REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
dzida napisał(a):podstawowe zasady metrologii:
--- 0
- pierwsza podziałka 1/3 z 1000, czyli 333
- druga podziałka 2/3 z 1000, czyli 666
--- 1000
dzida napisał(a):ładowanie w czasie jazdy to jakieś dziwy po 13V
dzida napisał(a):P.S. Moje zdjęcie pokazuje wskazówkę nad kreską ale jest równo (obiektyw nie był na wprost)
dzida napisał(a):Wskazówką jest to, że Ci obroty nie wzrastają po odpaleniu klimy.
damian87 napisał(a):A u Ciebie jak jest?
dzida napisał(a):Wzbudzenie, czyli ilość obrotów od których alternator zaczyna ładować poprawnie. U nas to ok. 600 obrotów.
Jesteś pewien? Patrząc na cały obrotomierz moim zdaniem między 0 - 1000 masz dwie pośrednie kreski i nie ma tej która pokazywałaby 250 obr. Jest tylko dłuższa 500 i następna 750 obr. (adekwatnie do tego co jest wyżej) Przynajmniej ja to tak rozumiem patrząc na całość.dzida napisał(a):podstawowe zasady metrologii:
--- 0
- pierwsza podziałka 1/3 z 1000, czyli 333
- druga podziałka 2/3 z 1000, czyli 666
--- 1000
Biorąc pod uwagę to co napisałem to na zdjęciu te 650 obr mogło by się zgadzać z tym co pokazuje interfejs podłączony do OBD II.dzida napisał(a):hm czyli wg wskaźnika już wychodzi 500, a OBD 650, czyli coś kłamie.
Ja to tak samo rozumiem.damian87 napisał(a):Mam pewną uwagę... pierwszą cienką kreska zauważ jest dłuższa, wskazuje połowę od 0 do 1000rpm. A więc druga to 750rpm i potem 1000rpm.
dzida napisał(a):Wzbudzenie, czyli ilość obrotów od których alternator zaczyna ładować poprawnie. U nas to ok. 600 obrotów.