Alfa Romeo 147 czy warto?

20 Sty 2010, 19:37

Witam,

Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego samochodu. Mam do wydania +/- 20 tys. PLN. Poszukałem w internecie i po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że będzie to właśnie Alfa Romeo 147 w dieslu. Znalazłem takie ogłoszenie:
[link do Gratka wygasł]

Wydaje mi się ono interesujące. Prosiłbym Szanownych Forumowiczów o ocenę tego konkretnego modelu. Cena wydaje mi się korzystna, ale może się mylę... Czy Waszym zdaniem na pierwszy rzut oka samochód jest OK, tzn. czy warto jechać go oglądać?

Z góry dzięki za odpowiedź
bogut
Nowicjusz

21 Sty 2010, 11:55

bogut napisał(a):Witam,

Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego samochodu. Mam do wydania +/- 20 tys. PLN. Poszukałem w internecie i po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że będzie to właśnie Alfa Romeo 147 w dieslu. Znalazłem takie ogłoszenie:
[link do Gratka wygasł]

Wydaje mi się ono interesujące. Prosiłbym Szanownych Forumowiczów o ocenę tego konkretnego modelu. Cena wydaje mi się korzystna, ale może się mylę... Czy Waszym zdaniem na pierwszy rzut oka samochód jest OK, tzn. czy warto jechać go oglądać?

Z góry dzięki za odpowiedź

alfy 147 omijaj szerokim lukiem, psuje sie w nich doslownie wszystko, pewnie zaraz przyjda tu fani alfy i ci powiedza ze JTD to jednostka z niebios jest protoplasta wszystkich tdi i wogole wypas :wink: tylko ze ich wypowiedzi wynika ze alfa powinna stac w garazu i ladnie wygladac bo jak bedziesz jezdzil nieumiejetnie to zacznie sie psuc, a samochod sluzy do jezdzenia nie do ogladania prawda? :smile:
halsky11

21 Sty 2010, 12:25

Czytałem o tej awaryjności, ale wielu użytkowników tego nie potwierdza. Zastanawiałem się jeszcze nad Seatem Leonem. Nie chcę Golfa, a Audi A3 w tej cenie raczej ciężko znaleźć w dobrym stanie. Może jakieś propozycje w tej cenie? Samochód dla młodej osoby, 3-5 drzwiowy, rzadko będzie jeździł w długie trasy.

Halsky dzięki za odp. Ta opinia o Alfie, to dlatego że byłeś jej użytkownikiem? Czy to po prostu taka ogólna fama, która krąży, że Alfa jest awaryjna i lepiej nie tykać tego samochodu. Zastanawiam się nad Alfą 147, bo ten samochód mi się podoba wizualnie i ma bogate wyposażenie. Trochę czytałem i podobno te z silnikami diesla są OK. A w to, że "psuje się w nich dosłownie wszystko" nie do końca wierzę, naprawdę te samochody są aż tak złe?
bogut
Nowicjusz

21 Sty 2010, 12:31

bogut napisał(a):Czytałem o tej awaryjności, ale wielu użytkowników tego nie potwierdza. Zastanawiałem się jeszcze nad Seatem Leonem. Nie chcę Golfa, a Audi A3 w tej cenie raczej ciężko znaleźć w dobrym stanie. Może jakieś propozycje w tej cenie? Samochód dla młodej osoby, 3-5 drzwiowy, rzadko będzie jeździł w długie trasy.

Halsky dzięki za odp. Ta opinia o Alfie, to dlatego że byłeś jej użytkownikiem? Czy to po prostu taka ogólna fama, która krąży, że Alfa jest awaryjna i lepiej nie tykać tego samochodu. Zastanawiam się nad Alfą 147, bo ten samochód mi się podoba wizualnie i ma bogate wyposażenie. Trochę czytałem i podobno te z silnikami diesla są OK. A w to, że "psuje się w nich dosłownie wszystko" nie do końca wierzę, naprawdę te samochody są aż tak złe?

jesli rzadko bedzie samochod na trasach uzytkowany to nie kupuj diesela, szybciej go zajezdzisz na krotkich odcinkach gdyz bedzie ciagle niedogrzany a remont diesela to o wiele wiele wieksze pieniadze niz silnika benzynowego, wle warsztatow poprostu niepotrafi diesela naprawic

co do alfy to swojego czasu ogladalem takie 3 sztuki bo mojemu koledze sie podobaly, kazda miala jakies lzejsze ciezsze niedomagania, poczytaj sobie na autocentrum i zobacz jaka ocene ma wystawiona alfa 147, poza tym czy uwazasz ze ten samochod bez powodu jest tanszy o 30% w stosunku do konkurencji?
halsky11

21 Sty 2010, 12:38

Ten argument z ceną jest trafny, bo kurde te samochody faktycznie wydają się jakieś tanie.
A jakie jest Twoje zdanie na temat Leona? np. taki [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
bogut
Nowicjusz

21 Sty 2010, 12:53

bogut napisał(a):Ten argument z ceną jest trafny, bo kurde te samochody faktycznie wydają się jakieś tanie.
A jakie jest Twoje zdanie na temat Leona? np. taki [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

ten samochod niema 116 tylko 105KM a to zdecydowanie za malo jak na taka duza bude, wazy cod ok 1200kg , da ci to spalanie ktore niemile cie zaskoczy, polecam silnik 1,8 r5(20V) ma wystarczajaca moc i wyzszy niz 4 cylindrowe moment obrotowy, ogolem seaty leony i toledo to bardzo udane konstrukcje ludzie wypowiadaja sie o nich pozytywnie, nie znam osoby ktora by na seaty narzekala
halsky11

21 Sty 2010, 16:24

ble ble ble ble
Już tego słuchać nie mogę jak halsky opowiada te brednie
Dla nie go nie ma innych samochodów jak japońskie dlatego ja bym na twoim miejscu ( bogut ) nie zwracaj na niego uwagi
Założyciel tematy zapytał ciebie czy miałeś alfę a ty mu odpowiadasz że ją tylko oglądałeś.
I co ? na tej podstawie twierdzisz że alfa jest awaryjna
Ja na temat JTD nie mogę powiedziec złego słowa
Sam już miałem dwie alfy i jakoś z każdej jestem zadowolony
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z daleka

21 Sty 2010, 16:29

Akurat 147 jest dosc awaryjnym modelem, wystarczy wejsc na forum alfy i mozna tam sporo poczytać o jego awaryjnosci, ale jesli ktoś kocha alfy to nie powinno to dla niego stanowić problemu:)
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

21 Sty 2010, 16:36

No ale Golfy IV , Audi A3 i mazdy 626 również są awaryjne ale ludzie i tak uważają je za samochody bezproblemowe ponieważ taki idiota jak halsky ( znawca od siedmiu boleści ) rozpowiada każdemu o ich bezawaryjności
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

21 Sty 2010, 16:48

Szybki, właśnie na opinii takich osób jak Ty mi zależało - użytkowników.
Wielu właścicieli Alf nie potwierdza krążącej złej opinii o tych samochodach (przynajmniej ja się z wieloma pozytywnymi spotkałem). Zastanawiam się, czy te wszystkie komentarze nie są po prostu powtarzaną w kółko opinią nie popartą faktami - niemieckie i japońskie są dobre, a francuskie i włoskie nie. Taka plotka, która się rozchodzi.

A tak na marginesie to mogę prosić o ocenę konkretnego egzemplarza, o który pytałem? Tanio/drogo, warto/nie warto?
bogut
Nowicjusz

21 Sty 2010, 16:52

JTD są w miarę ok ale raczej unikałbym silników 2.0 TS i 1.6TS te dwie jednostki są najbardziej awaryjne

Jeżeli alfa z twojego linku ma naprawde taki przebieg to warto by ja ogladac
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

21 Sty 2010, 18:49

halsky11 napisał(a):alfy 147 omijaj szerokim lukiem, psuje sie w nich doslownie wszystko

Opowiadaj dokładnie o tych Alfach co miałeś i co tam się psuło, chętnie posłuchamy...

halsky11 napisał(a):pewnie zaraz przyjda tu fani alfy i ci powiedza ze JTD to jednostka z niebios jest protoplasta wszystkich tdi i wogole wypas :wink:

A nie jest ??? Poczytaj trochę historii diesli, potem posłuchaj, a najlepiej pojeździj JTD troszkę to zobaczysz, że nazywanie i TDI, i JTD, dieslem to obraza dla tego drugiego..

halsky11 napisał(a):tylko ze ich wypowiedzi wynika ze alfa powinna stac w garazu i ladnie wygladac bo jak bedziesz jezdzil nieumiejetnie to zacznie sie psuc, a samochod sluzy do jezdzenia nie do ogladania prawda? :smile:

No niestety, Twoje auto służy tylko do jeżdżenia, ja mogę się również na Alfę z przyjemnością popatrzeć, zresztą, nie tylko ja..

PS. Kupować coś z przymusu - bo PODOBNO bezawaryjne, PODOBNO dobre, bo jeździ tego od groma na ulicach, i potem jeździć wozem który.. no jeździ.. ale czy jest w nim jakaś radość jak się wsiądzie? Czy mamy z niego "fun"? Moim zdaniem nie ma sensu kupować takiego wozu z którego nie czerpiemy radości ale kupiliśmy bo większość Polaków go poleca.. (nie mówię o konkretnych modelach tylko ogólnie o sytuacji)
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

21 Sty 2010, 19:24

Mnie przed kupnem alfy przestrzegało także mnóstwo osób ( w tym także mechaników, znajomych i wiele wiele innych osób )
Jednak po dłuższym namyśle zdecydowałem się ponieważ:
Alfa Romeo nie jest autem z jakimś tam często spotykanym znaczkiem. Alfa jest i będzie autem niebanalnym tylko dla wybranych osób.
Jadąc alfą nie robisz tego z przymusu tylko z przyjemności

Z tej perspektywy widać, że ta krytyka Alfy jest kierowana zazdroscią, typowo polską zawiścią i nienawiścią do rodaka. Taki Golfiarz wsiada do Golfa rozgląda się po parkingu i widzi 20 innych Golfów. Alfista wsiada do Alfy Romeo rozgląda się i widzi 21 Golfów, nie szuka na parkingu innej Alfy bo nie ma po co, a jak się nawet znajdzie to przy wyjeździe przyhamuje i popatrzy na nią. Golfiarz widzi te 20 Golfów i jest wściekły, "ten sąsiad ma taki zderzak jak ja, kolega ma te same lampy co ja, sąsiadka ma taki spojler co ja, a przyjaciel ma podobny wlot powierza na błotniku" i dziwić się, że w Golfie jeżdża frustraci? Co z tego, że go nawet podda tuningowi, jeszcze się okaże, bo przy tej mnogości to jest możliwe, że ktoś będzie miał zrobionego Golfa bardzo podobnie. Golf i tak pozostanie Golfem, nawet jeśli się mu zamontuje drzwi otwierane jak boczne schowki w autokarach, albo chowane koła pod podwozie. Właściciel Alfa Romeo się tym nie martwi, nie tuninguje auta, i tak ma dość spojrzeń ludzi stojących na przystankach albo na światłach, nie przerabia silnika, bo tam nie starczy chip tuning, i tak Włosi ekstremalnie ciągną moc do granic sterowników.
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

21 Sty 2010, 19:29

szybki200 napisał(a):No ale Golfy IV , Audi A3 i mazdy 626 również są awaryjne ale ludzie i tak uważają je za samochody bezproblemowe ponieważ taki idiota jak halsky ( znawca od siedmiu boleści ) rozpowiada każdemu o ich bezawaryjności

chlopaku dla mnie ty jestes idiota, bo brak ci odwagi cywilnej przyznac ze alfa to szajs, ladny eksponat muzealny, wiele osob znam co alfa jezdzily i ciesza sie ze juz nie jezdza, poczytaj oceny autocentrum, napewno te osoby robia tak aby oszkalowac wasza piekna alfe? :lol: lecz sie psychiatrycznie, dla mnie jestes samochodowym jehowcem, glosisz takie bzdety ze sluchac sie tego nie da pomimo calego rynku samochjodowego ktory jest na nie apropos alfy, jestes zwyklym fanatykiem ktory cale zycie jezdzil tylko alfa gtv i gowno tak naprawde wie o samochodach w calosci

gdzie ja polecalem golfa i audi a3? moze powiedzialem ze sa lepsze niz alfa bo taka prawda, pamietam jak zes z kolega poswiadczyl moja opinie ze na alfe trzeba chuchac i dmuchac to sie moze nie popsuje, ja jestem jednak zdania ze to tani szmelc a nie ferrari zeby nim jezdzic jakby byl z porcelany
halsky11

21 Sty 2010, 19:29

Usunąłem tutaj konto ale założyłem je z powrotem, ponieważ zaglądam tutaj czasem i już ch...a czytać nie mogę jakie Ty halsky11 głupoty piszesz to aż mi Cię szkoda chłopie.
Dlaczego Alfy są tańsze od np Golfów?
A no dlatego że utarł się stereotyp i dlatego to za VW się przepłaca a nie odwrotnie.
Druga rzecz to silnik. JTD to jednostka bez porównania nawet do TDI z VW.
A to że nie miałeś w życiu Alfy i zapewne nie miałeś z nią do czynienia za wiele nie oznacza że powinieneś głosić posłyszane herezje.
VW się psuje bo są złe drogi, kiepskie paliwo, zaniedbany a Alfa/Fiat bo jest awaryjna/ny.
Żal normalnie żal... :roll:
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997