Alhambra - temperatura nie podnosi się

17 Sty 2020, 14:35

Problem z temperaturą
W aucie wcale nie podnosi się temperatura, dopiero po wyłączaniu nawiewu całkowicie temperatura podnosi się do 70stopni i opada.
Dosłownie podnosi się na 30sekund i opada i tak w kółko co to może byc?
Termostat jest wymieniony
Mi3W
Początkujący

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Marea
Silnik: 1.6 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

18 Sty 2020, 12:26

A jak masz włączony nawiew to leci ciepłe powietrze? Termostat wymieniony na zamiennik czy oryginał?
Układ chłodzenia jest prawidłowo odpowietrzony?

Przed wymianą termostatu był identyczny problem?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Sty 2020, 10:15

Bardzo długo trzeba czekać na Ciepłe powietrze, termostat wymieniony już dwa razy :( pierwszy raz na zamiennik i później na orginalny. Jak sprawdzić czy układ jest prawidłowo odpowietrzony?
Mi3W
Początkujący

21 Sty 2020, 18:14

Odkręcasz korek na zimnym układzie i uruchamiasz silnik. Chodzi na wolnych obrotach i patrzysz czy ubywa płynu jeżeli tak to dolewasz go. Po rozgrzaniu powinien się on ustabilizować na jednym poziomie. W momencie jak otwiera się termostat możesz szybko ubyć płynu więc warto być na to przygotowanym.
Jaki masz tam silnik?
Cichy77
Forumowicz VIP

23 Sty 2020, 15:39

1.9tdi 130km
Jeszcze zauważyłem że w aucie losowo odpala się wentylator, często nawet jak jest temperatura w minusie to wentylator odpala się już przy samym starcie auta
Mi3W
Początkujący

23 Sty 2020, 17:39

Mi3W napisał(a):Jeszcze zauważyłem że w aucie losowo odpala się wentylator
Prawdopodobnie to za sprawką układu klimatyzacji. Tam masz dwa wentylatory i jak stoisz przodem do samochodu to który się odpala ten po lewej czy prawej stronie? Zobacz czy to ten sam jak silnik będzie mocno rozgrzany i włączy się wentylator.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skąd się biorą zniżki na OC?
    Skąd się biorą zniżki na OC? Zakres OC jest dokładnie taki sam w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym. Nieco inne mogą być natomiast zniżki na OC przyznawane przez konkretnych ubezpieczycieli. Ci rządzą się swoimi prawami ...

25 Sty 2020, 13:14

Sprawdziłem i płynu wcale nie ubywa, pojechałem i auto mocno dostało żeby się rozgrzać a temperatura nawet się nie ruszyła, wentylator żaden nie chodził nawet po ostrej przejażdżce
Mi3W
Początkujący

30 Sty 2020, 12:31

Mi3W napisał(a):wentylator żaden nie chodził nawet po ostrej przejażdżce
Dobrze by tu było podłączyć się pod OBD i sprawdzić jak wygląda temperatura chodzi o dokładne odczyty wtedy będzie widać czy jest już wysoka na tyle że powinien załączyć się wentylator. Wskaźnik pokazuje przeważnie 90 stopni jak temperatura w silniku waha się w jakiś określonych przyjętych granicach w których różnica może wynosić nawet 10 stopni.
Cichy77
Forumowicz VIP