Alfa Romeo

21 Mar 2010, 19:49

Zastanawiam się nad zmianą auta. Niebawem sprzedaję Tigrę i planuję zakup innego samochodu. Mój wybór padł na dwa modele Alfy - 156 i GTV. Chciałbym się dowiedzieć od ludzi, którzy mieli styczność z tymi autami, jak wygląda ich użytkowanie - części, spalanie, dostęp do zamienników itd.

Z GTV interesuje mnie 2.0, a 156 albo 1.9 w dieslu, albo 2.0.
Loczek
Początkujący

21 Mar 2010, 21:04

Nie miałem styczności z Alfami ale oczytałem sie forum alfaholików i chwalą tego 1.9 JTD, ponoć bardzo dobry diesel. O GTV nic nie moge powiedzieć. Jedno bardziej sportowe, drugie to taka limuzyna. Co kto lubi ;)
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Mar 2010, 21:11

Loczek napisał(a): Mój wybór padł na dwa modele Alfy - 156 i GTV

Jak masz trochę "zbędnej"kasy na zakup części to kup sobie Alfę... :!: :!: :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Mar 2010, 21:54

Za Alfą ciągnie się stereotyp awaryjności, jednak model GT polecam, miałem przyjemność testowania tego samochodu, świetna skrzynia biegów, krótki i precyzyjny skok lewarka zmiany biegów, zalety do skrzynia biegów i elastyczność silników, niektórzy twierdzą że jest słabo wyciszony ale akurat dla mnie to plus w tego typu samochodzie. Jedno co mnie w nim przeraża to cofanie ale przyzwyczaisz się.
mojsamochod
Nowicjusz

Miejscowość: Rymanów Zdrój/Kraków

21 Mar 2010, 22:43

Loczek, ile chcesz wydać na tą Alfę?

Te Migi60 a na części do Mercedesów czy innych VW to nie trzeba mieć kasy dużo?
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

21 Mar 2010, 22:47

mojsamochod napisał(a):Za Alfą ciągnie się stereotyp awaryjności,

Nie w tym rzecz.Mialem na myśli przednie i tylne zawieszenia.Często mam do
czynienia z tym pojazdami przy ustawianiu zbiezności i geometrii.W przypadku napraw
są to sprawy dość kosztowne.W oczy tez rzuca się silnik ze względu na przecieki
oleju... :!: :!: :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Audi R8 V10 RWS
    Audi Sport GmbH poszerza serię modelową R8, wprowadzając nową wersję z napędem na tylną oś. Audi R8 V10 RWS pojawi się na rynku w limitowanej edycji 999 egzemplarzy w wersjach Coupé i Spyder. Samochód napędzany ...

21 Mar 2010, 23:17

Migi60 napisał(a): Nie w tym rzecz.Mialem na myśli przednie i tylne zawieszenia.Często mam do
czynienia z tym pojazdami przy ustawianiu zbiezności i geometrii.W przypadku napraw
są to sprawy dość kosztowne.W oczy tez rzuca się silnik ze względu na przecieki
oleju... :!: :!: :sad:

No TSy lubią sobie wypić i osrać...

Jesli chodzi o zawieszenie to coś za coś. Poloneza naprawisz taniej ale chyba nie pojedziesz tak samo w zakręcie jak Alfą?
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

21 Mar 2010, 23:46

Myślałem o wydatku rzędu 13-15 tysięcy. Co do awaryjności, czytałem, rozmawiałem z ludźmi. Zdania są podzielone. Podobnie było przy zakupie Tigry - miała się psuć, miała ją żreć rdza, a jest całkowicie inaczej. Od zakupu leję tylko paliwko i jeżdżę. Tym niemniej jednak, auto planuję zakupić na nie więcej niż rok czasu, więc myślę, że aż tyle w nie nie włoże. Tym bardziej, że będzie użytkowane jako drugie, bo na co dzień mam służbówkę.
Loczek
Początkujący

21 Mar 2010, 23:48

qki007 napisał(a):Poloneza naprawisz taniej ale chyba nie pojedziesz tak samo w zakręcie jak Alfą?

No wiesz....nie porównuj konia do osła... :!: :!: :grin:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

22 Mar 2010, 00:02

Pojedziesz nawet lepiej czasem - Poldek ma RWD, żeby jeszcze miał normalny zawias z tyłu... Co do Alfy - nie bez kozery zajęła jedno z czołowych miejsc w kat. awaryjności tegorocznego raportu Dekra.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

22 Mar 2010, 00:09

jiGsaw napisał(a):nie bez kozery zajęła jedno z czołowych miejsc w kat. awaryjności tegorocznego raportu Dekra.

:?: :!: :?: :!: :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

22 Mar 2010, 01:16

Alfa znalazła się w czołówce najbardziej awaryjnych aut w tym zestawieniu, czego nie rozumiesz?
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

22 Mar 2010, 09:12

Loczek napisał(a): auto planuję zakupić na nie więcej niż rok czasu .

Planujesz zakupić drogą w utrzymaniu Alfę na rok czasu... Dobrze. Ale mam nadzieje, że liczysz sie z tym, że chcąc ją sprzedać tylko stracisz bo dzisiaj to każdy by chciał kupic samochód za darmo a na dodatek ludzie ciagle mają w głowach stereotyp o awaryjności Alf i tym bardziej nie kupią za duze pieniądze.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Mar 2010, 09:18

olej cieknie najczesciej z korka w misce olejowej ktory trzeba wymienia po drugiej wymianie oleju:P z tego co mi wiadomo to wlasnie 1,9 srednio wypada dopiero ten nowszy 140ps bo ten 105 czy ile on tam mial ten starszy jest taki sobie najlepszy jest 2,4 osobiscie polecam zapiernicza to strasznie a jak jezdzisz normalnie to nie pali zbyt wiele z elektryka bedzies mial problemy na 100%:) ostatnio kupowalismy 156 w rodzinie i nawet mozna ciekawe sztuki znalezc zadbane ale elektryczne szyby w kazdej szfankowaly:P a konkretnie przelaczniki
"mojsamochod" stare alfy byly jakie byly nowe to juz inna bajka wielki krok na przod ale za GT nie zaplacimy 15tys:P
royal
Nowicjusz

Miejscowość: Skoczów

22 Mar 2010, 18:17

Rozumiem, że wszyscy odradzacie mi ten zakup? W takim razie co można w tej kwocie dostać, nietuzinkowego, z dobrym wyposażeniem? Szukam auta, które nie jest pospolite jak Honda Civic czy Golf IV. Chciałbym żeby miało skórzaną tapicerkę i klimatyzację. Silnik do 2.0, może być benzyna, chociaż wolałbym diesla, bądź gaz.
Loczek
Początkujący