Alkomat - czy warto kupić?

06 Lis 2011, 20:00

Witam,jezeli temat w nieodpowiednim dziele prosze go przeniesc.Zastanawiam sie nad kupmem alkomatu,czy ktoos moze powiedziec jakie sa dobre i maja najdokladniejszy pomiar?(chodzi mi o takie w przystepnej cenie )
Czy alkomaty w cenie 150-200zl to bardziej zabawki?
Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia!
predator2901
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: EPI
Auto: Opel Astra 2
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

06 Lis 2011, 22:34

http://www.alkomat.eu/index.php?act=testy - na tej stronce masz wyczerpujące wyjasnienia. Wygoogluj sobie równiez testy alkomatów takie jak na tej stronce i będziesz wszystko wiedział. Ceny też znajdziesz na http://okazje.forumsamochodowe.pl/produkty-produkt:alkomat--najpopularniejsze.html
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Lis 2011, 14:01

Jak dla mnie za 200 złotych to spokojnie kupisz coś dobrego. kiedys pewna stacja rozdawała za darmo takie breloczki - alkomaty, i to w miarę działało przez pewien czas - i zabawki to raczej takie breloczki były :)
JGibała
Nowicjusz
Awatar użytkownika

14 Lis 2011, 08:26

Ja trochę z innej beczki, ale również o alkomatach. Od jakiegoś czasu pomagam ojcu przy prowadzeniu firmy transportowej (nie duża 4 samochodu ciężarowe, trzech kierowców) i ostatnio jeden z naszych kierowców miał wypadek. Jak się okazało wypił przeddzień (w sensie "zapił") i w wydychanym powietrzu miał 0.4 promile. Czy w takim razie mamy możliwość zakupu firmowego alkomatu, tak by okresowo i bez zapowiedzi badać kierowców. Zna się ktoś na tym?
emilie
Początkujący

Auto: Audi Q7

14 Lis 2011, 17:06

Wydaje mi się, że nie ma znaczenia czy coś się stało czy nie i tak możesz kupić taki alkomat każda większa firma nawet nie transportowa tylko jakaś inna np. produkcja czy coś posiadają na bramach alkomaty.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

16 Lis 2011, 12:36

pytanie tylko, czy kierowca ma obowiązek poddać się testowi, czy może sobie tak po prostu odmówić?
emilie
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Crafter "Van of the Year 2017"
    Nowy Crafter marki Volkswagen Samochody Użytkowe, produkowany wyłącznie w fabryce w Białężycach koło Wrześni, pod wieloma względami wyznacza standardy wśród aut dostawczych. Samochód ma bardzo bogate wyposażenie ...

16 Lis 2011, 13:31

Jeżeli chodzi o zakup alkomatu, to oczywiście uważam ze ma to duży sens. Zawsze po imprezie warto się zbadać i mieć pewność,zanim wsiądziemy za kierownicę.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

16 Lis 2011, 18:10

Jako pracodawca masz prawo sprawdzić czy kierowca któremu dajesz samochód jest trzeźwy a jak się nie zgodzi to nie jedzie w trasę bo masz podejrzenie, że jest pod wpływem i nie wydajesz samochodu.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

21 Lis 2011, 12:11

Jak jest nie trzeźwy to nie baw się w niewydawanie samochodu, tylko dzwon na policję.
Takie zachowanie wcale nie jest nie na miejscu - skoro facet przychodzi do pracy na gazie to jest już to choroba, więc trzeba mu pomóc, a koro on nie widzi problemu naprawdę TRZEBA by ktoś mu pokazał że na takie zachowanie NIE MA pozwolenia!
magazynowanie - to moje zajęcie
Dunkiel
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 05 2004

22 Lis 2011, 16:04

mi się kiedyś zdarzyło, że trochę za bardzo zabalowałem na weekendowym wypadzie. coś mnie tknęło i skorzystałem z alkomatu kumpla przed wyjazdem. nie pamiętam ile miałem we krwi, ale chyba coś w granicach 0.5. poprosiłem koleżankę, która była bardziej rozsądna noc wcześniej, żeby poprowadziła za mnie :) no i tak się złożyło, że zatrzymała nas kontrola drogowa.. więc na Twoim miejscu, jeśli miałbym ekstra kaskę, to ja bym na bank sobie kupił sprawił taki alkomat..
drmax
Nowicjusz

Auto: Land Rover Disco 2

23 Lis 2011, 12:20

OK. dzięki, przekonaliście mnie, że lepiej pomęczyć się z pracownikami, niż później mieć auto do kasacji.
emilie
Początkujący

05 Sty 2012, 13:49

Święta racja i właśnie dlatego warto skorzystać z promocji w sklepach internetowych i kupić alkomat o wiele taniej. W naszym sklepie jest bardzo szeroki wybór,chętnie pomogę.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

15 Paź 2014, 14:42

Ludzi trochę nastraszyli w telewizji tymi newsami o pijanych kierowcach to pewnie sklepy z alkomatami mają teraz niezłe utargi :PP Ja swój alkomat osobisty zamawiałem przez stronę internetową. Zapłaciałem jakieś 150 złotych, urządzenie mam skalibrowane, na gwarancji. Może tutaj zajrzyj.
Onedrzej
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 2011
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1.6
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

17 Paź 2014, 02:14

nic dziwnego, że jest taki hype na alkomaty. w ciągu ostatnich miesięcy było chyba więcej sytuacji z pijanymi kierowcami gdzie albo wjechali w ludzi albo szaleli po molu, niż przez poprzednie 3 lata razem wzięte
frodan
Nowicjusz

Auto: A3

18 Lis 2014, 11:57

No ale takie osoby raczej nie myślą o badaniu się alkomatem tylko wsiadają za kierownicę ;) Raczej news na początku roku o wprowadzeniu obowiązkowych alkomatów dał ludziom więcej do myślenia. Dobrze, że się z tego wycofali. Ja i tak zdecydowałem się na zakup, ale do sprawdzania na drugi dzień, a nie wtedy kiedy pije. Kupowałem w sklep-alkomaty.pl, zadzwoniłem tam dogadałem się ile moge przeznaczyć na alkomat i kupiłem ostatecznie http://sklep-alkomaty.pl/alkomaty-elektrochemiczne/10093-alkomat-certen-personal.html. Póki co jestem zadowolony, ale z alkomatami jest chyba tak, że ocenić je można po dłuższym czasie, a ja mam go dopiero miesiąc. Moge tylko podpowiedzieć, że z rozmowy z pracownikiem tego sklepu wyniknęło, że raczej 150-200 zł to trochę mało, żeby był wiarygodny.
bartolomez
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 11 1981
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen Xsara VTS
Silnik: 2.0 163KM
Typ: Sport/Coupe