Amortyzatory Seat

26 Mar 2011, 10:47

Witam mam mały problem bo musze wymienić amorki i chyba sprężyny bo seat tak siedzi. Podpowiedzcie może jakieś od innego samochodu ?? może jakieś inne. prosze o podpowiedzi
Pozdrawiam Damian.
damiancyco11
Nowicjusz

Miejscowość: Ryki

26 Mar 2011, 11:49

damiancyco11 napisał(a): musze wymienić amorki i chyba sprężyny bo seat tak siedzi

Jedz najpierw na SKP i niech Ci sprawdza czy faktycznie amorki padły.To ze tył siedzi to z reguły wina spręzyn...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

26 Mar 2011, 17:25

Nom byłem właśnie. i powiedział mi że trzeba już by było wymienić. i właśnie pytam jakie by trzeba było. przy okazji właśnie żeby go podnieść. Jakie sprężyny i amorki. czy od czegoś innego. właśnie o to chce spytać
Pozdrawiam Damian.
damiancyco11
Nowicjusz

26 Mar 2011, 19:46

Powiem ci tak.Ja wymieniłem kiedyś sprężyny na porządne,renomowanej f-my szwedzkiej,po jakimś czasie i tak siadły(obniżył się tył),teraz już nie będę kupował nowych sprężyn,wystarczy tylko podłożyć specjalne gumowe podkładki pod sprężyny,wkładasz je w gniazda,kupisz pod konkretny model auta.Założysz sam bez problemu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Mar 2011, 20:11

PhantomASA1 napisał(a):teraz już nie będę kupował nowych sprężyn

Masz rację bo ja tez ten temat przerobiłem w VW...
PhantomASA1 napisał(a):,wystarczy tylko podłożyć specjalne gumowe podkładki pod sprężyny,

No rozne są sposoby i rozwiązania.Nie wiem jak jest to rozwiązane w Cordobie bo ja u siebie podłozyłem tulejkę metalową grubości ok.2cm pod miskę spręzyny i zdało to rozwiązanie egzamin.Tył poszedł ładnie do góry... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

26 Mar 2011, 21:09

Tak, racja Migi,2cm to optymalna grubość podkładki :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

27 Mar 2011, 08:38

No Dzieki. Faktycznie może i ja tak zrobie. te gumy są nie drogie chyba to tak zrobie. dzięki

[ Dodano: 27 Marzec 2011, 09:40 ]
A naprzykład jak chce inne sprężyny założyć od innego auta to i amorki też od tego samego musze czy moga być do seata a sprężyny wezme od venta. czy to nie zda egzaminu ???
Pozdrawiam Damian.
damiancyco11
Nowicjusz

27 Mar 2011, 09:41

Jeśli sprężyny będą pasować,to nie widzę problemu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

27 Mar 2011, 10:23

Czyli amorki mogę seata a sprężyny venta ??
Pozdrawiam Damian.
damiancyco11
Nowicjusz

27 Mar 2011, 11:24

damiancyco11 napisał(a):Czyli amorki mogę seata a sprężyny venta ??
PhantomASA1 napisał(a):Jeśli sprężyny będą pasować
:roll:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

27 Mar 2011, 12:40

co wy pierdzielicie??
wysokość auta nie zależy w żadnym stopniu od amortyzatorów , tylko i wyłącznie od sprężyn, jak springi siadają to auto klapnie, wymienia się sprężyny i w zależności od potrzeb amortyzatory, podkładanie podkładek pod stare sprężyny to podcieranie dupy szkłem, wymienia się na na nowe a nei łąta podkładkami
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

27 Mar 2011, 12:53

pocieszny napisał(a):wymienia się na na nowe

Które max.po roku/a nawet wczesniej/ wracaja do pozycji starych i cały arbait i kaskę o kant d#^$%&y otrzeć... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

27 Mar 2011, 12:59

to kup dobre a nie za 50pln warto kupować oryginalne części jeśli chodzi o sprężyny czy amortyzatory, ale oryginalne a nie zamiennik w cenie oryginału :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

27 Mar 2011, 13:09

pocieszny napisał(a):co wy pierdzielicie??
wysokość auta nie zależy w żadnym stopniu od amortyzatorów , tylko i wyłącznie od sprężyn, jak springi siadają to auto klapnie, wymienia się sprężyny i w zależności od potrzeb amortyzatory, podkładanie podkładek pod stare sprężyny to podcieranie dupy szkłem, wymienia się na na nowe a nei łąta podkładkami
-----Pocieszny,kto pisze,że amorki wpływają na wysokość zawieszenia?! Sprężyny wymienia się wtedy gdy są pęknięte.Ja wymieniłem 20 letnie sprężyny zupełnie niepotrzebnie,Lesjoforsy(czy jak im tam)siadły dość szybko,wystarczyło tylko dać podkładki,przednich już nie wymieniałem.Amorkom jeśli już są zużyte( ale jeszcze trzymają )też możesz zmienić charakterystykę tłumienia(utwardzić)jeśli pewnym zabiegiem zmienisz charakterystykę ich pracy.Ja tak robię i nie podcieram d...y szkłem.Auto dociążysz kilka razy i d...a mu siada,chyba ,że wozisz powietrze,wtedy sprężyny długo mogą zachować wysokość.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

27 Mar 2011, 16:12

PhantomASA1 kiedy pękną to wymiana konieczna, jak siądą to możesz wymienić (nawet na gwarancji bo ona to obejmuje)
natomiast całe zawieszenie się dobiera do obciążenia z jakim zwykle jeździsz, jeśli śmigasz z LPG to wiadomo że 100 kilo wozisz więcej zawsze, jeśli wozisz inne bambetle to wiedomo masa wzrasta,
kupujesz sprężyny progresywne nie liniowe, z dodatkowym obciążeniem, od amortyzatora zależy komfort ;) ale też prędkość zużywania sprężyny (z tym się z Tobą zupełnie zgodzę) dlatego tak ważne jest mieć sprawne amortyzatory ;)
pocieszny
Forumowicz VIP