Cześć
Szukam ciekawych propozycji auta dla ojca. Obecnie posiada Octavię II FL 1.6 MPI ale od dawna choruje na większe auto jakim jest CR-V. Ostatnio wpadł na pomysł, żeby wymienić Skodzinę w komisie na zasadzie auto za auto - odrzucił pomysł sprzedaży Skody i kupienia Hondy bo nie chce mu się kombinować , interesuje go tylko oferta wymiany z możliwością dopłaty ze strony komisu na instalację LPG do "nowego" auta. Problem w tym, że auto musi być z Krakowa lub niedalekich okolic więc ograniczamy się do małopolski. Znalazł jedną ofertę CR-V z komisu za 28.5k zł ale komis wycenił Skodę na 26k i chciał dopłatę na co się zgodzć nie możemy (auto może i specjalnie wyposażone nie jest ale jest w niezłym stanie, z 2009r i przebiegiem 62k km) bo na takie rzeczy nie ma kasy...
No i jako, że o CR-V będzie ciężko a ja jestem zdecydowanie za zmianą Skody na coś innego
to pomyślałem, ze może podsuniecie mi jakiś inny model który będę mógł ojcu zasugerować.
Co do poszukiwanego auta:- musi być to komis bo ma być wymiana auto za auto bez dopłaty w naszej strony czyli wartość auta ok 25-28k zł
- koniecznie benzyna do której zostanie wrzucony gaz - żadnych diesli bo przy rocznej jeździe w granicach 12k km i jeździe głównie po mieście nie ma to sensu
- auto duże, jednak nie zwykłe kombi. CR-V tu pasuje jako taka pseudo terenówka i właśnie w takie pseudo terenowe / suv / kombi na sterydach ( jak np Forester ) trzeba celować
- dość wygodne -> auto do jazdy po mieście ale także do częstej jazdy ok 100km na działkę a co drugi rok ok 800 w jedną stronę nad Bałtyk i okolice Szczecina ( jazda w 4 osoby )
- bardzo mile widziany hak - obecnie dość potrzebny, ostatnio (ok mies temu) nawet ojciec zamontował takowy w Skodzie i tanie to to nie było więc dobrze żeby w nowym był
- żeby nie rujnował portfela
- rocznik... byle nie jakiś strasznie stary, tu nie ma specjalnego wymagania, jednak sprzed 2000r auta to mógłby już nie chcieć
Zastanawiał się kiedyś nad Jeepem
Liberty ale odpuścił ze względu na koszty eksploatacji i teraz też nie przejdzie
Myślałem jeszcze nad RAV4 lub Grand Vitara ale też może być ciężko niemniej jednak ojcu się podobają. Teraz pomyślałem też właśnie o Subaru Forester ale tu podejrzewam dość wysokie koszty eksploatacji...
Macie może jeszcze jakieś pomysły, sugestie i rady?
P.S wiem, że branie auta z komisu jest ryzykowne, zwłaszcza, że obecnie jest I właścicielem Skody i ma pewne auto, jednak przydałoby się coś większego, wyższego i ciekawszego
Mam nadzieję, że ktoś się przedrze przez ten temat i podsunie jakiś pomysł
z góry dzięki !
Edit: Zaproponowałem także Mazdę 5, niby mówił że fajne itd ale tak bez przekonania i zainteresowania więc chyba również odpada