Alhambra - temperatura nie podnosi się

17 Sty 2020, 15:35

Problem z temperaturą
W aucie wcale nie podnosi się temperatura, dopiero po wyłączaniu nawiewu całkowicie temperatura podnosi się do 70stopni i opada.
Dosłownie podnosi się na 30sekund i opada i tak w kółko co to może byc?
Termostat jest wymieniony
Mi3W
Początkujący

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Marea
Silnik: 1.6 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

18 Sty 2020, 13:26

A jak masz włączony nawiew to leci ciepłe powietrze? Termostat wymieniony na zamiennik czy oryginał?
Układ chłodzenia jest prawidłowo odpowietrzony?

Przed wymianą termostatu był identyczny problem?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Sty 2020, 11:15

Bardzo długo trzeba czekać na Ciepłe powietrze, termostat wymieniony już dwa razy :( pierwszy raz na zamiennik i później na orginalny. Jak sprawdzić czy układ jest prawidłowo odpowietrzony?
Mi3W
Początkujący

21 Sty 2020, 19:14

Odkręcasz korek na zimnym układzie i uruchamiasz silnik. Chodzi na wolnych obrotach i patrzysz czy ubywa płynu jeżeli tak to dolewasz go. Po rozgrzaniu powinien się on ustabilizować na jednym poziomie. W momencie jak otwiera się termostat możesz szybko ubyć płynu więc warto być na to przygotowanym.
Jaki masz tam silnik?
Cichy77
Forumowicz VIP

23 Sty 2020, 16:39

1.9tdi 130km
Jeszcze zauważyłem że w aucie losowo odpala się wentylator, często nawet jak jest temperatura w minusie to wentylator odpala się już przy samym starcie auta
Mi3W
Początkujący

23 Sty 2020, 18:39

Mi3W napisał(a):Jeszcze zauważyłem że w aucie losowo odpala się wentylator
Prawdopodobnie to za sprawką układu klimatyzacji. Tam masz dwa wentylatory i jak stoisz przodem do samochodu to który się odpala ten po lewej czy prawej stronie? Zobacz czy to ten sam jak silnik będzie mocno rozgrzany i włączy się wentylator.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    BMW w leasingu – o czym warto pamiętać?
    Luksusowe modele BMW cieszą się dużym zainteresowaniem zwłaszcza wśród przedsiębiorców. Korzystne rozwiązanie stanowi szczególnie BMW leasing. Na co zwrócić uwagę, decydując się na tę formę finansowania? ...

25 Sty 2020, 14:14

Sprawdziłem i płynu wcale nie ubywa, pojechałem i auto mocno dostało żeby się rozgrzać a temperatura nawet się nie ruszyła, wentylator żaden nie chodził nawet po ostrej przejażdżce
Mi3W
Początkujący

30 Sty 2020, 13:31

Mi3W napisał(a):wentylator żaden nie chodził nawet po ostrej przejażdżce
Dobrze by tu było podłączyć się pod OBD i sprawdzić jak wygląda temperatura chodzi o dokładne odczyty wtedy będzie widać czy jest już wysoka na tyle że powinien załączyć się wentylator. Wskaźnik pokazuje przeważnie 90 stopni jak temperatura w silniku waha się w jakiś określonych przyjętych granicach w których różnica może wynosić nawet 10 stopni.
Cichy77
Forumowicz VIP