Alternator - urwany jeden z przewodów

29 Wrz 2024, 16:56

Cześć wszystkim mam opla vivaro z 2003 r dziś znalazłem urwany przewód przy alternatorze jest tam czarna wtyczka na dwa przewody jeden urwany od czego ta wtyczka może być  objawy są czasami takie że nie chce zapalić 
PRZEMO4545
Obserwowany

• 29 Wrz 2024, 19:22

Nie wiem jaki to dokładnie alternator ale skoro przewód jest urwany to warto go podłączyć i sprawdzić czy wszystko działa jak należy wraz z ładowaniem.

Kiedyś pamiętam być gdzieś podobny temat z urwanym cienkim przewodem od alternatora i po jego podłączeniu ładowanie było takie samo ale świeciła się stale kontrolka od akumulator sugerująca problem z ładowaniem.

Teraz tak myślę że może alternator nie ma diod wzbudzenia, a regulator zasilany jest z głównego przewodu zasilającego w momencie jak dostanie sygnał z kontrolki to wtedy włącza wzbudzenie. Tu może jakiś bardziej ogarnięty użytkownik w elektryce coś podpowie :wink:
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel ADAM IntelliLink - teraz z funkcją Siri Eyes Free
      ADAM to najbardziej zindywidualizowany i "kontaktowy" samochód miejski Opla w segmencie A. System informacyjno-rozrywkowy IntelliLink jest kompatybilny ze wszystkimi smartfonami pracującymi w systemie operacyjnym Android ...