Almera N16 - bierze olej gdy dłużej stoi nieodpalana

11 Mar 2013, 15:48

Witam

Mam Nissana Almerę N16 benzyna 1.8l - bierze mi olej... jak się nią 2 tygodnie nie jeździ! Olej wymieniany jest co 10 tys km (raz do roku) chociaż ona lubi pić i tak na 3000 km muszę jej literek dolać dlatego jestem wyczulony i często sprawdzam. Ale bywa tak że mnie nie ma np.dwa tygodnie i nie jest w ogóle odpalana przez ten okres (stoi w garażu) - kiedy po powrocie sprawdzam poziom oleju z max potrafi spaść poniżej minimum! Co ciekawe mimo że kiedy na bagnecie jest 1cm poniżej minimum - kontrolka od oleju się nie świeci nigdy (a wiem, że działa bo podczas ostatniej wymiany sprawdzałem z mechanikiem po spuszczeniu oleju). Nie ma wycieków pod autem, auto nie kopci ani z rury wydechowej nie kapie olej. Czyżby kolektor zgarniał "wymioty" oleju? Nie jest to jakoś specjalnie awaryjne auto - powiedziałbym że oprócz części eksploatacyjnych niewiele się psuje, ale ten olej mnie niepokoi. Jakieś sugestie gdzie ten olej się "ulatnia"?
babalabu
Nowicjusz

Auto: Nissan Almera
Silnik: 1800
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

11 Mar 2013, 16:49

Masz pecha,że akurat wybrałeś ten silnik,słynie z fatalnych jakościowo pierścieni tłokowych.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

12 Mar 2013, 12:32

No dobrze ale czemu bierze olej na postoju?
babalabu
Nowicjusz

12 Mar 2013, 12:44

Żeby wykluczyć pierścienie zmierz ciśnienie na tłokach.
Uszczelniacze zaworów mogą być do wymiany - sprawdź odme.
Wycieki jakieś ma?
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

12 Mar 2013, 12:50

wycieków brak - stał 2 tyg w jednym miejscu gdy odjechałem było sucho i to mnie zastanawia gdzie ten olej się podział?
babalabu
Nowicjusz

12 Mar 2013, 12:55

Nie sądzisz chyba że wycieków nie ma ,auto stoi ,a olej niknie podczas stania,takich cudów to nie ma.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Suzuki Jimny
    Mała terenówka Suzuki była już kiedyś dostępna ze zdejmowanym dachem. Ale najnowsza odsłona modelu, która ostatnio skradła serca wielu kierowców, nie doczekała się dotąd takiej odsłony. Są jednak spore ...

12 Mar 2013, 13:11

Normalnie w cuda nie wierzę, ale w tym przypadku... sam nie wiem co myśleć ;) Sprawdzę uszczelniacze zaworów i w razie potrzeby wymienię je. Gdzie ten olej może jeszcze uciekać (jeśli nie na zewnątrz) ?
babalabu
Nowicjusz

12 Mar 2013, 18:58

a wiecie że olej na zimnym silniku nie ścieka tylko przylepia sie do powierzchni szczególnie namarzniętych ?
wstaw aluminiową blaszkę do pojemniczka (kubeczka) z olejem a zobaczysz że olej po nocy na blaszce będzie wyżej niż jego poziom w kubeczku. Sprawdzaj olej po nagrzaniu i ostygnięciu silnika tak aby ciepły olej dokładnie ściekł do miski. Jeszcze jest opcja że Ci olej ucieka, wypala w trakcie jazdy na tłokach znaczy pierścionki wek. A tak to jakieś cuda jak plam nie ma
acer5050
Nowicjusz

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel astra
Silnik: 1.4 i 44 kw 60 km
Rok produkcji: 1992

12 Mar 2013, 18:59

Wiem!!!! Sąsiadka Ci kradnie i jajka na nim smaży bo taki lepszy smakowy
acer5050
Nowicjusz

13 Mar 2013, 08:30

Obstaje przy wersji o sąsiadce XD Dzięki za tyle odpowiedzi jak dowiem sie o co kaman to napiszę.

pozdro
babalabu
Nowicjusz

14 Mar 2013, 07:07

Jak seksowna sąsiadka to nie broń brać oleju :) może zyskasz coś w zamian :P
acer5050
Nowicjusz

14 Mar 2013, 08:38

że niby frytki? Wolę na Castrolu - Valvoline ma dziwny smak. :wink:

PS. Jedna stara i brzydka, a druga tylko brzydka :wink:
babalabu
Nowicjusz

14 Mar 2013, 09:23

A jaki lejesz olej?(pyta się mój znajomy egzorcysta),z zawartością chloru i siarki?To wszystko jasne,on mówi,że na bank Diabeł :evil: siedzi w silniku,wskoczył na litra(tyle ubywa),jego rada jest taka,byś wlał do wlewu oleju wody święconej,i po kłopocie.Siedzi ch...a pod deklem zaworowym i olej wyżera,miał takie przypadki,za poradę co łaska,podaję numer konta----666----co łaska,nie mniej jak 1000 zł.Aha,przygotuj sobie sikawkę ,gdy będzie wyłaził, to sruuu wodę na niego,już nie wróci.
PhantomASA1
Forumowicz VIP