Witam!
Mam pytanie do ludzi obeznanych w temacie felg/opon: muszę kupić żonie opony zimowe do Citroena C5 (z 2008r, 1,6 HDi, nowa buda), problem w tym, że tam są założone alusy 17 i opony założone do tego ustrojostwa mają wymiary 225x60 R17 (albo 225x55). Już się rozeznałem za oponami w tym rozmiarze i niezłej cenie, ALE ktoś jej powiedział, że spokojnie może kupić felgi STALOWE i dużo tańsze opony do tych felg.
No i stąd wynika mój problem - Czy rzeczywiscie można założyć stalowe felgi i dużo węższe opony zimowe (bo zakładam, że nie ma stalowych felg na opony szerokości 225? a może się mylę?), a jeśli tak to czy bardzo to będzie niebezpieczne w użytkowaniu auta? Oboje jeździmy dużo, 6 dni w tygodniu po 120-200km dziennie i nie chcemy ryzykować zdrowiem/życiem na podstawie czyjejś jednej opinii...
Bo mnie się wydawało, że jak fabryka zaleca opony 225x60 R17 to takie opony MUSZĄ być założone, żeby było bezpiecznie...? Czy może ja się mylę?
Proszę o konstruktywne porady
Pozdrawiam!
PS. Przepraszam, temat chyba w niedopowiednim miejscu. Bardzo proszę moderatora o przeniesienie do działu "Alufelgi". Dziekuję i przepraszam
![Rolling Eyes :roll:]()