Światła do jazdy dziennej - ile można zaoszczędzić?

29 Paź 2009, 23:12

Trudno zaprzeczyć, że samochód z włączonymi światłami jest lepiej widoczny nawet w słoneczne dni. Wielu kierowców skarży się, że jazda na światłach jest dodatkowym kosztem. Można jednak wciąż być oszczędnym i jednocześnie bezpiecznym. Wystarczy doposażyć pojazd w światła do jazdy dziennej. Od 2011 roku wszystkie nowe auta będą fabrycznie wyposażone w światła do jazdy dziennej.

Światła do jazdy dziennej (DRL – Daytime Running Lights) nie służą oświetlaniu drogi – ich zadaniem jest skuteczne zwiększenie widoczności pojazdu przez innych. Wielu kierowców z oszczędności włącza światła pozycyjne sądząc, że w ten sposób uzyskają identyczny efekt. Niestety, w ciągu dnia nie zmieniają one widoczności auta. Zużycie paliwa podczas jazdy na światłach mijania wzrasta o około 0,2 l/100 km – żarówki zużywają ponad 100 W. Najrozsądniejsze jest wykorzystanie świateł do jazdy dziennej opartych o diody LED, którym wystarczy jedynie 10 W. Zgodnie z prawem, tylne światła pozycyjne nie muszą być włączone jednocześnie z DRL, co też zwiększa oszczędności na paliwie i żarówkach.

Dodatkową zaletą świateł do jazdy dziennej jest to, że uruchamiają się po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Dzięki temu unikniemy mandatu za brak włączonych świateł (do 200zł) i punktów karnych. Światła mijania często oślepiają innych kierowców po zmroku, ale też za dnia, dodatkowo zmniejszając widoczność innych obiektów, które nie mają świateł, jak zwierzęta, rowerzyści czy piesi. DRL są pozbawione tych wad, gdyż nie podnoszą progu widzialności, poniżej którego oko reaguje z opóźnieniem.

Przy zakupie świateł do jazdy dziennej należy zwrócić uwagę na to, czy posiadają one homologację legalizującą używanie ich w Europie. Można to sprawdzić np. szukając symbolu E na kloszu takiego urządzenia.
Pozdro. Kacper
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

30 Paź 2009, 12:55

A ja na ulicy spotykam wiele samochodów,które w dzień jadą na światłach długich(drogowych).Nie wiem po co?Żeby lepiej oślepiać,czy żeby więcej paliwa spalić?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Paź 2009, 18:45

MotoAlbercik, do tego dodajmy jeszcze jazdę na przednich przeciwmgielnych całą dobe, 7 dni w tygodniu i 365 dni w roku ;)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

31 Paź 2009, 23:05

No właśnie, kiedy włączacie przednie przeciwmgielne? Tylko podczas mgły?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lis 2009, 00:02

Przeciwmgielne wlaczaja podczas mgly, deszczy, szarowki,
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

01 Lis 2009, 08:52

tylko mgła/ ewentualnie naprawdę mocny deszcz
eaxene
Aktywny

01 Lis 2009, 12:50

Przednie przeciwmgłowe włącza się tylko podczas naprawdę gęstej mgły,jak widoczność jest naprawdę ograniczona.Ich włączenie powoduje rozproszenie mgły od spodu i oświetlenie pobocza i środka drogi.Dlatego zamontowane są tak nisko.Te światła oświetlają tylko i wyłącznie pobocze oraz środek drogi.Ich włączenie podczas normalnej widoczności nic nie daje.Nawet ciężko jest zauważyć,że wogóle świecą.Więc po co je włączać,skoro jak jest normalna przejrzystość powietrza,to ich funkcję spełniają światła mijania.Chyba tylko po to,żeby zwiększyć sobie zużycie paliwa.Nie dużo,ale się zwiększa.No i ewentualnie żeby zapłacić mandat i nazbierać punktów karnych i stracić czas,na rozmowę zpolicją.
A jazda na przeciwmgłowych przednich jak jest dzień i nawet jak pada deszcz,to juz totalny bezsens.Za dnia,jak pada deszcz i jest szarówka,to te światłą tym bardziej nic nie dają.Widoczności nie poprawią,bo ich wogóle nie widać,że są włączone,a i bezpieczeństwa też nie poprawią,bo każdy z naprzeciwka widzi światła mijania.
A jazda na takich światłach jak jest ciemno i pada deszcz,to już można nazwać głupotą i brakiem odpowiedzialności.Bardzo skutecznie oślepiają kierowców nadjeżdżających z naprzeciwka - ich światło odbija się od mokrego asfaltu i podczas zbliżania się do takiego samochodu odbity od asfaltu strumień światła skutecznie daje po oczach.Praktycznie jak światła drogowe(długie).A nie wspomnę już o włączaniu świateł przeciwmgłowych tylnych podczas deszczu i jak jest ciemno.To już totalna głupota.
No ale zdarzają się tacy kierowcy.Myślą,że jak mają włączone przeciwmgłowe,to są lepiej widoczni i bezpieczniejsi.a jest całkiem odwrotnie.Na drogach trafiają się też kierowcy,którzy jadą w dzień i mają włączone światła postojowe i przeciwmgłowe...Ci z kolei chyba myslą,że mogą je wykorzystywać jako światła do jazdy dziennej.Tylko jaki jest ich trop myślenia?Przecież przeciwmgłowe przednie mają 55W tak jak światła mijania....No i jadąc na takich światłach podczas spotkania z policją zapłacą mandacik za jazdę bez świateł wymaganych podczas dnia(mijania lub dziennych) i za jazdę na światłach przeciwmgłowych.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Lis 2009, 19:29

Ja przyznaję, że jak mi trzeba skręcić w jakąś drogę prostopadłą gdzieś poza miastem, gdy jest kompletnie ciemno, to doświetlenie sobie tego skrętu przeciwmgielnymi jest skuteczne.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lis 2009, 20:54

Dishman napisał(a):Ja przyznaję, że jak mi trzeba skręcić w jakąś drogę prostopadłą gdzieś poza miastem, gdy jest kompletnie ciemno, to doświetlenie sobie tego skrętu przeciwmgielnymi jest skuteczne.

Dokładnie tak samo robię. Ale tylko sekundę przed skrętem i po skręcie wyłączam.

Co do wypowiedzi wyżej - ludzie nie jeżdżą na przeciwmgłowych w dzień/nocy jak jest piękna pogoda po to żeby być lepiej widocznym tylko dla szpanu. Popatrz w jakich samochodach najczęściej się takie światła świecą i kto jest za kierownicą..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

01 Lis 2009, 21:36

A tak przy okazji: Jak jedziecie to przeszkadza wam jak ktoś ma przeciwmgielne włączone? Bo ja nie wiem czy mam coś z oczami czy co, ale strasznie mnie drażnią, rozpraszają ... :/

Btw. Ja zapalałem je(oprócz mgły) parę razy w deszcz, gdy był już tak mocny, że musiałem się zatrzymać na poboczu.
eaxene
Aktywny

01 Lis 2009, 23:21

W dzień nie przeszkadzają, po zmroku zależy. Czasami w niektórych autach dają po oczach, ale generalnie nie ma tragedii. Natomiast zgadzam się, że w deszcz działają niemal jak drogowe.
Czasami jest taka pogoda, że jest ciemno, księżyc i gwiazdy za chmurami, deszcz pada, a ja wsiadam dopiero do samochodu. Potrzeba trochę czasu by szyby już naprawdę odparowały i jak mi przejedzie ktoś na przeciwmgielnych, to one jakoś odbijają się od mokrego asfaltu i rażą. W chwilę po minięciu takiego auta człowiek jest ślepy jak kret, gdyby mu wlazł jakiś pieszy, to chyba bym nawet nie zdążył zareagować.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Lut 2011, 12:34

Witam
Zgadzam się z wypowiedziami, że przednie światła p/mgielne prawidłowo zamontowane nie przeszkadzają jadącym z przeciwka.
Czy nikt z Was nie zauważył, jak oślepiają światła p/mgielne tylne włączone bez potrzeby. Mi wielokrotnie tak się zdażało i mam na to sposób. Jak mam takiego przed sobą i nie mogę go wyprzedzić z powodu dużego ruchu lub lini ciągłej wlączam światełka drogowe zważając by nie oślepić jadących z przeciwka. Skutkuje!
pozdrawiam Bogdan
bogdan1947
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia

26 Lut 2011, 19:56

Heh to już wiem kto mnie oślepiał z tylu :D:D:D
Joke ;p
badylllek1993
Nowicjusz

Miejscowość: tomaszow

11 Mar 2011, 11:50

Nie wiem jak w wypadku innych świateł, ale o PHILIPS DAYTIME LIGHTS 8 LED piszą, że "produkują 14 Wat zużywając jedynie 0,02 l benzyny/100 km. Natomiast dwie żarówki samochodowe H4/H7, które wytwarzają 110 Wat spalają w tym czasie 0,23 l benzyny/100 km."
http://motoego.pl/Swiatla-do-jazdy-dzie ... 57%29.aspx
maniak34
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowsze

11 Mar 2011, 12:19

Jeśli założymy cenę paliwa na 5,00zł oszczędność jest taka:
na 100km 5,00zl x 0,2 = 1,00zl
1000km = 10,00zł
100000 km = 1000,00zł plus ze 4 żarówki H-7 to razem ca 1150,00zł
Jak się człowiek na coś napali, to traci rozum, właśnie montuję takie światła w swoim nowym aucie i będzie mnie to kosztowało 924,00zł. Lampy 260,00 plus montaż w autoryzowanym serwisie.
pozdrawiam Bogdan
bogdan1947
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia