spalaniu pewnie bym zaoszczędził. Tylko jaki silnik? A zamiast Mondeo może Focus MK2 ST?
pazday
Początkujący

13 Wrz 2020, 17:47

pazday napisał(a):Saab prezentuje się naprawdę fajnie - oczywiście wersja po lifcie. O którym 2.0T pisałeś, bo jest ich kilka? Ten 210KM? Pytanie jak z serwisowaniem tego auta, awaryjnoscią tego silnika i spalaniem? Rozumiem, że w porównaniu z Alfą (2.2 jts) wszystko na korzyść Szweda? :D I jak z prowadzeniem? Jeśli się nie mylę, to chyba bardzo dobrze jeździ?

Teraz możesz zapytać jak polecanie saab'a ma się do odradzania 159, kiedy te auta mają ze sobą sporo wspólnego. Zresztą z vectrą c, która również jest spoko autem także.
Nooo i dochodzimy do wniosku, że alfa psuje się bardziej od znaczka (tutaj 1.9jtd jest "be" ale ten sam silnik w jakimś fiacie czy oplu już jest super :mrgreen: )
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Wrz 2020, 18:46

Mechanicy o tym modelu wypowiadają się tak,Alfa tym modelem jakościowo dogoniła niemieckich rywali,nie psuje się częściej,zaznaczają tylko,że należy omijać szerokim łukiem najtańsze egzemplarze ,auta godne uwagi ,ich cena zaczyna się od 30-35 tyś zł,auta poliftowe ,polecany silnik benzynowy jest jeden 1.7TBi(200KM),V6 silniki byłyby godne uwagi,niestety to już nie rewelacyjne Busso,tylko Holdeny GM,zresztą reszta silników benzynowych pochodzi ze stajni GM,te nalezy omijać,są jeszcze dwa diesle polecane,ale w tym wypadku ,miasto,lepiej je sobie odpuścić,nic mechanicy nie wspominają o rdzy,chodzi chyba raczej o wypadkowe auta.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

13 Wrz 2020, 18:47

A3 coupe? To jakiś nowy model?
Na Focusa mk2 ST słaby budżet (tak tak, są na otooto)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

13 Wrz 2020, 19:18

pazday napisał(a):Jeździłem tym accordem i szczerze mówiąc nie porwał mnie

typowy japoński styl ..bez wodotrysków, bez wielkiego łał po wejściu do środka, wszystko jest po prostu poprawne ...ale za to otrzymujesz jakość i trwałość, i małą utratę wartości,
Wejdź do Mitsu Evo 9 i zobacz środek...rodem z lat 80 czy 90 ,ale silnik 2.0 Turbo rodem z rajdówek wytrzymujący poważne moce , za to tutaj się płaci.
a wejdziesz do takiego pseudonoweczesnej zabawki , bo będzie o jeden telewizorek więcej , bo będzie się błyszczeć, bo będzie się świecić. Ja np. tego nie kupuję.Ale taka jest dzisiejsza motoryzacja.
Ma wyglądać i ma się podobać.
Najważniejsze żeby klima dobrze chłodziła i lakier z jak najmniejszą ilością rysek, i jak najładniejszy.
To w gruncie rzeczy taka kupa zawinięta w piękny kolorowy papierek...ma wyglądać ale w środku i tak jest to kupa.
A czy tam będzie olej w silniku i jaki ...może być i Superol , tłoki mogą się wywracać ale ma wyglądać żeby się pokazać.

:lol:

Skoro lepsza jakaś gówniana Alfa czy Saab od porządnej Hondy Accord czy od Volvo ze słusznym silnikiem no to ja przepraszam wychodzę.

Ale tacy są ludzie...3 dni temu klient mi położył walizkę siana za Auto tylko i wyłącznie dlatego kupił że mu sie podobały 19'' skręcane Felgi jak się mi przyznał po zakupie i chyba by dosłownie oddał nerkę za ten kawałek aluminium...chociaż nie powiem w Hondzie CR-V taki felunek to rzadkość i kosztowały jako nowe też drugą walizkę siana. :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

13 Wrz 2020, 20:57

mike napisał(a):A3 coupe? To jakiś nowy model?

Sorry, chodziło mi oczywiście o hatchbacka - 3 drzwiowego :D
andrewb25 napisał(a):Skoro lepsza jakaś gówniana Alfa czy Saab od porządnej Hondy Accord czy od Volvo ze słusznym silnikiem no to ja przepraszam wychodzę.

Nie twierdzę, że Alfa jest lepsza technicznie od Hondy. Wiem, że Honda to niezawodne auto. Tylko co z tego skoro jest nudne, brzydkie i nie daje frajdy z jazdy (moja subiektywna ocena) ? Idąc tą drogą bralbym Astrę H 1.6, bo tania w utrzymaniu, łatwa w naprawie i mało pali. Dla mnie akurat jest istotne to jak auto prezentuje się wizualnie, zarówno wewnątrz jak i zewnątrz - to naprawdę ma wpływ na radość z jazdy i z posiadania auta - przynajmniej dla mnie. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, dlatego nie kupiłem jeszcze Alfy, o której słyszę tyle negatywnych opinii. Ale zanim podejmę decyzję chcę jak najwięcej się o niej dowiedzieć. Poczytałem też forum alfaholicy i z tego co tam czytam jest dużo mitów związanych z awaryjnoscią benzyniaków w tym modelu (a przynajmniej 2.2 jts). Dużo po prostu zależy od tego, czy poprzedni właściciel dbał o nią i często wymieniał olej i rozrząd.

mike napisał(a):Na Focusa mk2 ST słaby budżet

Ile musiałbym uzbierać na dobry egzemplarz? Najlepiej po lifcie.
pazday
Początkujący