Alfa Romeo Giulietta - wymiana głowicy/uszczelki pod głowicą

17 Gru 2019, 11:48

Cześć.

Wszystko wskazuje na to, że czeka mnie wymiana lub naprawa głowicy/uszczelki pod głowicą. Historia zaczyna się dosyć dawno, ubywał mi płyn chłodniczy, który co jakiś czas dolewałem, było lato więc dolewałem wodę. Po jakimś czasie problem ustał. Pewnego chłodnego dnia jadąc do pracy komputer pokładowy wskazał temperaturę 130stopni i kazał się zatrzymać, jak się wtedy okazało zbiornik z płynem chłodniczym był kompletnie pusty, chcąc go dolać okazało się, że jeden z węży spadł, założyłem go, nalałem wody i kontynuowałem jazdę. Znowu był spokój, aż przydarzyło mi się to samo, tym razem wąż był tylko lekko poluzowany, a jego okolice suche, natomiast mokro było zawsze po lewej stronie samochodu. Od tego momentu zacząłem obserwować poziom płynu i wszystkie węże oraz spód samochodu, czy nie jest mokry. Pojechałem też do mechanika. Stwierdził, że problem nie jest w płynie, a ciśnieniu w układzie, które szuka ujścia, miałem zapowietrzony układ chłodzenia. Mechanik go odpowietrzył, kazał dolać płynu i obserwować. Powiedział, że przyczyną może być uszczelka pod głowicą. Zakupiłem tester i przed chwilą poznałem wynik - płyn zmienił kolor na żółty.

Moje pytanie jest następujące. Co należy wymienić przy okazji takiej naprawy. Wiem, że to spory koszt i czytałem, że na cenę składa się także wymiana rozrządu, który wymieniałem kilka miesięcy temu. Czy w związku z tym ta naprawa może obejść się bez wymiany rozrządu? Pytam, bo nie chcę być naciągnięty na dodatkowe koszta.
taquito
Początkujący

Zdjęcia: 13
Miejscowość: Bytom
Prawo jazdy: 07 02 2012
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 TB 170KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Gru 2019, 11:02

taquito napisał(a):czytałem, że na cenę składa się także wymiana rozrządu, który wymieniałem kilka miesięcy temu. Czy w związku z tym ta naprawa może obejść się bez wymiany rozrządu?
Rozrząd wymienia się przy okazji żeby kolejny raz nie rozbierać silnika i zminimalizować koszty takiej wymiany. Jak ma on kilka miesięcy to nie ma sensu zmieniać go ponownie bo na pewno jest w dobrym stanie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Gru 2019, 14:36

Ok. Dziękuję za odpowiedź. To teraz pozostaje znaleźć kogoś kto to się tego podejmie.
taquito
Początkujący

18 Gru 2019, 20:33

Teraz to już za późno ale pewnie sam narobiłeś biedy tym nalewaniem wody i niedopilnowaniem wycieku, zagotowałeś i cześć :/
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Sty 2020, 08:43

Wreszcie odebrałem samochód z naprawy. Wymieniona uszczelka pod głowicą, turbina po regeneracji, itd. Niestety mruga mi cały czas check engine. Mechanik powiedział, że muszę trochę samochodem pojeździć i kontrolka powinna zniknąć, gdyż rzekomo jest to po długim odłączeniu akumulatora i samochód zbiera informacje odnośnie stylu jazdy itd. lecz wydaje mi się, że check engine chyba nie powinien się w takich sytuacjach świecić. Oczywiście powiedział, że jak za kilka dni check nie zniknie to mam przyjechać. Jutro mam zamiar podpiąć ODB2 i może uda się zidentyfikować przyczynę tej kontrolki.
taquito
Początkujący

28 Sty 2020, 08:51

Nic tam nie zbiera żadnych informacji, jest jest tam nie tak jak trzeba, podłącz kompa zobacz co za błąd jest w sterowniku
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Sty 2020, 17:18

Ok. Błędy były dwa P1300 oraz P0443. Check engine migał cały czas. Teraz jest błąd jeden P0443 i check engine świeci bez przerwy.

P1300 pozbyłem się poprzez wykonanie procedury zerowania parametrów adaptacyjnych, później rozgrzania silnika, kilkukrotnego podwyższenia obrotów do 5000.

Co do P0443 to domyślam się, że albo coś przy montażu silnika zostało uszkodzone albo źle podłączone.
taquito
Początkujący