Alternatywa dla CR-V ???

04 Mar 2015, 22:20

Cześć ;)

Szukam ciekawych propozycji auta dla ojca. Obecnie posiada Octavię II FL 1.6 MPI ale od dawna choruje na większe auto jakim jest CR-V. Ostatnio wpadł na pomysł, żeby wymienić Skodzinę w komisie na zasadzie auto za auto - odrzucił pomysł sprzedaży Skody i kupienia Hondy bo nie chce mu się kombinować , interesuje go tylko oferta wymiany z możliwością dopłaty ze strony komisu na instalację LPG do "nowego" auta. Problem w tym, że auto musi być z Krakowa lub niedalekich okolic więc ograniczamy się do małopolski. Znalazł jedną ofertę CR-V z komisu za 28.5k zł ale komis wycenił Skodę na 26k i chciał dopłatę na co się zgodzć nie możemy (auto może i specjalnie wyposażone nie jest ale jest w niezłym stanie, z 2009r i przebiegiem 62k km) bo na takie rzeczy nie ma kasy...

No i jako, że o CR-V będzie ciężko a ja jestem zdecydowanie za zmianą Skody na coś innego :mrgreen: to pomyślałem, ze może podsuniecie mi jakiś inny model który będę mógł ojcu zasugerować.

Co do poszukiwanego auta:
- musi być to komis bo ma być wymiana auto za auto bez dopłaty w naszej strony czyli wartość auta ok 25-28k zł
- koniecznie benzyna do której zostanie wrzucony gaz - żadnych diesli bo przy rocznej jeździe w granicach 12k km i jeździe głównie po mieście nie ma to sensu
- auto duże, jednak nie zwykłe kombi. CR-V tu pasuje jako taka pseudo terenówka i właśnie w takie pseudo terenowe / suv / kombi na sterydach ( jak np Forester ) trzeba celować
- dość wygodne -> auto do jazdy po mieście ale także do częstej jazdy ok 100km na działkę a co drugi rok ok 800 w jedną stronę nad Bałtyk i okolice Szczecina ( jazda w 4 osoby )
- bardzo mile widziany hak - obecnie dość potrzebny, ostatnio (ok mies temu) nawet ojciec zamontował takowy w Skodzie i tanie to to nie było więc dobrze żeby w nowym był ;)
- żeby nie rujnował portfela ;)
- rocznik... byle nie jakiś strasznie stary, tu nie ma specjalnego wymagania, jednak sprzed 2000r auta to mógłby już nie chcieć :lol:

Zastanawiał się kiedyś nad Jeepem Liberty ale odpuścił ze względu na koszty eksploatacji i teraz też nie przejdzie ;)

Myślałem jeszcze nad RAV4 lub Grand Vitara ale też może być ciężko niemniej jednak ojcu się podobają. Teraz pomyślałem też właśnie o Subaru Forester ale tu podejrzewam dość wysokie koszty eksploatacji...

Macie może jeszcze jakieś pomysły, sugestie i rady?

P.S wiem, że branie auta z komisu jest ryzykowne, zwłaszcza, że obecnie jest I właścicielem Skody i ma pewne auto, jednak przydałoby się coś większego, wyższego i ciekawszego ;)

Mam nadzieję, że ktoś się przedrze przez ten temat i podsunie jakiś pomysł ;) z góry dzięki ! ;)

Edit: Zaproponowałem także Mazdę 5, niby mówił że fajne itd ale tak bez przekonania i zainteresowania więc chyba również odpada
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Mar 2015, 22:46

Ja zaproponuję kie sorento. Chciałem jeszcze dodga journey'a ale budżet nie pozwala niestety
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

04 Mar 2015, 22:54

Może lepiej jakiś van, np Ford Galaxy, Ford S-Max, SEAT Altea, VW Touran. Może mniej "prestiżowe" niż SUV-y, ale napewno sporo tańsze w utrzymaniu (zużycie paliwa, zakup opon), bardziej zwrotne w mieście no i zdecydowanie wygodniejsze w dalekiej trasie.
pareslow
Początkujący

Prawo jazdy: 03 12 2004
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: SEAT
Silnik: 1.9 TDI 110
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

04 Mar 2015, 23:20

Galaxy i S-Max nie ten budżet. Touran to awaryjne padło, brak silników. Altea też nic sobą nie prezentuje.
Ode mnie te auta. Linki przykładowe.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Mar 2015, 23:29

Toyota brzydka jak ch...a, wiem o gustach się nie dyskutuje :)
Croma fajne i niedoceniane autko
Volvo w porównaniu to w/w a przede wszystkim do Skody mega drogie w utrzymaniu
pareslow
Początkujący

05 Mar 2015, 00:21

Przekażę propozycje choć niektóre podejrzewam, że od razu odpadną. Ojciec chce wyższe auto, stąd zaczęło się od Liberty i CR-V.

Najbardziej pewnie z nich spodoba się Volvo V70 XC zwłaszcza, że podoba mu się Volvo XC90 na które niestety nie wystarczy pieniędzy.
A co myślicie o tym Subaru Forester?
przykład : [link do Autotrader wygasł]
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LM - pierwszy minivan tej marki
    Odważna stylistyka, mnóstwo przestrzeni, 26-calowy ekran i fotele godne najlepszego salonu - tak według Lexusa brzmi definicja luksusowego minivana. Model LM, czyli pierwsze w historii japońskiej marki auto tego segmentu, ...

05 Mar 2015, 00:31

Pewnie mało awaryjne, ale w razie nietypowej awarii dość wysokie koszty usunięcia. Podobnie brzydkie jak wcześniej oferowana Toyota. Dodatkowo w środku panuje typowy dla tamtego okresu Japan Bida Plastik i podejrzewam, że materiały wykończeniowe użyte w bagażniku Volvo są wyższej jakości niż te na desce rozdzielczej, fotelach przednich i boczkach drzwi w Subaru :lol:
No i jak wcześniej wspomniałem koszty utrzymania Volvo dość wysokie. A Audi A6 Allroad??
pareslow
Początkujący

05 Mar 2015, 12:25

pareslow napisał(a):Podobnie brzydkie jak wcześniej oferowana Toyota

To akurat powinien oceniać potencjalny nabywca. Dla jednego szczytem piękna jest VW Golf IV, a dla kogoś innego Renault Megane II.

Audi A6 Allroad to raczej droga propozycja, poza tym brak dobry silników (beznadziejne 2.5 TDI, paliwożerne benzyny).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2002

05 Mar 2015, 16:14

pareslow napisał(a):A Audi A6 Allroad??
A takie 2.7 bi turbo to nie jest drogie w utrzymaniu?
Koniu
Forumowicz VIP

05 Mar 2015, 16:15

No tak, koszty eksploatacji na pewno wyższe i z tego sobie sprawę zdaje oczywiście. Wygląd... Może mega piękny nie jest ale brzydki wg mnie również nie jest - kwestia gustu.
VAGów w ogóle nie biorę pod uwage, japońskie jest lepsze ;)

Pogadam z ojcem o tych modelach i się odezwę ;)
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

05 Mar 2015, 16:17

A Mazda Tribute/ Ford Maverick??
Koniu
Forumowicz VIP

05 Mar 2015, 19:02

Ode mnie Hyundai Tucson i Kia Sorento ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

05 Mar 2015, 23:01

No i tak koniec końcem spodobały się tylko Kia Sportage II

oraz Volvo V70 XC , ale niestety nie znalazłem w okolicy.

Może ktoś z Was natrafił na coś ciekawego z małopolski??
Na placu boju zatem pozostały:
- Honda CR-V
- Volvo V70 XC
- Kia Sportage
- Toyota RAV4
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

05 Mar 2015, 23:14

Na Śląsku. Przebieg unormowany już ale wygląda ładnie..

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Koniu
Forumowicz VIP

06 Mar 2015, 19:37

Kijanka warta obejrzenia i należy sprawdzić czy napęd działa prawidłowo, bo wiele osób nie umie go używać (blokuje na asfalcie) i go niszczy.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010