Altea xl '07 1.6 mpi czy warto

10 Gru 2021, 19:11

Co dokładnie więcej? Większy silnik? Przy aucie rodzinnym km nie są najważniejsze.
Pasjonat90
Nowicjusz

10 Gru 2021, 19:59

To może od tego byś zaczął? Co jest dla ciebie najważniejsze w aucie rodzinnym?
Czy większa moc stanowi jakieś niebezpieczeństwo podczas jazdy? Raczej odwrotnie, im mocniejsze auto tym sprawniej włączysz się do ruchu, sprawniej zjedziesz ze skrzyżowania, będziesz miał mniej stresu przy wyprzedzaniu.
Praktyczne wnętrze? Bagażnik? Tu wśród europejskich aut rządzą francuskie konstrukcje

Pytanie więc co tobą kieruje, że wymyśliłeś sobie tego seata? Bo "pancerny" silnik 1.6 to nie jest żaden argument. Tak prostej konstrukcji praktycznie nie da się zepsuć i każdy producent miał w tych latach w ofercie analogiczny sprzęt (a, że np. wolnossące 1.6 od renault ma lepszą charakterystykę rozwijania mocy/momentu więc jedzie po prostu przyjemniej to już oddzielny temat)
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Gru 2021, 20:59

Mnie uczyli że włączamy się do ruchu jak mamy ku temu możliwość a nie mocny silnik i komuś przed nos :) To raczej dalekie podejście od założeń ruchu drogowego i kodeksu.
Jeremias
Początkujący

10 Gru 2021, 21:09

A nie uczyli, że manewry na drodze wykonuje się sprawnie i w możliwie jak najkrótszym czasie?
https://streamable.com/osynm6
Kojarzysz sytuację sprzed kilku tygodni? Zginęły dwie osoby. Czy konsekwencje byłyby takie same gdyby manewr był wykonany szybciej a uderzenie byłoby w tył?
franccc
Stały forumowicz

10 Gru 2021, 21:50

Ja wypadam z tego tematu, autor napalił się na jedyną słuszną motoryzację i będzie zmieniał przepisy ruchu byle to pasowało do jego poglądów :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

10 Gru 2021, 22:50

franccc napisał(a):To się przy tym nie upieraj kiedy konkurencja oferuje więcej, choćby głupia zafira 1.8

tak tylko że ecoteki od opla wcale oleju nie lubią, moja asterka 1.8to żarła 0,5L/1000km , po wymianie pierścieni i uszczelniaczy zawotów przez pierwsze 10 000km nic nie palił, ale później już zaczął delikatnie znowu łykać , pewnie po przejechaniu kolejnych 100-150 000km znowu 0,5L/1000 :mrgreen: fakt auto miało już prawie 300 0000km
franccc napisał(a):(a, że np. wolnossące 1.6 od renault ma lepszą charakterystykę rozwijania mocy/momentu więc jedzie po prostu przyjemniej to już oddzielny temat)

tylko że nie wszystkim się podoba francuska stylistyka ,zwłaszcza z pocz. lat 2000, mi się nie podoba.
Jakby tak było to na ulicach jeździły by tylko i wyłącznie same renaulty a tak nie jest.
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybryda do ostrej jazdy - Lexus RC 300h F Sport
    Nadchodzą ciężkie czasy dla miłośników ostrej jazdy – coraz więcej krajów zapowiada wprowadzenie ograniczeń dla samochodów z napędem konwencjonalnym. Są jednak samochody, które łączą ekologiczny ...

10 Gru 2021, 23:05

Jeśli komuś pasuje spalanie nawet 10l/100km i mała dynamika to nie ma problemu, ja tym jeździć nie będę. :ok: Czasem poruszam się fabią 1.2 54km, to jest dopiero ból i niemoc. :lol:
Gość114260

11 Gru 2021, 10:13

toyman40 napisał(a):tylko że nie wszystkim się podoba francuska stylistyka ,zwłaszcza z pocz. lat 2000, mi się nie podoba.

Wygląd kwestia gustu, od zawsze tak było i na zawsze tak będzie. Mi za to o niebo bardziej podoba się c4 grand picasso niż taka altea.

toyman40 napisał(a):Jakby tak było to na ulicach jeździły by tylko i wyłącznie same renaulty a tak nie jest.

Zależy gdzie mieszkasz. Sporo przemieszczam się po kraju i nie jest problemem zauważyć, że im większe/bardziej rozwinięte miasto tym francuskich aut na drodze więcej. Nawet na przykładzie Krakowa - około połowy tego co widzisz na parkingu to francuskie auta (mówimy o 3 Markach), dodaj do tego sprzęty, które mają w sobie "coś francuskiego" i się okazuje, że ta motoryzacja opanowała miasto xD Na osiedlu mam takie moduły parkingowe po 6 miejsc, często zdarza się, że te 6 miejsc pod rząd jest zajęte przez francuskie auta. Oczywiście na jakimś głębokim podkarpaciu ludzie nadal kochają golfy i stare audi. Nawet ostatnio golfa II tam trafiłem po kilkumiesiecznej przerwie
franccc
Stały forumowicz

11 Gru 2021, 21:50

franccc napisał(a):Wygląd kwestia gustu, od zawsze tak było i na zawsze tak będzie. Mi za to o niebo bardziej podoba się c4 grand picasso niż taka altea.

Otóż to ,a jeszcze inny powie że Multipla ładniejsza :mrgreen:

franccc napisał(a):Zależy gdzie mieszkasz. Sporo przemieszczam się po kraju i nie jest problemem zauważyć, że im większe/bardziej rozwinięte miasto tym francuskich aut na drodze więcej

Ciekawa teoria , jakieś dowody? wydaje mi się że jednak jakby w ogólnodostępnych statystykach jest inaczej jednak. Osobiście jestem za japonią, a coraz bardziej przypadają mi do gustu koreańczyki, natomiast na widok VW mam mdłości :lol:
toyman40
Stały forumowicz