Dym z rury wydechowej, a zmieszanie olei

04 Paź 2019, 20:59

Witam,
Przy zakupie samochodu nic nie dymiło i przez 1500km ja wracałem do polski sie nie działo, przed trasą dolałe 5w40 bo nie wiedziałęm jaki olej był poprzednio. Teraz po miesiącu jakoś zaczął dymić, moc taka sama i oleju mi zjadł troche (jakoś 1l ma 2tyś łącznie odkąd dolałem po zkupie od razu). Czy to może być spowodowane zmieszaniem oleI, że jakiś glut sie zrobił? Płukana i zalanie nowego (planuje 10w40 albo 5w40 nie wiem jaki jeszcze do końca) może pomóc?

Samochód to Hyundai Coupe 2.0 143KM 2006 rok
Chaki0981
Nowicjusz

07 Paź 2019, 11:26

Chaki0981 napisał(a):ja wracałem do polski sie nie działo, przed trasą dolałe 5w40 bo nie wiedziałęm jaki olej był poprzednio
Ile tego oleju dolałeś?
Chaki0981 napisał(a):Teraz po miesiącu jakoś zaczął dymić, moc taka sama i oleju mi zjadł troche (jakoś 1l ma 2tyś łącznie odkąd dolałem po zkupie od razu).
Wychodzi jakieś 0,5 lita na 1000km więc to już sporo.

Jaki masz tam przebieg na blacie? Warto by było zajrzeć do świec i ocenić co się dzieje po ich stanie powinno być już coś wiadomo.

Przed płukanką warto sprawdzić w jakim stanie jest silnik i czy czasem poprzedni właściciel nie zalał jakiego doktora. Jak masz kontakt do poprzedniego właściciela zapytaj na jakim oleju jeździł lub sprawdź może gdzieś masz taką informację w dokumentach od samochodu.

Chaki0981 napisał(a):Czy to może być spowodowane zmieszaniem oleI, że jakiś glut sie zrobił?
Raczej nie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

07 Paź 2019, 12:07

Trochę ponad 0.5l, przebiegu mam 190k. Ogólnie silnik jest suchutki, moc też ma. W sumie wątpię że ktoś lał motoroktora, bo auto z Szwajcarii wprowadzone to raczej tam mniejsza szansa na to jest. Ogólnie cała historia pojazdu to był serwisowany w aso. Kompresję i świece w sumie mogę sprawdzić przed płukanka i potem zaleje 10w40 i ewentualnie świece nowe dam?
Chaki0981
Nowicjusz

07 Paź 2019, 12:59

Chaki0981 napisał(a):Ogólnie cała historia pojazdu to był serwisowany w aso
No to masz tam informację o oleju jakim jest zalany silnik, przynajmniej powinna być. Sprawdź to dokładnie.

Chaki0981 napisał(a):Kompresję i świece w sumie mogę sprawdzić przed płukanka i potem zaleje 10w40 i ewentualnie świece nowe dam?
A dlaczego 10W40, to nie oznacza że będzie mniej tego oleju popijał. Ja bym zrobił kompresję, można też zrobić próbę olejową co da ci informację poglądową czy ten olej może uciekać przez pierścienie. Jeżeli tak to można by było zastosować np. preparat uwalniający pierścienie coś takiego jak antykoks i dopiero po tym zmienić olej ale na syntetyk zalecany przez producenta.

Jak chcesz tym samochodem pojeździć to warto pomyśleć o zrobieniu takiej operacji bo może to poprawić ogólnie kondycję i zmniejszyć pobór oleju.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

07 Paź 2019, 13:13

Generalnie producent zaleca takie jak w załączonym pliku oleje. Więc rozstrzał jest duży, w że dużo osób generalnie leje i poleca 10w40 to zaleje ten. A płukanka nie przeczysci pierścieni i ich nie uwolni?
Chaki0981
Nowicjusz

09 Paź 2019, 12:00

Kolego,myślę,że olej nie ma nic do rzeczy,podejrzewam był zastosowany jakiś zagęszczacz,po dolaniu oleju jego stężenie zmalało i silnik zaczął brać olej,innego wytłumaczenia nie widzę.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Badanie sprawności amortyzatorów
    Oj podnieśli mi ciśnienie . Nie wiem czy niektóre stacje SKP mają nieskalibrowane maszyny do badania sprawności amortyzatorów czy jest jakiś knif ? Bo tak . Miesiąc przed przeglądem okresowym pojechałem na stację ...

14 Paź 2019, 10:28

Zrób płukankę np. tec 2000 i wymień olej, powinno pomóc.
grzegorek22
Początkujący

28 Sty 2020, 10:11

Również polecam zrobić płukankę z teca.
RobertoN
Początkujący