Hyundai i30 opinie - auto w większości do miasta

12 Gru 2021, 19:10

Witam mam na oku model hyundai i30 1 gen. Silnik chciałbym benzynę, bo większość będzie miasto, czasem trasa. Słyszałem że silnik 1.6 jest dobrym wyborem. Co sądzicie o LPG pod to ? Myślałem jeszcze nad KIA CEED, ale to chyba to samo ewentualnie honda Accord 2.0 lub 2.4 VII. Zależy mi na prostej konstrukcji, mało awaryjnej. Co polecacie ? Budżet do 25 k.
air40
Nowicjusz

12 Gru 2021, 19:17

Kia i Hyundai miały takie same silniki i z tego co wiem w pierwszej generacji i30 wersja 1.6 to MPI i ona nadawała się pod LPG. Nie była może nad wyraz oszczędna ale w miarę bezawaryjna.

Accord fajne auto szczególnie w wersji z silnikiem 2.4 ale to już trochę inna półka jeżeli chodzi o koszty serwisowania. Dodatkowo ciężko kupić taki egzemplarz bo więcej jest z silnikami 2.0 no i cena za nie jest ogólnie dosyć wysoka.

Jak się zastanawiasz nad gazem to lepiej wybrać Hyundaia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Gru 2021, 19:20

air40 napisał(a):Słyszałem że silnik 1.6 jest dobrym wyborem. Co sądzicie o LPG pod to ?

to chyba mowa o jakimś starszym modelu bo te nowsze mają już 1.6 GDI 135KM silnik na wtrysku bezpośrednim, więc pod LPG nie bardzo., ale sam w sobie silnik jakiś problemów nie ma.

A ja z innej beczki, co myślicie o skrzyniach automatycznych w takim i30 1.6gdi? mam na oku taki samochód ale z automatem? pchać sięw to ?
toyman40
Stały forumowicz

12 Gru 2021, 19:30

Koledzy a co jeszcze prócz tego byście polecili prostej konstrukcji z wtryskiem pośrednim?
air40
Nowicjusz

12 Gru 2021, 20:24

Za 25k to praktycznie wszystko oprócz vag ma wtrysk pośredni
Jeśli zależy ci na niskich kosztach to ten i30/ceed jest najlepszym wyborem
Poza tym astra 1.4T, focus 1.6, megane 1.6
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Gru 2021, 20:53

toyman40 napisał(a):to chyba mowa o jakimś starszym modelu bo te nowsze mają już 1.6 GDI 135KM silnik na wtrysku bezpośrednim
Tak ale ten był w wersji II modelu i30, a w I wersji był 1.6MPI o mocy 120KM.
air40 napisał(a):Koledzy a co jeszcze prócz tego byście polecili prostej konstrukcji z wtryskiem pośrednim?
W tym budżecie znajdziesz jeszcze Aurisa pierwszej generacji z silnikiem 1.6 Valvematic i na niego też warto zwrócić uwagę.
toyman40 napisał(a):A ja z innej beczki, co myślicie o skrzyniach automatycznych w takim i30 1.6gdi? mam na oku taki samochód ale z automatem? pchać sięw to ?
Z tego co pamiętam w tym modelu z tym silnikiem została pierwszy raz zastosowana skrzynie automatyczna DCT która miała 6 biegów, był to dwusprzęgłowy suchy automat. Cechą charakterystyczną DCT grupy Hyundaia jest w pełni elektryczna kontrola nad zmianą biegów. Odpowiada za nią moduł TCU (Transmission Control Unit). Kontroluje on elektrycznie sterowane siłowniki. Kia zapewnia, że to lepsze rozwiązanie, gdyż DCT w przeciwieństwie do skrzyń z konwerterem hydrokinetycznym, nie generuje dużych strat energetycznych. Ogólnie to wolniejsza trochę skrzynia od DSG ale jest też mniej awaryjna. Moim zdaniem to całkiem niezły wybór przy zestawieniu z tym silnikiem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akcja znicz 2017 i systemy bezpieczeństwa na drogach
    Na przełomie października i listopada, z powodu uroczystości Wszystkich Świętych, tradycyjnie już zwiększy się ilość samochodów na naszych drogach. Niestety, pomimo systematycznej poprawy bezpieczeństwa, Polska nadal ...
    BMW M1 Hommage 2008
    Koncept zbudowany w celu uczczenia dwóch protoplastów: BMW M1 (1978) oraz BMW Turbo (1972). BMW M1 Hommage potwierdza zatem przywiązanie marki do historii i demonstruje sposób, w jaki dziedzictwo BMW ...