Alternator

08 Lut 2008, 17:48

Witam mam pytanie dotyczące alternatora, otóz prad ładowania wynosi tylko 13.6V .Posiadam samochód marki Operl Astra 1993 r 1.7 D.Co mozna zrobic w tym wypadku.Prad napiecia 13.6 V po obciązeniu nie naładuje mi tylko rozładowuje mi akumulator .Co moze byc przyczyną tak niskiego pradu napięcia ?Czy można czyms zwiększyc prąd ładowaqnia? Prosze o odp.
tomisur
Nowicjusz

• 08 Lut 2008, 18:01

Po pierwsze te 13.6 V to napięcie, a jeżeli popłynąłby prąd to ładował by się akumulator (prąd podaje się w amperach A ) .

Odnośnie pytania zacznij od początku czyli jeśli nie gaśnie Ci kontrolka od ładowania to sprawdź połączenia z regulatorem napięcia to one najczęściej się psują, jeśli to nie pomoże to trzeba rozebrać alternator i posprawdzać diody. 3 od wzbudzenia ( to one najczęściej się palą) i 6 od prostownika. sprawdzić też trzeba łożyska bo jak mają za duży luz to też nie będzie alternator ładował .
    EneCor
    Nowicjusz

09 Lut 2008, 12:31

Napięcie ładowania powinno wynosić od 13,9V do 14,3V.13,6 to już za mało,jak piszesz.Powodem mogą być kończace się szczotki(lampka kontrolna będzie się delikatnie żażyła np. przy włączonych światłach mijania,dmuchawie i jak włączysz ogrzewanie szyby lub naciśniesz hamulec).Łatwo to zauważyć jak jest już ciemno.Drugim powodem może być regulator napięcia.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Koncepcyjny Nissan Resonance
      Śmiała wizja Nissana dotycząca przyszłości crossoverów staje się rzeczywistością za sprawą europejskiego debiutu innowacyjnego samochodu koncepcyjnego Resonance. Model Resonance, który został stworzony przez ...