Alternator czy coś innego?

27 Gru 2015, 15:52

Witam, nie wiem czy wybrałem dobry dział ale mam nadzieje ze tak. A więc wczoraj przytrafiło mi się mały problem iż podczas jazdy rozladowal mi się akumulator i Juz go nie odpaliłem a także zorientowałem się że kontrolka od akumulatora na panelu podczas zaplonu nie swieci. Wszystko prawdopodobnie zaczęło się jak wyjechałem z domu gdyż w pewnym momencie zauważyłem ze prawdopodobnie na każdej dziurze na drodze zaczęła swiecic/migac kontrolka od akumulatora Aż w pewnym momencie zaświecila i nie gasla stwierdziłem ze zgasze silnik i odpale zobaczę co będzie gdy odpaliłem ponownie silnik ona już nie świeciła wiec mowie chyba poproblemie i jechałem dalej. Przeparkowywalem samochód nie raz tego dnia aż później właśnie przytrafiło się to nie szczęście które napisałem na samej górze najpierw przestało grać radio później wyłączył się abs wiec zgasilem auto ale już nie odpaliłem a kontrolka akumulatora nie świeciła przy zaplonie. Rozrusznik ciężko i słabo kręcił ale niestety nic na popycha próbowałem ale dopóki się nie zatrzymałem jakoś silnik pracował ale gasla tylko jak się zatrzymałem. Jaki może być problem?
fimszon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 09 2015
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.6 101KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

27 Gru 2015, 17:27

Wygląda na problem z alternatorem - weź aku i naładuj przez noc a rano do dobrego elektryka podjedź zmierzyć ładowanie, chyba padł regulator..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

27 Gru 2015, 18:05

Niekoniecznie padł altek czy regulator - zanim pojedziesz do elektryka, najpierw sprawdz, czy żaróweczka w kontrolce się nie spaliła - przez tą żaróweczkę "włącza się " wzbudzenie ładowania. Jak żaróweczka jest spalona, ładowania nie będzie, bo nie będzie wzbudzenia alternatora.
Oprócz tego warto też sprawdzić, czy nie wypiął się kabelek z kontrolki przy alternatorze. Można też sprawdzić obwód wzbudzenia, podając "-" na wypiety kabelek z alternatora. Oczywiście ten, który idzie do kontrolki. Jak kontrolka się zaświeci, to wiadome, że to coś z alternaotrem. A jak kontrolka się nie zaświeci, to albo żaróweczka, albo kabelek albo przerwa w obwodzie tej kontrolki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Sty 2016, 17:42

Sprawdziłem, żarówkę jest dobra napięcia nie sprawdzałem, ale ostatnio poszedłem się przejechać jak nigdy kontrolka nie świeciła na zapłonie to podczas jazdy zaczęła świecić czy to już nie oznacza ze to alternator?
fimszon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 09 2015
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.6 101KM
Rok produkcji: 1993

27 Sty 2016, 11:05

Zapewne alternator już siada i nie łąduje. Dla pewności sprawdz to napięcie ładowania. Prawdopodobnie nie będzie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Systemowe rozwiązania przyszłości Webasto
    Niemiecka firma Webasto, znana Polakom przede wszystkim z produkcji urządzeń ogrzewania postojowego, montowanych w samochodach osobowych i ciężarówkach, działa również w wielu innych dziedzinach motoryzacji. ...