Alkomat - czy warto kupić?

11 Lut 2016, 11:50

Osobiście posiadam taki Alkomat AlcoSafe Dual i jest zadowolony. Uważam , iż każdy kierowca powinien mieć alkomat na wyposażeniu.
Gregorek121
Obserwowany

Auto: Audi A4

16 Lut 2016, 00:21

Już nie raz się przydał alkomat, szczególnie przydaje się na drugi dzień po świętach, uroczystościach rodzinnych. Mam taki model [link do oferty wygasł] AL8000
jeszaj
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 10 1994
Auto: Mercedes
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

16 Lut 2016, 13:04

Zgadzam się z przedmówcą, rozsądny kierowca dba o bezpieczeństwo. Jak ktoś się zastanawia nad zakupem to warto o nich poczytać.
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

29 Lut 2016, 09:37

Ja jestem zdania że każdy kierowca powinien mieć alkomat. Albo inaczej każdy rozsądny kierowca ma alkomat osobisty. Rozsądni dbają o swoje i innych biezpieczeństwo chociaż by raz do roku miał go użyć.

Jak ktoś używa raz do roku to wystarczy, ze będzie miał jednorazówkę w razie W. Alkohit start to koszt około 6-7 zł, a da pewność czy można jechać czy nie.
jakataka
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

29 Lut 2016, 12:19

Osobiście wychodzę z założenia, że jeśli następnego dnia mam prowadzić, to wolę nie pić więcej niż łyk lub dwa dla wzniesienia toastu i na tym koniec. Raz w życiu, gdy naprawdę musiałam prowadzić, okazało się, że nie mogę... Od tamtej pory mam nauczkę, że lepiej odpuścić sobie w ogóle, niż mieć potem wątpliwości. Komuś, kto ma inne podejście niż ja, alkomat może się przydać, żeby zawsze mieć pewność, kiedy można prowadzić.
Zielonka
Początkujący

Prawo jazdy: 07 03 2010
Auto: Fiat Sedici
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Rok produkcji: 2014

24 Kwi 2016, 21:36

Ale każdemu zdarzają się sytuacje nieprzewidziane. Nie wiem, w sobotę grill, posiedzimy dłużej, bo niedziela wolna, a tu się okazuje, że w niedziele trzeba wyskoczyć do apteki, bo się dziecko rozchorowało czy coś. Na takie okazje właśnie warto mieć alkomat i w takich sytuacjach najbardziej doceniam naszego alkohita.
jakataka
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

25 Kwi 2016, 10:57

Ale każdemu zdarzają się sytuacje nieprzewidziane. Nie wiem, w sobotę grill, posiedzimy dłużej, bo niedziela wolna, a tu się okazuje, że w niedziele trzeba wyskoczyć do apteki, bo się dziecko rozchorowało czy coś.

Dlatego u mnie zwykle nie wszyscy piją, albo kończy się na tym, że jedna osoba tylko spróbuje i to wszystko :)
Zielonka
Początkujący

Prawo jazdy: 07 03 2010
Auto: Fiat Sedici
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Rok produkcji: 2014

12 Lip 2016, 15:51

Pewnie, warto. Za 150 już dostaniesz porządny.
izabelazaczyk
Nowicjusz

Auto: Ford K

13 Lip 2016, 20:59

Polecam sklep i serwis w Warszawie na ul. Pasaż Ursynowski. Na pewno Ci coś dobrego doradzą.
stanley1973
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 11 1993
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: audiia4
Silnik: 1,9
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

12 Sie 2016, 12:11

jakiej marki szukać?
Ewi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 05 2010
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Toyota Auris
Silnik: 1.8
Paliwo: Hybryda
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

12 Sie 2016, 14:02

Za 150zł na pewno porządny ten alkomat nie będzie, albo będzie do pierwszej kalibracji, gdzie będzie potrzeba wymiany sensora i przewyższy to wartość alkomatu. Ja polecam osobiście alkomat x5, sam posiadam i w każdym przypadku bardzo się sprawdza, także polecam każdemu kierowcy.

Szczegółowa specyfikacja

Dane techniczne:
• Jednowylotowy, sprawdzony sensor elektrochemiczny
• Zakres pomiarowy: 0,000 - 2,000 ‰ (0,000 - 1,000 mg/L), powyżej 2,000 ‰ wyświetla „HIGH”
• Wyświetlacz: LCD, 4 cyfrowy, 3 miejsca po przecinku, podświetlany na niebiesko
• Rozdzielczość wskazań (dokładność wyświetlania): 0,001
• Dokładność: ±5%*
• Kolor: czarny
• Wymiary: 120x65x27 mm
• Waga: 145g (bez baterii 110g)
• Pamięć 5 ostatnich pomiarów dostępne w cyklu pomiarowym
• Czas oczekiwania na wynik: kilka sekund
• Warunki pracy:
o temperatura 10°C do 40°C
o wilgotność 10% do 85%
• Warunki przechowywania: temperatura 0°C do 50°C
• Zasilanie: bateria 6LR61 9V
• Sygnalizacja dźwiękowa
• Układ kontroli oraz sygnalizacja rozładowania baterii
• Czas, w którym alkomat oczekuje na wdmuchiwanie powietrza: 15 sekund
• Tryb pomiaru: automatyczny
• Funkcja automatycznego wyłączania po 30 sekundach od zakończenia pomiaru
• Ustniki: higieniczne, każdy pakowany osobno
• Jednostki mierzące: alkoholomierz wyświetla wynik w promilach (‰) opcja: mg/L
• Certyfikat CE - dopuszczający do sprzedaży urządzeń na rynku UE
• Gwarancja na alkomat Alkohit X5: 24 miesiące
Bądź trzeźwy w trakcie jazdy samochodem!!
Piłeś? Nie jedź!!
#alkomat #alkomaty #toptrade
toptrade
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Skoda Octavia

17 Sie 2016, 21:02

Uważam osobiście że warto mieć alkomat. Nie zawsze jesteśmy w stanie przewidzieć, czy gdzieś nie będzie trzeba jechać następnego dnia, różne sytuacje sie zdarzają, a każdy organizm potrzebuje innego czasu na wytrzeźwienie. Ja właśnie przymierzam sie do zakupu, upatrzyłam sobie taki alkohit x60, słyszałam ze elektrochemiczne są lepsze. Miał ktoś ten model? I jak to jest z tymi elektrochemicznymi? Czy to takich używaja policjanci?
Pytka
Nowicjusz

Auto: combi

18 Sie 2016, 09:50

x60 to bardzo dobry model, policja zazwyczaj używa alboblow albo alcolook

sami zaopatrujemy różne komendy wojewódzkie, ale myślę, że do codziennego, prywatnego użytku x60 zdecydowanie wystarczy, dodatkowo 3 letnia gwarancja i dwie kalibracje zrabatowane, także zachęcam do kontaktu :)
Piłeś? Nie jedź!!
toptrade
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Sie 2016, 14:16

Dzięki wielkie za odpowiedź, właśnie czytałam o tej darmowej kalibracji w czasie trwania gwarancji. Niedługo wybiore się po zakup alkohita w takim razie. A jeszcze takie pytanie myślicie ze 2 kalibracje w roku wystarczą?
Pytka
Nowicjusz

Auto: combi

22 Sie 2016, 09:47

Alkomat kalibruje się co 6 miesięcy zazwyczaj, niektóre raz na rok, w razie pytań zapraszam do kontaktu.
Piłeś? Nie jedź!!
toptrade
Początkujący
Awatar użytkownika