Amortyzatory

28 Lut 2011, 16:30

Witam poszukuje amortyzatorów do Forda Mondeo 1.8 rocznik 95. Na allegro znalazłem takie
[link do oferty na Allegro wygasł] ale nie wiem czy firma GH ma dobre produkty. Jakie macie zdanie na temat tej firmy?
tobi69
Nowicjusz

Miejscowość: Namysłów

01 Mar 2011, 09:04

Dla mnie firma GH należy do firm typu ---no logo--- a pamiętaj :!: gdy założysz takie amorki,może się okazać,że sprawność ich wynosi tylko 50% :!: :evil: Nie pakuj się w nie wiadomo co,jeśli chcesz kupić tanio ,pewne amorki, to celuj w HARTA(polski pakowacz,producent zachodni),sam je kupiłem i tłukę już niemiłosiernie 3 lata i nic!GH mnie kojarzy sie tylko z hormonem wzrostu ale nie z amortyzatorami a nim coś kupię to dużo czytam i się dowiaduję.Według mnie to będzie produkt z pod pałeczki ryżowej boskiego Mao Tse Tse:mrgreen:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Mar 2011, 10:49

A ja kolego założyłem w astrze te GH- i złego słowa nie powiem. Dałem śmiesznie małe pieniądze za nie- 4 szt., a po ok 3 latach użytkowania i tłuczenia po wiejskich dróżkach nie wykazywały oznak zużycia.
To było widać na diagnostyce co roku i po prostu w zachowaniu samochodu.
Co lepsze w dużym remoncie zawieszenia do Mercedesa W124 też te GH gazowo- olejowe założyliśmy na przód, na tył w paczce przysłali jakieś inne. I po 2 latach teraz mijających przód jak nowy, a z tyłu ewidentnie coś stuka na mrozie.
Ja osobiście GH polecam.
Oczywiście jak cię stać na markowe, czy wręcz oryginały to kup takie, ale jak chcesz tanie- GH są moim zdaniem godne polecenia.

PS. też u tego sprzedającego kupowałem- w Lublinie.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

01 Mar 2011, 13:04

Po tym co napisałeś zajrzałem w interek i popatrzcie np.co pisze gość w temacie----amortyzatory GH UWAGA,AUDI 80-----,nie trafiłem kulą w płot ze swym podejrzeniem :!:

[ Dodano: 1 Marzec 2011, 13:08 ]
Nigdy nie kupię amorków nieznanej firmy z prostej przyczyny,te markowe nie są już teraz dużo droższe,pojawiają się np.amorki KYB, chińskie,które z KAYABĄ nie mają nic wspólnego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

01 Mar 2011, 13:31

Wiem i rozumiem.
Ja tylko napisałem, że mi pasowały i nie miałem problemu.
Z resztą z różnymi częściami jest różnie.
karola44-81
Początkujący

01 Mar 2011, 14:32

Karola, w przypadku Mercedesa W124,który zawieszenie ma wyjątkowo solidne,nawet niezbyt dobre amorki trudno wyczuć,wiem bo sam mam 190-tkę,samochód traci stabilność dopiero wtedy gdy amortyzator całkowicie padnie,dlatego ogólne wrażenie mogło być pozytywne.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zamienniki opon - kalkulator
    Zamiennik to opona która ma za zadanie zastąpić nam oponę wzorcową tą którą przewidział do montażu w samochodzie producent. Chodzi tu dokładnie o rozmiar średnicy zewnętrznej opony który będzie jak najbardziej ...

02 Mar 2011, 07:53

Akurat w mercedesie coś wali na mrozach w tylnym zawiasie. Wygląda to na amortyzator. A w Astrze spisywały się rewelacyjnie.
karola44-81
Początkujący

02 Mar 2011, 10:12

No nie wiem, ja bym sie nie pakował w te GH... Moze juz lepiej w Optimale, podobne sa cenowo, choc tez zdarza sie zeby ludziom cos nie pasowalo. A nie lepiej poszukac gdzies w necie jakichs promocji i kupic kayaby, trw, czy sachsa? Tutaj (amortyzatory ) widzialem komplet na tyl TRW za jakies 4 stowy, wypada 2 stowy za sztuke, ogarniasz jakis rabat i masz dobre amory na pare lat co w przypadku polskich drog jest dosyc wazne :lol:
Ostatnio edytowany przez Marian27, 11 Maj 2011, 10:01, edytowano w sumie 1 raz
Marian27
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

02 Mar 2011, 10:54

Ja się absolutnie nie upieram :).
Piszę tylko, że używałem w jednym samochodzie, w drugim na przodzie nadal są i mają się dobrze.
Pewnie , że lepiej kupić coś dobrego producenta. Też jeżeli mam sposobność i kasę to staram się założyć coś firmowego. Sam niejednokrotnie się przekonałem, że nie stać mnie na oszczędzanie.
Prosty przykład z Astry. Robiłem zawieszenie na tańszych częściach. Wytrzymywało średnio rok i do wymiany. Szarpnąłem się na TRW/ Lemforder i duuużo dłużej wytrzymało.
karola44-81
Początkujący

02 Mar 2011, 15:04

Mnie w 190-tce łupało z tyłu, tylko wtedy gdy----albo amorek oddał żywot całkowicie,albo łączniki stabilizatora były zupełnie zużyte,łupało tylko na wertepach.Tak ,OPTIMAL to szacowna firma,kupuję łożyska do przodu ,nie mam zastrzeżeń co do jakości i trwałości.Trzeba jednak uważać ,by nie kupić podróby.Nie zdziwcie się jeśli traficie na SACHSY chińskie :evil: ,podrabiają już elementy układu hamulcowego Ate,np.Jak odróżnić oryginały od prawdziwych?!To temat na inny temat,BOSCH już musi sobie radzić z konkurencją chińską i malezyjską,która produkuje części z logo BOSCH-a :!: :evil:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

02 Mar 2011, 20:43

Ja jeździłem tym samochodem na Monroe'ach gazowych, płaciłem po 190 zł za sztukę więc tragedii nie ma. Teraz widzę ceny troszkę niższe. A amortyzatory mogę polecać z czystym sumieniem, zaczynały pokazywać zużycie po 160 tyś przebiegu po żwirowej drodze i bardzo dziurawym asfalcie, jaki wówczas musiałem pokonywać codziennie.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

03 Mar 2011, 14:41

Dlatego, najlepiej jest kupować amorki firm,które się w nich specjalizują,chyba że?!Człowiek ma rozeznanie i wie,który pakowacz pod własnym logo sprzedaje amory znanego producenta,znacznie taniej.Najwyższa półka przystępna cenowo to SACHS-BOGE,MONROE,KAYABA,KONI ,Gabriel.Ci producenci gwarantują to,że wyroby nie będą stukać do czasu wyeksploatowania całkowitego a mocowania są na tyle trwałe,że nie powinny wykazać oznak zużycia(luzy) przez całe życie amorka a nic gorszego jak dobry jeszcze amortyzator stukający na mocowaniach.Warto dołożyć trochę pieniędzy :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

09 Mar 2011, 13:23

Polecam amortyzatory KAYABA dobre i wytrzymałe dużo osób w mojej okolicy je chwali.
pawlo
pawlo0508
Nowicjusz

Miejscowość: Błaszki

10 Mar 2011, 13:43

pawlo0508 napisał(a):Polecam amortyzatory KAYABA dobre i wytrzymałe dużo osób w mojej okolicy je chwali.
-----Tak,tylko muszą mieć hologram oraz wytłoczenia z logo firmy,nie mogą też kosztować 80 zł jak te KYB chińskie :!: KAYABA musi swoje kosztować!!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP