Alfa Romeo GT - wyciek płynu po odkreceniu korka

03 Kwi 2019, 18:59

Witam,

Posiadam Alfe Romeo Gt 1.9 jtd.
Mój problem polega na tym, że na ciepłym silniku po odkręceniu korka od zbiornika wyrównawczego cały płyn zaczyna wyciekać pod auto tóż przy chłodnicy. Przestaje ubwyać jak zakręce korek.

Dlaczego tak się dzieje ?
Komodo22
Obserwowany

04 Kwi 2019, 08:37

Po pierwsze korka nie odkręcasz na gorącym układzie ponieważ tam panuje wysoka temperatura i ciśnienie.

Komodo22 napisał(a):na ciepłym silniku po odkręceniu korka od zbiornika wyrównawczego cały płyn zaczyna wyciekać pod auto tóż przy chłodnicy. Przestaje ubwyać jak zakręce korek. Dlaczego tak się dzieje ?
Dzieje się tka dlatego że układ chłodzenia jest ciśnieniowy i przy zakręconym korku panuje tam ciśnienie przez które temperatura wrzenia płynu zmniejsza się czyli płyn może osiągnąć większa temperaturę zanim zacznie się gotować. Kiedy odkręcasz korek układ rozpręża się przez co płyn zaczyna wywalać na zewnątrz, zakręcasz i ponownie powstaje ciśnienie.

Płyn sprawdzaj zawsze na zimnym układzie, tylko wtedy jesteś w stanie ocenić czy zachowuje on swój poziom.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Kwi 2019, 20:10

Czasami mnie rozwala niewiedza kierowców....Jak można mieć samochód i nie wiedzieć podstawowych rzeczy? W każdej jednej instrukcji każdego samochodu pisze wyraźnie, że nie należy odkręcać korka chłodnicy ani zbiorniczka wyrównawczego pod ciśnieniem, ponieważ grozi to poparzeniem...
Dlaczego ludzie nie czytają instrukcji obsługi swoich samochodów?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000