Alkomat - czy warto kupić?

15 Gru 2014, 17:57

Alkomaty napisał(a):Jeżeli chodzi o zakup alkomatu,to oczywiście uważam ze ma to duży sens. Zawsze po imprezie warto się zbadać i mieć pewność,zanim wsiądziemy za kierownicę.

W tym przypadku nie zalecam korzystania z alkomatu,jeżeli masz jakieś wątpliwości,to nie siadaj za kółko.Mimo że alkomat wykaże zero,to taki osłabiony kierowca jest równie niebezpieczny,jak pod wpływem,a nieraz nawet bardziej,zależy to od poziomu zmęczenia :wink:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

20 Mar 2015, 15:12

Ja mam alkomat, jestem bardzo zadowolony, nie był drogi a zawsze to dobrze mieć przy sobie takie narzędzie samokontroli. Oby jak najrzadziej się przydawał :)
motospec
Nowicjusz

Auto: KIA Ceed

29 Mar 2015, 20:35

O tym, że warto mieć zawsze w samochodzie alkomat przekonałem się, gdy byłem na weselu. Dzień po wielu kierowców chciało z niego skorzystać, aby mieć pewność, czy już mogą spokojnie jechać... lepiej mieć alkomat ;)
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

08 Kwi 2015, 02:54

Podzielam zdanie poprzednika. 2 lata temu kupiłem alkomat i od tego czasu nie rozstaje się z nim. Sam go używam i daje też znajomym, żeby mieli pewność, że są trzeźwi.
WojciechM
Nowicjusz

Auto: honda

04 Maj 2015, 12:58

alkomat to (tak jak koledze wyżej) byłby mi potrzebny do badania promili na następny dzień, żeby mieć pewność, że nie wsiadam za kierownicę z alkoholem we krwi. póki co nie mam, ale to by mnie właśnie zachęciło do zakupu. pomyślę przed wakacjami.
Cynober
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 1980
Auto: Toyota Corolla

05 Wrz 2015, 17:42

Moim zdaniem warto jak ktoś dużo jeździ i prawo jazdy do pracy jest mu niezbędne. Ja używam alkohita x50 od ponad roku i zawsze czuję się pewniej jak na drugi czy nawet na trzeci dzień mam wsiąść do auta po imprezowej nocy lub weekendzie. Jak na razie się nie zawiodłem
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Nowa Toyota RAV4 - Top Safety Pick+
    Nowa Toyota RAV4, znalazła się w elitarnym klubie Top Safety Pick+ amerykańskiego Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Model uzyskał najwyższe noty we wszystkich pięciu testach bezpieczeństwa, w tym w niezwykle ...

06 Paź 2015, 09:14

Jak ktoś się jeszcze zastanawia czy warto to tutaj jest fajny wpis o tym http://babanamotorze.pl/2015/10/05/albo-oktany-albo-promile/ babka mądrze pisze
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

23 Paź 2015, 08:46

Jeśli chcecie na następny dzień być pewni że jesteście trzeźwi polecam alkomat Promiler AL8000. Mam go już dłuższy czas i sprawdza się w 100%.
bartek192837
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2008
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Astra G
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

26 Paź 2015, 12:42

ja ma alkomat z racji tego, że sporo jeżdżę i już pare razy mi się przydał, bo nawet jak czułem że już alkohol mi "wyparował" to sprawdzałem sobie, żeby być pewnym na 100%
marcelpg
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 10 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: mercedes sprinter

03 Lis 2015, 15:24

Dokładnie tak jak kolega wcześniej pisał. Warto mieć dobry alkomat że by być pewnym rano czy na pewno jest wszystko okey na 0% :) Trzeba pamiętać też o kalibracji alkomatu ( olej w samochodzie też się wymienia ) :naughty:
bartek192837
Nowicjusz

04 Lis 2015, 22:07

Co do alkomatów, to powiem tak. Jeśli nad ranem, po imprezie coś nam wypadnie i musimy gdzieś jechać, to polecam mieć w aucie alkomat chemiczny (jednorazowy ze stacji benzynowej). Taka zabawka za kilka zł. jest o wiele bardziej wiarygodna, niż pseudo-alkomaty za 500zł z alledrogo. Jeśli już ktoś chce alkomat, który dokładnie będzie pokazywał ile mamy alkoholu w wydychanym powietrzu, to musi kupić alkomat z a-testami. (z tego co się orientuję, to "ten żółty, który pokazuje tylko czy można prowadzić" kosztuje ok 1300zł, ten pokazujący dokładną ilość alko we krwi już 2-3 tyś.)
Riazek
Początkujący

Prawo jazdy: 26 11 2014
Auto: Lexus GS MK2
Silnik: 4.3 V8 3UZ
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Lis 2015, 13:05

Moim zdaniem pytanie jest retoryczne bo oczywiście,że warto kupić dobry alkomat,nawet ze względów bezpieczeństwa,kiedy to po imprezie na drugi dzień chcemy od razu prowadzić samochód, Lepiej się wcześniej sprawdzić pod katem stanu trzeźwości.
Dabtuner
Aktywny

16 Gru 2015, 08:18

Jakiś czas temu w stokrotce były alkohity start po 6 zł, jak ktoś nie chce dużo kasy ładować to warto sobie zapas zrobić, może jeszcze bedą przed sylwestrem.
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

09 Lut 2016, 20:42

Parę lat temu pracowałem jako kierowca i alkomaty były podstawowym wyposażeniem każdego auta służbowego, ja do tego kupiłem sobie jeszcze prywatny, bo wiadomo w takiej branży utrata prawka = zwolnienie :D
lemon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 05 2007
Auto: Audi A5

10 Lut 2016, 15:29

Ja jestem zdania że każdy kierowca powinien mieć alkomat. Albo inaczej każdy rozsądny kierowca ma alkomat osobisty. Rozsądni dbają o swoje i innych biezpieczeństwo chociaż by raz do roku miał go użyć.
bartek192837
Nowicjusz