Alfe Romeo 156 wytrzymałość silnika

03 Maj 2007, 20:07

Cześć. Mam dość nietypowe pytanie. Posiadam Alfe Romeo 156 z silnikiem 2.0 benzyna. Jest to dość mocny silnik a auto bardzo podoba mi się wizualnie. Chciałem troche podkręcić osiągi mojej furki i wkręcić w nią turbosprężarke, nitro, zmienić chamulce, zawieszenie... itd. Słyszałem jednak dużo opinii typu " nie ruszaj tego silnika bo Ci się rozsypie" Nie wiem czemu ciągle spotykam się z opinią iż Alfy Romeo mają delikatne silniki a jaka kolwiek ingerencja w nie kończy się totalna poraszka, osiągi się prawie nie zmieniają a silnik szybko pada. CZY TO PRAWDA? Ja nie jestem specjalistą w mechanice dlatego pytam tutaj. MOże ktoś się na tym dobrze zna i mi wytłumaczy o co biega.

Dzięki
NoooWY
Nowicjusz

Miejscowość: łódź
  • 03 Maj 2007, 20:17

silnik alfy jest słaby technicznie..nawet jednostki nie podkręcane padaja.

jak chcesz się brac za nitro i turbo do alfy to zacznij od zakucia silnika(tj kute tłoki,korbowody,wał)
    ZZZ-zakuć ,zaturbić, zapi***alać
    misiekemeryt160
    Początkujący

Miejscowość: DZIAŁDOWO

03 Maj 2007, 21:12

bardzo slabe tecznicznie tez slyszalem taka opinie
    ale jek chcesz sie zabrac za nitro to wiem sam po sobie musisz niezla kaske przygotowac bo to tanioszka nie jest poniewaz musisz wymienic wszystko w nie a poczawszy od bloku silnika po same sróbki bo nie wytrzymaja oporu ale radze ci nie baw sie z silnikami alfy (oczywiscie ja tylko tak slyszalem wiec na dokladnie nie wiem)
    Z resztkami tchu...
    <3 civic <3 DOHC VTEC <3
    TOLEDO
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Marysin

03 Maj 2007, 22:40

właśnie zastanawiam się nad tą Alfą. Bardzo mi się podoba no ale. Wiem że uturbienie Alfy kosztuje w przedziale 8 tysi, nitro... dokładnie nie wiem, ale trzeba przed tym silnik sprawdzić i wyremontować.

A zacznijmy od innej strony. Macie do wyboru jakieś autko... takie do 25 tysi. Myślałem o Nissanie 200sx s14. Tak do 25 tysi już coś się kupi. Bmw są raczej drogie, e46 jest nawet fajne ale drogie. Co sądzicie o tym Nissanie? Tylko troche pali. Moja Alfa tak z 12 spali...
    NoooWY
    Nowicjusz

03 Maj 2007, 22:46

Nissan a alfa...dla mnie odpowiedź jest Jasna...S14 oczywiście,tym bardziej że to już statek który można nzawac sportowym

warto dodac że top jedno z lepszych aut do driftu
    ZZZ-zakuć ,zaturbić, zapi***alać
    misiekemeryt160
    Początkujący

Miejscowość: DZIAŁDOWO

04 Maj 2007, 00:26

to moje zdanie--
    moja honda a nissan maja podobne silniki a miedzy innymi walki rozrzadu DOHC uklad rzedowo 4 cilindrów to w porownaniu z silnikiem alfy to NO Coments nie dorasta do pięt!!!! no i oczywiscie ta cen niepowtarzalna:))
    I musze ci powiedziec ze fabryczne osiagi ma zadawalajace!!! 7,5 sek do sety to w miare dobre!!
    ale tak jak kazde auto ma wady takie jak ogromne spalanie niesamowity zarłok:))):))) nastepne to bardzo mala pojemnosc oleju w silniku wiec co troche konieczna wymiana 3,5litra to naprawde za malo!!predkosc 220 km\h ok to malutko :(

ale ogólnie daje ocene od1do6 daje 4+
    Z resztkami tchu...
    <3 civic <3 DOHC VTEC <3
    TOLEDO
    Początkujący
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LFA - tytanowy wydech
      Supersamochód Lexusa to auto wyjątkowe w każdym calu. Wyjątkowe jest jego nadwozie z kompozytów zbrojonych włóknem węglowym. Wyjątkowy jest jego 560-konny silnik V10 o pojemności 4,8 l, który wkręca ...

04 Maj 2007, 01:24

spalanie... właśnie a jaka jest górna granica? Czytałem że tak z 12 litrów to wciągnie no 13 max, ale wiesz jak to jest na necie... tu piszą tak a tu inaczej. Masz Honde s2000? Uuu miałem okazje się przejechać :D ale anglikiem... wypasione autko heh gratuluje. Co do tego nissana to kombinuje. Myśle nad jakąś zmianą bo Alfa ładna bo ładna ale ja chce czegoś sportowego co ma przyśpieche i możne coś przy tym pogrzebać. Zastanawia mnie to iż to autko jest już stare. Będę mógł tak przeznaczyć na nie z 25 tysi to max więc kupie model od 96 do 98. To już kilka lat jest... ciekawe jak to będzie się sprawować. Bez sęsu kupić furke i ciągle w nią kase ładować. Co o tym myślisz?
    NoooWY
    Nowicjusz

04 Maj 2007, 16:41

masz racje ładować w nia kase ale ona nie jest taka stara jak masz zamiar kupic model z 98 ja mam honde z 02 dalem za nia 60 tys
    a co do spalania hmmm moja średni chla 10L a po mieście doji 15L czasem dla mnie to jest samochod bardzo drogi w utrzymaniu a nissan srednio zluzyje ok 10L wiec niczym sie nie rózni !!czytalem wypowiedz takiego goscia na forum ze po miescie nawet zezarla 25LITRÓW !!!!Koszmar ale jezeli bedziesz jezdzil oszczednie to te 13 wezmie
    -25tys powinno ci wystrarczyc na model z 98 nawet 99
    -autko fajne i cenowo i wizualnie i osiagami fabrycznymi nie grzeszy :)))
    -wada to to ze niestety drogi w eksploatacji ale silniki VTec maja to do siebie ale zarazem sa doskonale!!!!!!!ale to jest w koncu samochod sportowy!!!!
    ja na twoim miejscu bym zainwestowal w niego!

pozdro:)
    Z resztkami tchu...
    <3 civic <3 DOHC VTEC <3
    TOLEDO
    Początkujący
    Awatar użytkownika

05 Maj 2007, 18:26

:lol: I LOVE ALFA, TEN TYLKO WIE CO ZNACZY ALFA, KTO ZA KOLKIEM ALFY SMIGAL! A SILNIKI BOXER NIE POZOSTAWIAJA WATPLIWOSCI :twisted:
    PEUGEOT 306 1.8 16V
    missiekk_ch
    Nowicjusz

05 Maj 2007, 18:44

ja też kocham Alfe heh. Wypasione autko pod względem komfortu w środku, ładne na zewnątrz ... ale jak się pytasz mechanika ( z dobrej firmy ZNAWCE ) czy i za ile dokręci Ci sprężarke a on tylko się uśmiecha i mówi " do Alfy? kurde stary nie raczej nie" to się wkurw*** heh. Narazie moje autko daje rade. Rozwaliła mnie ostatnio Subaru Impreza kombi o długość auta. Jak bym chciał na jakieś zloty pojechać pościgać sie to nie mam nawet po co zalewać bo to i tak się nie opłaca... porównując z osiągami Nissana 200sx czy Hond.
    NoooWY
    Nowicjusz