Alufelgi na stalowe???

13 Paź 2011, 16:00

Witam!
Mam pytanie do ludzi obeznanych w temacie felg/opon: muszę kupić żonie opony zimowe do Citroena C5 (z 2008r, 1,6 HDi, nowa buda), problem w tym, że tam są założone alusy 17 i opony założone do tego ustrojostwa mają wymiary 225x60 R17 (albo 225x55). Już się rozeznałem za oponami w tym rozmiarze i niezłej cenie, ALE ktoś jej powiedział, że spokojnie może kupić felgi STALOWE i dużo tańsze opony do tych felg.
No i stąd wynika mój problem - Czy rzeczywiscie można założyć stalowe felgi i dużo węższe opony zimowe (bo zakładam, że nie ma stalowych felg na opony szerokości 225? a może się mylę?), a jeśli tak to czy bardzo to będzie niebezpieczne w użytkowaniu auta? Oboje jeździmy dużo, 6 dni w tygodniu po 120-200km dziennie i nie chcemy ryzykować zdrowiem/życiem na podstawie czyjejś jednej opinii...
Bo mnie się wydawało, że jak fabryka zaleca opony 225x60 R17 to takie opony MUSZĄ być założone, żeby było bezpiecznie...? Czy może ja się mylę?
Proszę o konstruktywne porady :mrgreen:
Pozdrawiam!

PS. Przepraszam, temat chyba w niedopowiednim miejscu. Bardzo proszę moderatora o przeniesienie do działu "Alufelgi". Dziekuję i przepraszam :roll:
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

13 Paź 2011, 23:36

W przypadku C5 '08 producent zaleca 225/60 R16 lub 225/55 R17. Jak kupisz oponę ciut węższą (215) to nic się nie stanie. Na rynku występują felgi stalowe na szerokie opony i nie jest to nic dziwnego. Podsumowując - kup 16" koła z oponami w rozmiarze fabrycznym lub trochę węższe. Kupując oponę powinieneś zwrócić uwagę na indeks prędkości i dopuszczalne obciążenie.
Tobi
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Katowice
Auto: BMW E36

16 Paź 2011, 10:53

Tak, racja co do fabrycznie zalecanych opon, trochę się walnąłem :roll: O szerokich stalowych felgach (215) nie wiedziałem, ale dzięki za poradę, może rzeczywiście kupię stalowe felgi w rozmiarze 215 i odpowiednie opony, może będą tańsze niż zalecane 225/55 R17...? I oczywiście zawsze zwracam uwagę na indeks prędkości i max obciążenie, chociaż nie podejrzewam jazdy z prędkością większą niż 190km/ w zimie z obciązeniem większym niż 1900kg :mrgreen: chyba, że nie znam dobrze żony :shock: :lol: 8) Tak czy siak dzięki za poradę!
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poradnik kupującego #2 - Audi A4 B6 (2000-2004)
    Geneza Audi A4 o oznaczeniu producenta B6 wprowadzono do sprzedaży w 2000 roku jako sedan. W następnym roku dołączyła wersja kombi, a w 2002 roku kabriolet. Samochód dzieli wiele rozwiązań z poprzednim modelem o oznaczeniu ...
    Toyota Hilux w nowej wersji Black Bison
    Japońska firma WALD International po raz kolejny opracowała pakiet tuningowy do samochodu Toyoty. Tym razem fachowcy od tuningu wzięli na warsztat pick-upa marki i stworzyli model Hilux Sports Line Black Bison Edition. Rasowa ...