Amortyzator ?

03 Maj 2011, 11:33

Z tyłu w Ibizie 6l 5D od kierowcy oderwała się osłona przeciw pyłowa tylnego amortyzatora wraz z odbojnikiem i wylał się olej i mi tam puka.
Czy mogę ten amortyzator wymienić na inny że od kierowcy i od pasażera z tylu są 2 inne(inne firmy) czy lepiej kupić taki sam. (Stało mi się to na początku kwietnia)

I mam jeszcze takie pytanie od wczoraj mam włączoną cały czas kontrolkę (ABS)
Czy to może mieć coś wspólnego z wylaniem się oleju i dojście go do bębna i dalej w wewnątrz?
Turbodymomen
Początkujący

Miejscowość: Mielec
Prawo jazdy: 14 07 2009
Auto: Ibiza 1.2 12V

03 Maj 2011, 11:44

Turbodymomen napisał(a):Czy mogę ten amortyzator wymienić na inny

Amorki powinno wymieniac sie kpl. na jednej osi...Nie ma znaczenia jakiej firmy...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Maj 2011, 09:32

Tak właśnie amory zawsze wymieniamy kompletem na oś , i jednakowe tj tej samej marki.
Co do abs to raczej wyciekający olej nie za bardzo mógł spowodować błąd, ale poniweaż wszystko jest możliwe to przy wymianie amorów dokładnie umyć czujniki i pierścienie ABS-u.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

04 Maj 2011, 14:08

A wg mnie to ma znaczenie,bo możesz kupić oryginał lub dobry zamiennik. wszystko zależy od tego jakim budżetem dysponujesz. Zobacz w naszym sklepie MotoTechnic.pl napewno znajdziesz coś dla siebie.
MotoTechnic
Początkujący

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bugatti type 57 Sc Atlantic
    Bugatti Type 57 SC Atlantic. Produkcja modelu type 57 zaczeła się w 1934 roku i trwała aż do 1940. Wersja Atlantic weszła do produkcji w 1936 roku.Jean Bugatti był synem założyciela tej szlachetnej marki i zarazem projektantem ...