Alternator za słabo ładuje na niskich obrotach pod obciążeniem

06 Gru 2017, 07:46

Kacper
W sumie nie jestem teraz pewny, bo jak wspomniałem OBD pokrywa się z moją interpretacją, a wskazania Damiana pokrywają się z jego interpretacją.

damian87 napisał(a):Sprawdziłem i po włączeniu wszystkich odbiorników obroty nie spadają poniżej 600rpm.

Wniosek jest prosty - patrząc na charakterystykę alternatory w ISach mają zbyt mały amperaż do zasilenia wszystkich odbiorników przy obrotach biegu jałowego silnika
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

14 Gru 2017, 15:07

dzida napisał(a):W sumie nie jestem teraz pewny, bo jak wspomniałem OBD pokrywa się z moją interpretacją, a wskazania Damiana pokrywają się z jego interpretacją.
Czyli to pokazuje nam że jednak nawet takie same modele potrafią się różnić :)

Może niech zmierzy średnicę sprzęgiełka i Ty zobacz u siebie czy macie takie same? Tak z ciekawości.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

14 Gru 2017, 16:35

Kacper napisał(a):Może niech zmierzy średnicę sprzęgiełka i Ty zobacz u siebie czy macie takie same? Tak z ciekawości.

Podejrzewam że dzida ma taką samą średnicę, u niego tak samo spada ładowanie na wolnych jak u mnie...
damian87
Początkujący

Zdjęcia: 8
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: lexus is200
Silnik: 2.0 155km
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...