Alkomat - czy warto kupić?

06 Lis 2011, 21:00

Witam,jezeli temat w nieodpowiednim dziele prosze go przeniesc.Zastanawiam sie nad kupmem alkomatu,czy ktoos moze powiedziec jakie sa dobre i maja najdokladniejszy pomiar?(chodzi mi o takie w przystepnej cenie )
Czy alkomaty w cenie 150-200zl to bardziej zabawki?
Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia!
predator2901
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: EPI
Auto: Opel Astra 2
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

06 Lis 2011, 23:34

http://www.alkomat.eu/index.php?act=testy - na tej stronce masz wyczerpujące wyjasnienia. Wygoogluj sobie równiez testy alkomatów takie jak na tej stronce i będziesz wszystko wiedział. Ceny też znajdziesz na http://okazje.forumsamochodowe.pl/produkty-produkt:alkomat--najpopularniejsze.html
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Lis 2011, 15:01

Jak dla mnie za 200 złotych to spokojnie kupisz coś dobrego. kiedys pewna stacja rozdawała za darmo takie breloczki - alkomaty, i to w miarę działało przez pewien czas - i zabawki to raczej takie breloczki były :)
JGibała
Nowicjusz
Awatar użytkownika

14 Lis 2011, 09:26

Ja trochę z innej beczki, ale również o alkomatach. Od jakiegoś czasu pomagam ojcu przy prowadzeniu firmy transportowej (nie duża 4 samochodu ciężarowe, trzech kierowców) i ostatnio jeden z naszych kierowców miał wypadek. Jak się okazało wypił przeddzień (w sensie "zapił") i w wydychanym powietrzu miał 0.4 promile. Czy w takim razie mamy możliwość zakupu firmowego alkomatu, tak by okresowo i bez zapowiedzi badać kierowców. Zna się ktoś na tym?
emilie
Początkujący

Auto: Audi Q7

14 Lis 2011, 18:06

Wydaje mi się, że nie ma znaczenia czy coś się stało czy nie i tak możesz kupić taki alkomat każda większa firma nawet nie transportowa tylko jakaś inna np. produkcja czy coś posiadają na bramach alkomaty.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

16 Lis 2011, 13:36

pytanie tylko, czy kierowca ma obowiązek poddać się testowi, czy może sobie tak po prostu odmówić?
emilie
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Sposoby na zmniejszenie kosztów ubezpieczenia samochodu
    Niestety koszty ubezpieczenia samochodu wciąż rosną. Zindywidualizowany sposób liczenia składki oraz zwiększające się sumy wypłaconych odszkodowań dają się we znaki właścicielom samochodów, nawet tym bezszkodowym. ...

16 Lis 2011, 14:31

Jeżeli chodzi o zakup alkomatu, to oczywiście uważam ze ma to duży sens. Zawsze po imprezie warto się zbadać i mieć pewność,zanim wsiądziemy za kierownicę.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

16 Lis 2011, 19:10

Jako pracodawca masz prawo sprawdzić czy kierowca któremu dajesz samochód jest trzeźwy a jak się nie zgodzi to nie jedzie w trasę bo masz podejrzenie, że jest pod wpływem i nie wydajesz samochodu.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

21 Lis 2011, 13:11

Jak jest nie trzeźwy to nie baw się w niewydawanie samochodu, tylko dzwon na policję.
Takie zachowanie wcale nie jest nie na miejscu - skoro facet przychodzi do pracy na gazie to jest już to choroba, więc trzeba mu pomóc, a koro on nie widzi problemu naprawdę TRZEBA by ktoś mu pokazał że na takie zachowanie NIE MA pozwolenia!
magazynowanie - to moje zajęcie
Dunkiel
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 05 2004

22 Lis 2011, 17:04

mi się kiedyś zdarzyło, że trochę za bardzo zabalowałem na weekendowym wypadzie. coś mnie tknęło i skorzystałem z alkomatu kumpla przed wyjazdem. nie pamiętam ile miałem we krwi, ale chyba coś w granicach 0.5. poprosiłem koleżankę, która była bardziej rozsądna noc wcześniej, żeby poprowadziła za mnie :) no i tak się złożyło, że zatrzymała nas kontrola drogowa.. więc na Twoim miejscu, jeśli miałbym ekstra kaskę, to ja bym na bank sobie kupił sprawił taki alkomat..
drmax
Nowicjusz

Auto: Land Rover Disco 2

23 Lis 2011, 13:20

OK. dzięki, przekonaliście mnie, że lepiej pomęczyć się z pracownikami, niż później mieć auto do kasacji.
emilie
Początkujący

05 Sty 2012, 14:49

Święta racja i właśnie dlatego warto skorzystać z promocji w sklepach internetowych i kupić alkomat o wiele taniej. W naszym sklepie jest bardzo szeroki wybór,chętnie pomogę.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

15 Paź 2014, 15:42

Ludzi trochę nastraszyli w telewizji tymi newsami o pijanych kierowcach to pewnie sklepy z alkomatami mają teraz niezłe utargi :PP Ja swój alkomat osobisty zamawiałem przez stronę internetową. Zapłaciałem jakieś 150 złotych, urządzenie mam skalibrowane, na gwarancji. Może tutaj zajrzyj.
Onedrzej
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 2011
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1.6
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

17 Paź 2014, 03:14

nic dziwnego, że jest taki hype na alkomaty. w ciągu ostatnich miesięcy było chyba więcej sytuacji z pijanymi kierowcami gdzie albo wjechali w ludzi albo szaleli po molu, niż przez poprzednie 3 lata razem wzięte
frodan
Nowicjusz

Auto: A3

18 Lis 2014, 12:57

No ale takie osoby raczej nie myślą o badaniu się alkomatem tylko wsiadają za kierownicę ;) Raczej news na początku roku o wprowadzeniu obowiązkowych alkomatów dał ludziom więcej do myślenia. Dobrze, że się z tego wycofali. Ja i tak zdecydowałem się na zakup, ale do sprawdzania na drugi dzień, a nie wtedy kiedy pije. Kupowałem w sklep-alkomaty.pl, zadzwoniłem tam dogadałem się ile moge przeznaczyć na alkomat i kupiłem ostatecznie http://sklep-alkomaty.pl/alkomaty-elektrochemiczne/10093-alkomat-certen-personal.html. Póki co jestem zadowolony, ale z alkomatami jest chyba tak, że ocenić je można po dłuższym czasie, a ja mam go dopiero miesiąc. Moge tylko podpowiedzieć, że z rozmowy z pracownikiem tego sklepu wyniknęło, że raczej 150-200 zł to trochę mało, żeby był wiarygodny.
bartolomez
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 11 1981
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen Xsara VTS
Silnik: 2.0 163KM
Typ: Sport/Coupe