Alkomat - czy warto kupić?

23 Sie 2016, 18:09

Dzięki wielkie, w takim razie będe kalibrować co 6 miesięcy.
Alkohita kupiłam już wczoraj, robiłam pare próbnych testów, fajnie hula sprzęcik, mega szybko mierzy.
Pytka
Nowicjusz

Auto: combi

23 Sie 2016, 22:29

który model masz? Z tego co pamiętam to tam zalecają kalibrację co 6-18 m-cy, zależy pewnie od modelu, zresztą jak masz w gwarancji to lepiej chyba częściej ;), alkohit bęzie na pewno dobrze służył
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

24 Sie 2016, 12:45

Ja kupiłem taki do trzech stówek stąd [reklama] i mi się świetnie sprawdza, bardzo polecam. Do tego jest 5 lat gwarancji więc nawet jeśli coś się sknoci to się nie muszę martwić. Według mnie każdy kierowca powinien mieć taki sprzęt w aucie! :ok:
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 10 Lis 2016, 19:59, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
marioso
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 11 1988
Auto: BMW

29 Sie 2016, 11:47

Dokładnie, bardzo przydatna rzecz w aucie, też uważam że każdy powinien taki posiadać! Tak jak wyżej napisane, kalibracja w zależności od modelu, te policyjne pałki - alcoblow - kalibrujemy do 6 msc, natomiast inne często co 12 msc.
Bądź trzeźwy w trakcie jazdy samochodem!!
Piłeś? Nie jedź!!
#alkomat #alkomaty #toptrade
toptrade
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Skoda Octavia

30 Sie 2016, 23:27

To już na pewno każdy ma w instrukcji napisane. Pewnie zależy to też od ilości pomiarów. Koszty też są różne. W każdym razie alkohit x50 ma kalibracje darmowe, więc przynajmniej nad ceną nie trzeba się zastanawiać ;)
jakataka
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

31 Sie 2016, 14:28

Tak w instrukcji jest napisane co i jak z kalibracją. #alkomat x50 ma zrabatowane kalibracje ale tylko 2 czy 3, zależy gdzie kupisz, żebyś nie myślał że zawsze będą darmowe
Piłeś? Nie jedź!!
toptrade
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Jak czytać etykietę na oponach?
    Etykieta opony jest cechą opon pojazdów mechanicznych. Producenci opon dla samochodów osobowych, lekkich i ciężkich samochodów ciężarowych, od listopada 2012 zobowiązani są do podania na naklejce lub ...

09 Wrz 2016, 10:17

Witaj ;) a ja się naciąłem na tym alkomacie co Ty kupiłeś i co polecasz to ściema , wielka ściema z tym 5 lat gwarancji, gwarancja jest tylko na rok na sensor a sensor jest duszą alkomatu. Jedynie w alkomacie może paść sensor chyba że masz palce szerokie i będziesz deptał przyciski ;) Właśnie padł sensor i każą płacić bo gwarancja jest na sensor tylko 12 miesięcy...także jak co to pisz prawdę. Albo jesteś słupem dostawcy czy importera tych alkomatów. Pozdrawiam
ps chodiło mi o[reklama]
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 10 Lis 2016, 20:00, edytowano w sumie 1 raz
jarkowy
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 01 2000
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: opel corsa
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

09 Wrz 2016, 10:33

Dokładnie, wciskają ludziom ściemę, żeby zaimponować 5 letnią gwarancją a to wcale nie jest prawda. Zgadzam się z kolegą wyżej.
Piłeś? Nie jedź!!
toptrade
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Wrz 2016, 10:51

Nie wiem co do którego zarzucacie ściemę, do alkohita X50 gwarancja jest 3 lata na sensor i 3 lata na urządzenie, w tym okresie kalibracja jest gratis
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

19 Wrz 2016, 14:35

3 lata moze i tak.. ale nie 5!
Piłeś? Nie jedź!!
toptrade
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Paź 2016, 13:41

Generalnie rzecz biorąc alkomat to coś bez czego ciężko się obejść, moim zdaniem to niezbędne urządzenie w kazdym aucie, bo często się przydaje i daj nam pewność czy możemy siąść za kierownicę czy lepiej odpuścić. Na dobrym alkomacie nie warto oszczędzać.
Bielart
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen
Silnik: 1.6

30 Paź 2016, 23:34

kupiłem moj na [reklama] alkomat, zabieramy go zawsze na imprezę, jest niezawodny. Wiadomo alkomaty trzeba kalibrować co jakiś czas, warto też je kontrolować przy policji, często jak stoją gdzieś to sobie sprawdzamy czy pokazuje to co im. Zwykle zawyża ale to akurat plus.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 10 Lis 2016, 20:01, edytowano w sumie 1 raz
AutoMan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 05 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Skoda Octawia
Paliwo: Diesel

31 Paź 2016, 21:07

njlepiej nie pic to i alkomaty nie beda potrzebne albo wynajac taksówke lub kolege
merkaba12
Początkujący

Prawo jazdy: 18 03 2003
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: ford
Silnik: 1,3 44
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

15 Lis 2016, 15:36

merkaba12 napisał(a):njlepiej nie pic to i alkomaty nie beda potrzebne
Jak wypijesz z umiarem to alkomat na następny dzień też ci nie będzie potrzebny. U nas niestety większość jak pije to do upadłego :bored: nie znając żadnych granic, a później leczą się następnego dnia kolejnymi dawkami...
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

18 Sty 2017, 12:25

Niestety mało kto pije z umiarem i moim zdaniem tak czy inaczej warto zainwestować w dobry alkomat z dokładnym pomiarem oraz zawsze jeżeli nie jesteśmy pewni- sprawdzić się przed podróżą. Taki dobry i solidny model alkomatu posłuży nam przecież przez kilka lat.
Bracks
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Citroen c5
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008