Almera N16 2000r 1.5b całkowity zanik mocy podczas jazdy na autostrad.

07 Lip 2018, 21:16

Witam wszystkich, mam nietypowy problem. Jeżdżę Nissanem Almera N16 2000r 1.5B 90KM, samochód mam od roku. Właściwie świetne auto, lejesz benzyne i jeździsz , nic się nie psuje. Ale skoro piszę tego posta to coś musi być na rzeczy. Samochód podczas jednostajnej jazdy na autostradzie np 100km/h potrafi stracić całkowicie moc, tzn nagle przestaje utrzymywać prędkość , obroty spadają, dodawanie gazu nie pomaga, redukcja biegów też. Kilka razy podczas zjeżdżania na pas awaryjny zgasł nawet silnik mimo że jeszcze nie wyhamowałem. Gdy zjadę na pas awaryjny, zgaszę silnik i odpale, mogę normalnie jechać dalej. Jednak za ileśtam kilometrów znowu się to dzieje. Na co dzień to ja po autostradzie nie jeżdżę, właściwie w ogóle, jeżdżę tylko po mieście do pracy i na zakupy, do pracy mam jeden odcinek poza terenem zabudowanym ale krótki i ogólnie podczas jazdy po mieście nigdy nic się z autem nie dzieje. Żadnych problemów, spadków mocy, po prostu super jeździ. Ale na autostradzie, gdy jadę jednostajną prędkością to inna bajka. Ostatni raz byłem na autostradzie 4 miesiące temu i 2 razy na odcinku 30km mi się to stało. Dzisiaj jednak wybrałem się do wesołego miasteczka , odcinek podobny 35km i również 2 razy miałem coś takiego, a z powrotem jadąc aż 6 razy musiałem się zatrzymać. Wydedukowałem że być może to zawór EGR ponieważ on otwiera się właśnie gdy jedzie się jednostajną prędkością. Może ma problem się zamknąć , zacina się ? EGR razem ze znajomym mechanikiem zaślepiłem zaraz po powrocie, ale jeśli ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem to będę wdzięczny za pomoc, ponieważ w 100% pewny nie jestem czy to EGR.
Rekshak
Nowicjusz

10 Lip 2018, 11:32

Rekshak napisał(a):Wydedukowałem że być może to zawór EGR ponieważ on otwiera się właśnie gdy jedzie się jednostajną prędkością.
Myślisz dobrze i w pierwszej kolejności bym na niego stawiał. Pytanie czy zajrzałeś do tego zaworu i sprawdziłeś w jakim jest stanie? Te zawory wymagają okresowego czyszczenia i tego nie da się uniknąć.

Zaślepić oczywiście można ale czasem nie wprowadzając zmian w sterowniku gdzie programowo go wyłączamy może to być nie do końca dobry pomysł. Choć w twoim silniku nie powinno być problemów po takiej ingerencji.

Teraz jeszcze nie napisałeś czy po zaślepieniu EGR zrobiłeś trasę sprawdzając czy wcześniejsze objawy dalej występują?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Lip 2018, 05:46

Niestety to nie egr. Nie miałem okazji jechać autostrada ale dzisiaj jadąc do pracy auto zdechło jadąc na 5biegu 90km/h za terenem zabudowanym. Miałem jakieś 15l paliwa w baku jeszcze, wiem to bo udało mi się zjechać z górki na luzie na Shella i zatankowac do pełna. Po tankowaniu jechał normalnie. Może to pompa paliwa? Wydaje się jakby nie chciała ssać jak jest mniej niż 20l w baku. W styczniu miałem taką sytuację że w tym samym miejscu stanelo auto ale już nie ruszyło. Miałem wtedy 11l w baku, brat holowal mnie do stacji wtedy, po tankowaniu było ok. Ale była zima myślałem może że było trochę wody w baku i przymarzla czy coś.
Rekshak
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Opel ADAM Rally Cup gotowy do międzynarodowych rajdów
    W listopadzie 2012 r., wraz z modelem ADAM "Cup", Opel powrócił do sportu samochodowego. Międzynarodowy Salon Samochodowy w Genewie będzie okazją do prezentacji kolejnego osiągnięcia firmy: jest to nowa studyjna wersja ...