Almera n16 czy Astra II ??

01 Sty 2012, 22:49

Witam, mam do wydania 10.000zł na sam samochód + jakieś 1000zł na pakiet startowy. Interesuje mnie auto, które będzie w miare możliwości niezawodne.
Oto kilka preferencji:
- Silnik max 1,6.
- Najlepiej z instalacją gazową.
- Głównie jeżdzę sam + ewentualnie 1 pasażer
- Głównie jeżdżę po mieście do pracy
- Spalanie nie gra roli (przykładowe 40zł miesięcznie różnicy nie ma znaczenia), ważny jest stosunek niezawodności do ewentualnych cen napraw

Biorę pod uwagę 2 auta, a więc Almerę n16 oraz Astrę II. Roczniki mniej więcej 2000..Które auto byście polecili Almerkę n16 czy Astrę II?
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

01 Sty 2012, 23:06

Astra na pewno będzie miała tańsze części, ale podejrzewam, że Almera będzie bardziej niezawodna. Poza tym Astra jest chodliwa i ciężej będzie znaleźć bardzo zadbany egzemplarz. Ja bym brał Almere.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Sty 2012, 07:07

Tak jak poprzednik napisał,Astra II minimum 2000rok i do 10tysięcy to może być ciężko o dobry egzemplarz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback

02 Sty 2012, 12:26

No Almery N16 do 10tys.zł w db stanie raczej też nie dostanie.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

02 Sty 2012, 18:12

A co to znaczy auto w "dobrym stanie"? Są takie w ogóle 12 latki? Według internetowych wycen te autka kosztują właśnie około 10 tysięcy, a nie wierzę że 12 letnie astry II lub almery II są padlinami, bo spokojnie z 3 lata powinny pociągnąć? Mógłbym dołożyć z 1000zł, ale skoro ich wartość to 10kawałków to po co przepłacać?
pit85
Aktywny

02 Sty 2012, 18:59

Osobiscie bym brał astrę (bardziej europejska) gdyż byłem swego czasu jej szczęśliwym posiadaczem, jedyny minus to słabo wyprofilowane oparcia siedzeń więc w zakretach troszkę się lata :D
Almerka też fajna, prowadziłem wiele razy, minusem jak dla mnie jest fakt, że często rozciągają się w nich łańcuchy rozrządu-dosć kosztowna zabawa :evil: reszta rewelacyjna :D

Ogólnie astra bardziej podatna na awarie ale bardziej mi się podoba i ją bym kupił :? rzecz gustu oczywiście.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla TE27 (1972–1974)
    To właśnie od niej zaczyna się wielka przygoda Corolli ze sportem. Pod maską lekkiego, ważącego zaledwie 855 kg nadwozia coupe ówczesnej Corolli TE27 zamontowano 115-konny silnik DOHC z Celiki. Ta wersja trafiła do ...
    Wyjazd na wakacje samochodem – o czym pamiętać?
    Długo wyczekiwany po okresie kwarantanny czas wakacyjnych wyjazdów w końcu nadszedł. Z uwagi na bezpieczeństwo, o wiele więcej Polaków w tym roku zdecyduje się na podróże krajowe, by zobaczyć lokalne ...

02 Sty 2012, 19:04

pit85 są nawet 20latki ale pewnie i tak nie uwierzysz..
No tutaj też byś sie zdziwił bo czasami starsze auta bywają w lepszym stanie niż te nowsze no ale to tylko pojedyńcze przypadki.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback

02 Sty 2012, 21:55

pit85 auto w dobrym stanie to takie które nie jest wieloodcieniowe,maska nie odstaje na pół metra,silnik nie rzyga olejem itp. a większość Astra II poniżej 9-10tysięcy to własnie takie po przejściach,choć ok są rodzynki ale zazwyczaj szybko sie rozchodzą lub trafiają do rodziny/znajomych.
TFSI
Stały forumowicz

02 Sty 2012, 22:48

Astrą II jeździłem wiele razy i z całą pewnością mogę ją polecić !
Niestety porównania jako takiego nie mam bo almerą jechałem raz czy dwa ,jednak ople I czy II były jedne z lepszych tego typu.
tyci99097
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 11 2009
Auto: Opel Astra F 1.6i 75km

05 Sty 2012, 14:47

Z racji dostępu do tańszych części,oraz ceny wybrałbym Astre II. Fajny kompakt, dostaniesz z dobrym wyposażeniem i wersja silnikową. Do tego są w miare ekonomiczne.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

07 Sty 2012, 11:46

Kwestia wizualna oraz to jak się kto czuje w aucie to trzeba po prostu się przejechać i tym i tym. Ale jak jest ze współczynnikiem awaryjność/ceny części?
pit85
Aktywny

07 Sty 2012, 14:45

Do Nissana będą troche droższe części niz do Astry ale nie będzie to jakas kolosalna różnica.
TFSI
Stały forumowicz

16 Sty 2012, 12:50

Podłącze się pod wątek, bo własnie też myślę o kupnie Astry II lub Almery n16. Jak wygląda spalanie w obu samochodach, czy jest porównywalne? Czy silniki almery dobrze znoszą instalacje gazowe?
antii7
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

16 Sty 2012, 18:33

Odgrzewam kotleta :D

W nissanie nie masz dużego wyboru silników a ich praca z LPG jest różna, jesli jest odpowiednia instalacja to jest O.K.
Opel z LPG dobrze sobie radzi to już wiadomo :D

Z nissanem (ogólnie) jest jeszcze jeden problem, podłączenie go pod kompa, niby proste a jednak są problemy z komunikacją.
Z oplem nie ma takich problemów, podłączy się każdy kto posiada kompa w domu i 100zł w kieszeni na odpowiedni kabel :lol: np do vectry II wystarczy tylko spinka do papieru aby wykonac podstawową diagnozę:lol: (kody migowe)
Pisze o tym bo może się okazać, że konieczne będzie (montaz LPG) przez jakiś czas częste podłączanie pod kompa i wtedy.... :?
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

19 Sty 2012, 10:24

Jak dla mnie to zdecydowanie Astra II. Raz,że masz szerszy wybór,a dwa tańsze części,dostęp do nich powszechny. W tej cenie naprawdę wybór jest duży,więc skuś się na lepsza wersję wyposażeniową.
Autofocus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 06 1998