Almera N15 centralny

28 Sty 2012, 18:38

Witam. Mam problem z centralnym zamkiem w Almerze N15. Mianowicie, centralny nie zawsze i działa. Konkretnie: zamykając drzwi (wcześniej dotyczyło to tylko używania pilota, teraz już nie ma znaczenia czy z kluczyka czy z pilota), w prawych przednich (najczęściej) drzwiach zamek się nie zamyka. Bolczyk przy klamce chowa się tylko trochę. Czasem dotyczy to również innych drzwi Sprawa jest dziwna, ponieważ rozkręcając drzwi i próbując rozwiązać problem druty w instalaji centralnego zamka wydają się jakby za długie, przez co mechanizm nie może do końca wciągnąć i odbić bolczyka i zamka. Czy możliwe jest żeby taki objaw był przez pracę metalu (drutów) pod wpływem mrozu? Czy ktoś miał podobny problem?
zigiwidi
Nowicjusz

Miejscowość: Tbg/Krk

30 Sty 2012, 15:31

Ten sam problem przerabiałem,podejrzewałem nieszczelność w przewodach ciśnieniowych,wystarczyło ,że tylko dobrze wcisnąłem do pompy króćce przewodów ciśnieniowych,tam była nieszczelność,od razu zamek zaczął działać we wszystkich drzwiach.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Lut 2012, 16:13

szczerze nie bardzo mam pojęcie o jakich przewodach ciśnieniowych i jakiej pompie mówisz...przecież tamten mechanizm działa czysto mechanicznie, tam nie ma nic ciśnieniowego
zigiwidi
Nowicjusz

26 Lut 2012, 18:43

Zamek czntralny w nissanie jest elektryczny a nie pneumatyczny!!!

Jeśli mrozy odpuszczą i problem dalej będzie istniał to musisz udac się do elektryka, online nic nie załatwisz, szkoda czasu i ewentualnych, niepotrzebnych kosztów.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

28 Lut 2012, 15:09

kolega weze cisnieniowe w drziwach to takie gumowe wezyki nie za grube :) sproboj go bardziej dopchnac do pomki i sprawdz czy jest wszedzie odpowiednio wsadzony i szczelny :) jak sprawdzic szczelnosc? :) sciagnij tapicerke, usiad do srodka :) i niech ktos cie zamknie od zewnatrz :) jezeli bedzie gdzies slyszec swist powietrz albo ze syczy gdzie to znaczy ze nieszczelne :) w razie jak koncowki by byly rozszerzone to mozsz zastowosac jakas robna opaske :P
pajak199
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 12 2009
Auto: Citroen Xsara 1.6 16v 110km

03 Mar 2012, 12:33

kolego wiem co to są węże ciśnieniowe i jak sprawdzić szczelność. Kwestia jest taka, że w tym mechanizmie nie ma węży ciśnieniowych, ani pompki. Czysta mechanika: druty, sprężynki i zapadki.

Mniej więcej udało się coś z tym zrobić. Okazało się, że blaszka przymocowana do drzwi, która trzyma i przesuwa druty od klamki wewnętrznej do zamka się rozregulowała. Kiedy się ją dokręci i siedzi sztywno, wszystko działa, ale kiedy śruba która ją mocuje się poluzuje, zamka nie dociąga do końca i w efekcie drzwi się nie zamykają.
zigiwidi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jeep Wrangler Unlimited
    Wrangler uznawany jest za spadkobiercę wojskowego Willysa. Samochód pojawił się w salonach sprzedaży w 1987 roku. Obecnie można go kupić w wersji trzy- i pięciodrzwiowej. W obu przypadkach samochód jest napędzany ...

03 Mar 2012, 17:04

Kolejny..... :oops: :oops: :oops: Kolego pajak199 czy to tak trudno zrozumieć, że NISSAN nie używa pneumatyki do centralnego zamka :!: :!: :!: :!:

Świat motoryzacji to nie tylko grupa VW i mercedes.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

03 Mar 2012, 22:26

koledzy...dorwijcie sobie taką almerkę, rozbierzcie prawe drzwi to zobaczycie o co chodzi. Pozdrawiam
zigiwidi
Nowicjusz