Polerowanie pastą tempo

21 Lis 2009, 12:19

Witam wiem iż na forum jest wiele tematów na temat polerowania lecz jakoś nie bardzo mogę znaleść odpowiednik mojego problemu. Chodzi o to iż posiadam paste tempo firmy k2 oraz szlifierko polerke z miękkom żółtą gąbkom. Na instrukcji od pasty pisze aby nanieść ją szmatka a następnie polerować i teraz moje pytanie brzmi czy mogę polerować lakier tą gąbką czy muszę kupić inną oraz z jakimi obrotami to robić?
jedrek124
Nowicjusz

Miejscowość: Świdnica

21 Lis 2009, 13:36

Lepiej zainwestuj w lepszą pastę polerską bo tempo nie daje dobrego efektu... Kup farecle albo automax osobiście do lakieru polecam farecle poleruje się nią na mokro także zaopatrz się w jakiś spryskiwacz taki jak do mycia okien najlepiej... Zrobisz to 20razy szybciej niż gównianym tempem:)

Mi się zdarzyło że tempo porysowało lakier choć szmatka i lakier były idealnie czyste

Tu też jest na temat pasty tempo K2 tempo-k2-vt40235.htm
evo
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

21 Lis 2009, 13:47

jedrek124 napisał(a):Witam wiem iż na forum jest wiele tematów na temat polerowania lecz jakoś nie bardzo mogę znaleść odpowiednik mojego problemu. Chodzi o to iż posiadam paste tempo firmy k2 oraz szlifierko polerke z miękkom żółtą gąbkom. Na instrukcji od pasty pisze aby nanieść ją szmatka a następnie polerować i teraz moje pytanie brzmi czy mogę polerować lakier tą gąbką czy muszę kupić inną oraz z jakimi obrotami to robić?

polerowanie samochodu
Miłej literatury :wink:
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

03 Gru 2009, 10:55

Nie mogę się zgodzić, że pasta Tempo jest gówniana. Gdyby taka była, szybko zniknęłaby z rynku. Zatem spokojnie możesz użyć tej pasty. Dokładny sposób użycia znajdziesz na stronie firmowej oraz w prezentacjach na SlideShare >www.slideshare.net/k2compl
Ostatnio edytowany przez K2, 08 Gru 2009, 15:17, edytowano w sumie 1 raz
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

11 Maj 2010, 19:54

mam pytanie chcialbym bardzo ladnie umyc zakupione auto, ma 7 lat lakier srebrny metallic. na aucie sa czarne plamki (najprawdopodobniej asfalt), gdzieniegdzie sa drobne rysy, jak to w niepicowanym aucie. zastanawiam sie czy mozna byc umyc go jakims szmponem autoland nano i użyć politurę renowacyjną . czy należałoby także zakupić jakis srodek do usuwania smoły asfaltu itp ?
tomek799
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

12 Maj 2010, 17:28

generalnie lepiej byłoby zkupić środek do asfaltu.

z szamponów na 7 letni lakier najlepiej koncentrat.
Ostatnio edytowany przez Autoamigo, 13 Maj 2010, 21:47, edytowano w sumie 1 raz
Autoamigo
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa/Ząbki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

20 Maj 2010, 09:09

K2 zgadzam sie pasta TEMPO jest dobra tylko trzeba umiec sie z nia obchodzi a skoro masz taka polerke to nie z gabka tylko pewnie z futrem a pasta TEMPO sluzy do polerowania recznego tylko i wylacznie FARECLA lub mleczko ale mleczko tylko nablyszcza mleczkiem dobrze jest zrobic po polerowaniu
kamilszczak01

22 Maj 2010, 13:47

Zgadzam sie w 100 % co do Faracle osobiście sam jej używam w warsztacie na 7 letni lakier polecałbym G 3 i do poprawienia efektu G 10.Faracle zakupisz bez problemu w większosci mieszalni farb samochodowych cena w granicach 15-20 zł za 100 g , które wystarczy na całe auto .Pamietaj również o tym że faracle stosuje się na mokro i pamietac o doborze odpowiedniej gąbki
azpawel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brzeg

10 Wrz 2010, 17:10

Przyznam że ktoś kto zaczyna dopiero wchodzić w temat i chce to zrobić sam nie spodziewa się ile to pracy oraz kosztów aby mieć PROFESJONALNIE zrobiony samochód koszt zakupu przeciętnej polerki + gąbki + pasty polerskie mleczka to ponad 300zł nie mówiąc już o co najmniej 8 godzinnej pracy która do najlżejszych nie należy . Poza tym istnieje zagrożenie spalenia lakiery przy zbyt wysokich obrotach lub spolerowanie lakieru do warstwy podkładu. Nie chce zniechęcać tych którzy za wszelka cenę chcą to zrobić samemu jednak chce pokazać że nie jest to takie proste jak mogło by się wydawać. Koszt w większych zakładach to ponad 400 do nawet 1000zł zależy od stanu auta tak jak kolega wyżej napisał mniejsze zakłady takie jak my nie posiadają wygórowanych stawek. U nas koszt podstawowy to 250 do max 300, 350zł wszystko zależy od wielkości auta, stanu lakieru oraz koloru czarny chociaż piękny kolor paskudnie się poleruję ponieważ wymaga dużo więcej pracy niż np. kolor czerwony.
Ostatnio edytowany przez CrazYBzz, 11 Wrz 2010, 21:43, edytowano w sumie 1 raz
CrazYBzz
Nowicjusz

Miejscowość: Tczew,Gdańsk

07 Paź 2010, 17:06

Odświeżając nieco temat. Użycie pasty takiej, czy innej uwarunkowane jest także efektem, który chce się osiągnąć oraz stanem lakieru. Niekiedy do odświeżenia powłoki lakierniczej wcale niepotrzebna jest polerka, a zwykła szmatka i cierpliwość. W zwykłym domowym użytku niepotrzebny jest od razu zakup wielu urządzeń i krążków polerskich.
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

18 Cze 2011, 21:14

Ja nie przepadam za tą pastą, ale moze dlatego że mój lakier jest niezwykle wymagający. Zgadzam sie z K2, że często wystarcza miękka szmatka i sprawna dłoń, by osiągnąć super efekt.
Alu-dys
Nowicjusz

Miejscowość: POLSKA

18 Lip 2011, 07:31

Z tego co ja zrozumialem to kolega ma polerke z miekka gabka a do takach sie stosuje tylko i wylacznie balsamy i mleczka nablyszczajace( woskujace) a nie pasty do past stosuje sie twarde gabki. Pasta TEMPO do stosowania recznego (tak jak na opakowaniu) A pasta Farecla do polerowania na mokro polerkami WYSOKOOBROTOWYMI . W kazdym przypadku wystarczy stosowac sie do (sposobu uzycia) i napewno efekt ten uzyskamy
kamilszczak01

18 Lip 2011, 07:40

evo napisał(a):Lepiej zainwestuj w lepszą pastę polerską bo tempo nie daje dobrego efektu... Kup farecle albo automax osobiście do lakieru polecam farecle poleruje się nią na mokro także zaopatrz się w jakiś spryskiwacz taki jak do mycia okien najlepiej... Zrobisz to 20razy szybciej niż gównianym tempem:)

Mi się zdarzyło że tempo porysowało lakier choć szmatka i lakier były idealnie czyste

A Tobie powiem ze poprostu nie umiesz z Tempa korzystać porysowales lakier dlatego ze miales nieodpowiednia szmatke lub poprostu z piachem lub np guzikiem, szwa
kamilszczak01

18 Lip 2011, 07:44

A ja wole pojechać na myjnie.
Jakub302
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Auto: Opel Astra 1.6 SI