Amortyzatory

24 Maj 2014, 21:10

Witam. Posiadam FP 93 r. 1.2 ben+LPG i chcę wymienić amortyzatory ale nie wiem co mam zakupić ponieważ to jest pierwszy mój samochód. Więc jak możecie mi doradzić co mam kupić ewentualnie co jeszcze wymienić ??

No i posiadam takowy problem: ogólnie jeżdżę na gazie ale jak przełączę na benzynę to albo samochód całkowicie gaśnie albo obroty dochodzą maksymalnie do 3 tys. obrotów...co to może być :>

Pozdrawiam
Fiat93
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 05 1993
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Fiat Punto
Silnik: 1.2 benzyna+lpg 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

25 Maj 2014, 11:03

Problem ogólny -> jeden problem - jeden wątek.. nikt ci nie odpowie w temcie o amorach na temat LPG..
Fiat93 napisał(a):chcę wymienić amortyzatory

Masz zamiar sam to robić ?? Masz odpowiednie narzędzia, garaż, imadlo ??
Fiat93 napisał(a):co jeszcze wymienić ??

Sprężyny, bo znając życie kilkaset km po wymianie amorków pęknie któraś i koszty wzrosną..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

25 Maj 2014, 12:23

Tzn chce sam kupić części by nie dać oskubać się mechanikowi i dlatego się pytam ;)
Punciak ma przejechane już 220 tys km.
Fiat93
Nowicjusz

25 Maj 2014, 13:05

Przesadzasz z tym skubaniem - warsztaty mają czesto bezposrednie kontakty z hurtowniami..
Sprawdź sobie na alledrogo ile kosztują amorki, łożyska itp i porównasz z ceną jaką zaproponuje mechanik..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

25 Maj 2014, 15:09

Wiesz mi mechanik powiedział że jeden amortyzator ok 90 zł a na allegro po 30.. :/ a w sklepach ceny wahają się od 50 do 110.
A co oprócz już wyżej wymienionych amorków kupić ? Jakieś gumy czy łożyska bo nie wiem. Pomóżcie
Fiat93
Nowicjusz

25 Maj 2014, 16:19

Fiat93 napisał(a):Wiesz mi mechanik powiedział że jeden amortyzator ok 90 zł a na allegro po 30.. a w sklepach ceny wahają się od 50 do 110.

Nie wierzę, że ten sam amortyzator ( tej samej firmy ) na allegro kosztuje 30 zł, a mechanik, który zaopatruje się w hurtowni chce 90 zł...Chyba, że na allegro szukasz na pałę, najtańszego, w sklepach to samo i porównujesz ceny amortyzatorów różnych firm do jednej ceny. Tej od mechanika. Zapytaj mechanika, jakiej firmy amortyzator kosztuje 90 zł do twojego samochodu u niego, a potem poszukaj amora tej samej firmy, do twojego samochodu na allegro czy w sklepie. Wówczas możesz porównać cenę.
Oprócz tego jest jeszcze inna sprawa - gwarancja. Jak kupusz amory sam, to mechanik nie da ci na nie gwarancji. Jak się uszkodzą, to będziesz musiał zapłacić za demontaż, potem możesz je reklamować i potem znowu musisz zapłacić za montaż.
Kolejna sprawa, to samo założenie - tutaj znalazłem naprawdę realną wymianę amorków w punciaku. Powodzenia :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpiecznie za kierownicą po dłuższej przerwie
    Czasem okoliczności życiowe sprawiają, że mimo posiadanego prawa jazdy żegnamy się na jakiś czas z możliwością prowadzenia samochodu. Niezależnie od tego, jak długo nie siedzieliśmy za kierownicą – kilka miesięcy czy ...

26 Maj 2014, 21:10

No nie mówię że tej samej firmy. Ale chodzi mi ogólnie co mam kupić do mechanika :> sprężyny, amorki, jakieś osłony ? co
Fiat93
Nowicjusz

27 Maj 2014, 16:36

Fiat93 napisał(a):Ale chodzi mi ogólnie co mam kupić do mechanika :> sprężyny, amorki, jakieś osłony ? co
Masz jakiś problem zeby porozumiec się w tej sprawie z mechanikiem... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

21 Cze 2014, 15:36

Jeśli pojedziesz do konkretnego mechanika,to niestety musisz być przygotowany na większe wydatki,bo taki mechanik poradzi byś wymienił wszystko co zużyte,nie tylko amorki.Chcesz się za to zabrać sam?!Masz ściągacz do sprężyn? Podejrzewam,że do wymiany będą także łożyska amortyzatorów,łączniki stabilizatorów itd.Dobry mechanik nie pozostawi zużytej części w obrębie ,tylko poradzi by ją wymienić.Ja ostatnio wymieniałem drążek kierowniczy w T5,pojechałem do mechanika,za część Lemfordera nie policzył ani złotówki więcej,tylko za robociznę!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)