Wymuszenie pierwszeństwa

29 Wrz 2024, 11:27

Witam jestem tutaj nowy bo chciałbym zapytać was o konsekwencję. Jestem młodym kierowcą prawo jazdy mam od niedawna (mniej niż miesiąc) i ostatnio podczas jazdy po mieście po którym nigdy wcześniej nie jeździłem samochodem niestety wymusiłem pierwszeństwo. Sytuacja wyglądała tak:
Starałem się wyjechać z parkingu McDonalda spod znaku ustąp pierwszeństwa , chciałem jechać w lewo, z naprzeciwka jechało inne auto od strony galerii handlowej które również miało znak ustąp pierwszeństwa i również chciało skręcić w lewo a więc znaleźliśmy się w sytuacji równorzędnej z tego powodu po rozejrzeniu się postanowiłem przepuścić pana z naprzeciwka, gdy on przejechał ja niestety z własnej głupoty popatrzyłem tylko w lewo i nagle z mojej prawej strony pojawił się pojazd który zmusiłem do nagłego hamowania a w konsekwencji do zatrzymania , ja go trochę ominąłem skręcając w lewo i zjechałem na jeszcze inny parking, jestem prawie pewien że kierującemu pojazdem nic się nie stało gdyż po tym zdarzeniu normalnie odjechał i nie skręcił za mną na parking a nasze samochody nawet się nie dotknęły więc stąd pytanie jakie mogą być za to konsekwencje jeśli on lub ktoś inny to nagrał i chciałby to wysłać na policję, czy mogą mnie skierować na ponowny kurs za takie jednorazowe wykroczenie? Dodam też że pan którego zmusiłem do nagłego hamowania z wielkim prawdopodobieństwem przekroczył prędkość gdyż kilkadziesiąt metrów wcześniej jest rondo i zjazd z drogi spoza terenu zabudowanego a gdy rozglądałem się dosłownie parę sekund wcześniej nie było go nawet na rondzie, poza tym moja dziewczyna która mówiła mi że się rozglądała jeszcze w momencie mojego ruszania również go nie widziała co wskazuje na to że musiał on wyskoczyć z tego zjazdu i jechać bardzo szybko, czy to coś zmienia ?
adambomba161
Nowicjusz

• 29 Wrz 2024, 13:01

Nie ma znaczenia że kierowca jechał z zbyt dużą prędkością, jeśli doszło by to wypadku/stłuczki to ty byłbyś winny.

Nie musisz się obawiać o konieczność ponownego kursu czy utratę prawa jazdy. Mandat za wymuszenie pierwszeństwa to 200 do 500 zł i od 6 do 10 pkt karnych. Chyba że masz już jakieś punkty? Wtedy sytuacja by wyglądała inaczej.

Moim zdaniem nie powinieneś martwić się o to, że kierowca albo ktoś z ulicy zaniesie nagranie na policję , wątpię żeby tak było. Wyciągnij z tego wnioski i więcej nie popełniaj takich błędów żeby nie skończyło się większymi konsekwencjami.

adambomba161 napisał(a):parę sekund wcześniej

Na drodze jest to bardzo dużo czasu , samochód jadąc z prędkością 50km/h pokonuje ok 15 metrów na sekundę
    ineedl
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
    Prawo jazdy: 01 02 2019
    Auto: Opel Vectra B
    Silnik: 2.2 DTI 125KM
    Paliwo: Diesel
    Typ: Liftback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2001

29 Wrz 2024, 13:40

ineedl napisał(a):Nie ma znaczenia że kierowca jechał z zbyt dużą prędkością, jeśli doszło by to wypadku/stłuczki to ty byłbyś winny.

Nie musisz się obawiać o konieczność ponownego kursu czy utratę prawa jazdy. Mandat za wymuszenie pierwszeństwa to 200 do 500 zł i od 6 do 10 pkt karnych. Chyba że masz już jakieś punkty? Wtedy sytuacja by wyglądała inaczej.

Moim zdaniem nie powinieneś martwić się o to, że kierowca albo ktoś z ulicy zaniesie nagranie na policję , wątpię żeby tak było. Wyciągnij z tego wnioski i więcej nie popełniaj takich błędów żeby nie skończyło się większymi konsekwencjami.

adambomba161 napisał(a):parę sekund wcześniej

Na drodze jest to bardzo dużo czasu , samochód jadąc z prędkością 50km/h pokonuje ok 15 metrów na sekundę

Nie oczywiście żadnych punktów nie mam i staram się jeździć ostrożnie. Mam jeszcze pytanie czy tej sytuacji nie można by było podciągnąć pod stworzenie zagrożenia w ruchu drogowym ?
    adambomba161
    Nowicjusz

29 Wrz 2024, 14:58

ineedl napisał(a):Nie musisz się obawiać o konieczność ponownego kursu czy utratę prawa jazdy. Mandat za wymuszenie pierwszeństwa to 200 do 500 zł i od 6 do 10 pkt karnych. Chyba że masz już jakieś punkty? Wtedy sytuacja by wyglądała inaczej.

A powinni zabierać prawo przynajmniej na rok!
    Skoro ktoś po alko ma kurs reedukacyjny, psychotesty i ponowny egzamin a tylko jechał i kontrola to tutaj tym bardziej.

Przepisy są jakie są, ktoś zdał egzamin to powinien wiedzieć kiedy może wjechać na skrzyżowanie a kiedy nie, w końcu będą takie konsekwencje że poważny wypadek z rannymi.
    Trevor
    Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
    Przebieg/rok: 14tys. km
    Auto: Volkswagen Golf 7 R
    Silnik: 2,0 TSI
    Paliwo: Benzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2017

29 Wrz 2024, 17:45

Mój instruktor zawsze mówił że egzamin to będę miał jak nie będzie już miał kto zahamować :D .

Kurs często uczą tylko po to żeby zdać egzamin a potem jest jak jest.

adambomba161 napisał(a):staram się jeździć ostrożnie

To się nie staraj tylko tak rób :) od tego może zależeć życie twoje i innych.

Widzisz ty miałeś szczęście że gość wyhamował ale mogłeś trafić na mniej ogarniętego kierowcę.

Ostatnio w moich rejonach , w Łęgu Tarnowskim , może słyszeliście bo mówili w Polsacie , kobieta przejechała na pasach, bo tak to trzeba nazwać 4 letnie dziecko. Tłumaczyła się że... pomyliła gaz z hamulcem, tak się tłumaczyła...
    ineedl
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
    Prawo jazdy: 01 02 2019
    Auto: Opel Vectra B
    Silnik: 2.2 DTI 125KM
    Typ: Liftback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2001

29 Wrz 2024, 22:13

Wiem że źle zrobiłem naprawdę nie potrzebuje pouczenie, jedynie zastanawiam się jakie są maksymalne konsekwencje jakie mi grożą i czy może to być utracenie uprawnień ? Czy takie wymuszenie które nie skończyło się żadna stłuczka ani wypadkiem można w ogóle podciągnąć pod zagrożenie w ruchu drogowym czy będzie to jedynie mandat za wymuszenie ?
    adambomba161
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

29 Wrz 2024, 22:48

Za bardzo to rozkminiasz. Zagapiles się. Tym razem udało się bez stłuczki. Koniec tematu. Nikt nie będzie cię ścigał, dawała mandatów. Drugi kierowca już dawno pewnie zapomniał o sytuacji a Ty rozkminiasz po nocach
    rupertpumpkin
    Początkujący

Miejscowość: Kraków
    Przebieg/rok: 10tys. km
    Auto: Audi A4 B5
    Rok produkcji: 1996

30 Wrz 2024, 00:25

adambomba161 napisał(a): można w ogóle podciągnąć pod zagrożenie w ruchu drogowym

jak w ogóle podciągnąć pod zagrożenie w ruchy drogowym? a co to było?
    No gdyby ktoś nie ograniczył drastycznie prędkości to kolizja idealna, nie wiadomo z jakimi konsekwencjami więc no trudno zastanawiać się czy to było zagrożenie.
    A kiedy ma być zagrożenie jak już jest wypadek i ludzie w szpitalu leżą?
    Edquar
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2007

30 Wrz 2024, 11:56

kurczę to jakaś plaga z tym wymuszaniem, większość kierowców chyba liczy na szczęście uda się nie uda się, spieszysz się to nie wymuszaj bo jak się nie uda to na pewno nie zdążysz
    Ludwiq
    Nowicjusz