Alternatywy i dylematy za 35k, Samochód do miasta dla młodego kierowcy

04 Kwi 2017, 22:22

Witam forum!
Od dłuższego czasu przeglądam wszystkie wątki, ale nadal nie mogę się zdecydować które auto byłoby najlepszym wyborem.
Jestem młodym kierowcą fiata seicento i nadszedł ten czas na zmianę auta :D
Mam 35k, a moja codzienność to przeważnie 85% miasto 15% trasa. Dodam, że rocznie robię ok 10k km. Szukamy benzyny :)
W tym momencie zaczynają się dylematy ponieważ jest duuużo samochodów które mi się podobają, ale nie wiem czy spisywałyby się one w codziennym użytkowaniu.
Samochody na które zwracam uwagę to:
-Honda Civic 1.8( chociaż odstrasza mnie opinia o twardym zawieszeniu)
-Renault Megane III
-Opel Astra
-Ford Focus mk3
-Hyundai i30 (chociaż odstraszają mnie trochę plastiki)
-mazda 3
Z większych aut które podobają mi się wizualnie i czytałem naprawdę dobre opinie, a które czuję że kłócą się z ''życiem w mieście'' to:
-volvo s40
-saab 93 II (najpiękniejszy ze wszystkich :D)
-honda accord
-mazda 6 (tylko jak z blachą gdy auto nie garażowane? :<)
Są jeszcze 2 opcje.
1- dołozyć 8k i kupić nowego swifta z salonu?
2- mam znajomego który sprowadza samochody ze Szwajcarii. Problem polega na tym, że kompletnie nie wiem na jakich stronach szukać tych aut. Jak widzicie ten pomysł i czy ewentualnie moglibyście mi podać strony dotyczące aut ze Szwajcarii?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za zainteresowanie :)
Jarpen
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 02 2013
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Fiat Seicento
Silnik: 1.1
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

04 Kwi 2017, 23:23

Ja powiem Tobie tak - kup benzynowego kompakta w jak najlepszym stanie i bezwypadkowego. Ewentualnie jak masz kogoś - to sprowadź pewniaka, polski rynek jest tak rozwalony, że nie masz co tutaj szukać konkretnego modelu, szukaj po prostu bezwypadkowego auta, bo w ogłoszeniu jest napisane "bezwypadkowy" ... a auto może być po szkodzie całkowitej - taki rynek, zero jakichkolwiek wartości u handlarzy - uczciwości, rynek jak pole minowe.
A dlaczego? - bo ceny w Polsce masz np. niższe niż w Niemczech, skąd auto zostało sprowadzone - to jak to się dzieje?
I czy polski handlarz Mirek sprowadza auto ... z niemieckiego salonu z używanymi? - od osoby prywatnej? - od Niemca? - już to widzę jak umawia się z Niemcem na spotkanie by dobić z nim targu i kupić od niego auto.
Po prostu są to auta ciągnięte z ... no właśnie ... także najpierw zastanów się skąd by to auto pochodziło, które miałbyś kupić w Polsce.

Ze Szwajcarią niestety eldorado nie ma, większość pochodzi stąd:
http://www.autazeszwajcarii.pl/auctions
http://www.samochodyzeszwajcarii.pl/
bo przez to, że Szwajcaria nie jest w UE dochodzi cło 10% (jeśli auto nie jest wyprodukowane w UE) i podatek VAT (19% podczas odprawy w Niemczech, 23% podczas odprawy w PL), a auta w Szwajcarii nie mają jakichś niskich cen, co by sprawiało, że sprowadzanie stamtąd to eldorado.
Dlatego jedyne co opłaca się stamtąd sprowadzać to jakieś zaniedbane za grosze, albo powypadki.
Zadbane, bezwypadkowe, w dobrym stanie - w Szwajcarii swoje kosztuje.

A nowe ... jest Hyundai i20:
http://www.hyundai.pl/fileadmin/user_up ... 0_2016.pdf
ale wyprzedaż rocznika pewnie wkrótce się zakończy.
Na rynek weszła też nowa KIA Rio:
http://www.kia.com/pl/models/rio-yb/
- także jak praktycznie jeździsz po mieście, jeśli nie siedzisz za bardzo w motoryzacji ... to może nowe auto byłoby najlepszym wyborem, także ze względu na specyfikę rynku.

Widzę, że jest autoscout na rynek szwajcarski, np. Mazda 3:
[link do AutoScout24 wygasł]
ceny jak w DE:
[link do mobile.de wygasł]
i do tego ekstra koszty, cudów nie ma.
tomekdk

04 Kwi 2017, 23:31

Dzięki za obszerną odpowiedź :)
Ogólnie widziałem Rio i i20, ale jakoś mi nie pasują. Zawsze myślałem, że nie interesuję się motoryzacją, ale odkąd czytam forum i szukam opinii na temat samochodów to jakoś ciągnie mnie do szukania ''tego czegoś'' w poszczególnych egzemplarzach :P
Jarpen
Nowicjusz

05 Kwi 2017, 08:39

Jarpen napisał(a):-Hyundai i30 (chociaż odstraszają mnie trochę plastiki)

to z tego auta
Jarpen napisał(a):-saab 93 II (najpiękniejszy ze wszystkich :D)

uciekniesz z krzykiem, bo przynajmniej w Hyundaiu lepiej to zmontowali
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

05 Kwi 2017, 09:00

Jarpen napisał(a):W tym momencie zaczynają się dylematy ponieważ jest duuużo samochodów które mi się podobają, ale nie wiem czy spisywałyby się one w codziennym użytkowaniu.

I tu jest istota "problemu" - grunt to wybrać auto, które będzie nas cieszyć na co dzień. Co z tego, że dane auto się nie psuje skoro byłoby niewygodne, niekomfortowe, absurdalnie twarde, głośne, plastikowe (to wszystko o Hondzie Civic, którą niepotrzebnie rozważasz), źle by się prowadziło albo nie chciało przyspieszać (Hyundai i30 z jakimkolwiek benzyniakiem). Auto ma umilać życie, a nie być udręką dla kierowcy. Po Seicento potrzebujesz jakiejś pozytywnej odmiany :ok:
Z Twoich propozycji poszedłbym w stronę S40 (2.4 i wyżej), w którym kokpit nie będzie skrzypiał codziennie na dziurach (tak byłoby w Hondach i Saabie), będzie można spokojnie rozmawiać podczas jazdy z prędkościami autostradowymi (w Hondach, Mazdach, Megane, Astrze to niemożliwe), a zawieszenie nie będzie katowało Twoich pleców i uszu. Sensowną alternatywą jest Focus mk3, ale tam, żeby to jechało musiałbyś pójść w stronę jakiegoś ecoboosta, bo wolnossaki tylko wyją.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

05 Kwi 2017, 12:07

Volvo s40 bardzo mi się podoba jednak zastanawiam się ile będe musiał zapłacić za OC przy tego typu silnikach :P Ostatnie OC za seicento mnie dobiło a to tylko 1.1. Niemniej jednak będę go brał pod uwagę przy poszukiwaniach :)
Ecoboosty przy Focusie są ok? Czytałem, że klasyczny 1.6 jest najlepszy.
Może macie też jakieś inne propozycje?
Jarpen
Nowicjusz

05 Kwi 2017, 12:17

Jarpen napisał(a):Ostatnie OC za seicento mnie dobiło
trzeba było brać ten hajs ze zbiórki, a nie oddawać na cele charytatywne :mrgreen:

Jeśli chodzi o EB to nie mają jakiś większych wad, może poza faktem, że realne spalanie dość różni się od katalogowego (in minus)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

05 Kwi 2017, 12:56

Jarpen napisał(a):Czytałem, że klasyczny 1.6 jest najlepszy.

Jeśli chodzi o trwałość to zdecydowanie tak. Problemem jest to, że ten silnik to okropny żółw, w dodatku paliwożerny i nie przepadający za LPG. Jeśli Twoja jazda polega wyłącznie na toczeniu się od świateł do świateł to wystarczy, ale jeśli lubisz czasem przycisnąć to nie ma czym - przy mocniejszym traktowaniu pedału gazu będzie słychać jedynie wycie.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Kwi 2017, 14:30

mike napisał(a):trzeba było brać ten hajs ze zbiórki, a nie oddawać na cele charytatywne

To samo mówiłem prawnikom :D

Zastanawiałem się jeszcze nad Fiatem Bravo za troszkę niższy budżet + ewentualne ''ulepszenia'' Jest porównywalny do samochodów o których pisałem? Jak wypada przy takim Volvo s40? :)
Podoba mi się także Alfa Romeo 159 ale raczej ciężko znaleźć konkretne modele na rynku.
Jarpen
Nowicjusz

05 Kwi 2017, 14:37

No przy twoim budżecie można już powoli myśleć o 1,75 TBi w Alfie a to jest niezły silnik. pozostałe jednostki benzynowe to raczej słabo chyba że 3,2 V6 ale to pali 8 jak wraca na lawecie.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

04 Maj 2017, 17:21

Witam ponownie, W oko wpadło mi to Volvo i teraz pytanie - Czy warto zaglądać do Radomia po jakiekolwiek auto z komisu? :D
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Budżet trochę ponad, ale może udałoby się zawsze dogadać ;)
Mam jeszcze inne ogłoszenie na oku, ale czy silnik 1.6 w tym aucie jest wystarczający?
Co sądzicie o wspomnianych przeze mnie: Renault Megane III i Mazda 3? :)
Jarpen
Nowicjusz

05 Maj 2017, 09:01

Radom odpuść, chyba, że masz blisko. Tu przebieg i stosunkowo niska cena sugerują jakąś kolizję w przeszłości.
1.6 w S40 to męczarnia, silnik jedynie do toczenia się w korkach po mieście.
Megane III bardzo przyzwoity samochód, najodpowiedniejszym silnikiem będzie 1.4 TCe, od biedy wystarczy wolnossące 1.6.
Mazda 3 też trwałe autko, gorzej z blachą - prędzej czy później zacznie korodować, ten typ tak ma.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Maj 2017, 10:45

Od S40 wolałbym Focusa III za tą kasę. Volvo jest oparte technicznie na poprzedniku, czyli Focusie II (nawet z boku widać podobieństwo po linii szyb)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

05 Maj 2017, 14:59

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Mam jeszcze do Was jedno pytanie. Jest w moim mieście komis w którym kilku znajomych kupiło już samochody i w sumie na nic nie narzekali. Sprawa wygląda tak, że ich ceny są zazwyczaj wyższe od ''rynkowych''
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Waszym zdaniem cena jest bardzo zawyżona za taki egzemplarz?
Jarpen
Nowicjusz

05 Maj 2017, 15:09

Cena tej i30-tki wydaje się być adekwatna do przebiegu, rocznika i tego, że samochód sprzedawany jest jako "bezwypadkowy". Samochód wygląda bardzo dobrze, 28 tys. km to zresztą tyle co nic - powinien być jak nowy. Silnik raczej do toczenia się niż dynamicznej jazdy.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika