Alternator - wirnik

19 Lip 2011, 11:14

Urwał mi się pasek do alternatora i chcę go sam wymienić. Ale zastanawia mnie jedna sprawa. Próbowałem przekręcić ręką wirnik - to znaczy to koło na którym powinien być pasek, i się nie chce obrócić. Nie używałem dużej siły bo dostęp jest ograniczony, może jak bym użył większej siły to by się obrócił, ale wydawało mi się że alternator powinien swobodnie się obracać. Czy tam jest jakaś blokada? Czy to normalne że są takie opory?
robs
Obserwowany

Auto: 1997 mazda 626 Cronos

19 Lip 2011, 19:26

Niedawno miałem taki sam problem z Fiatem Ducato 2,5 TDI. Jak się później okazało, mój Alternator nadawał się na złom lub do dobrego elektromechanika. Rolka w alternatorze powinna się bez najmniejszych wysiłków dać się obracać. Ja się ratowałem WD40, spryskałem rolkę i jako tako chodziło. No ale w końcu pasek poszedł no i wymieniłem :)
Crashnerg
Nowicjusz

Miejscowość: Łuków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mitsubishi Carisma
Silnik: 1.9TD
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

19 Lip 2011, 19:57

Nie da ukryć alternator albo do regeneracji albo do wymiany.Opór obrotu wirnika powinien być minimalny dwa łożyska i dwie szczotki.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

19 Lip 2011, 22:21

robs napisał(a): Ale zastanawia mnie jedna sprawa. Próbowałem przekręcić ręką wirnik - to znaczy to koło na którym powinien być pasek, i się nie chce obrócić.

Minimum-zatarte łozyska....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lamborghini Centenario - trzy końcówki wydechu
    Centenario to niezwykle rzadkie auto - powstało jedynie w liczbie 40 egzemplarzy, w tym 20 w wersji coupé i tyle samo w odmianie roadster. A powód do stworzenia takiego samochodu był nie byle jaki - włoska marka ...
    Zegarek Nissan Nismo Watch
    Nissan przedstawia pierwszy zegarek typu smartwatch, umożliwiający nawiązanie połączenia pomiędzy samochodem i kierowcą. Nissan zostanie pierwszym producentem samochodów, który opracował zegarek smartwatch stworzony ...