Stukanie w zawieszeniu

27 Kwi 2014, 21:28

Witam
Auto: Opel Corsa B 96r. 1.2 8v
Od kilku dni coś zaczęło pukać w prawym przednim kole. Stuki przenoszą się na kieronicę. Zauważalne to jest na bruku i podczas wjeżdżania na chodnik. Lewo koła wchodzi gładko, a z prawego wydobywa się stuk. Podjechałem na stację, aby mi sprawdzili zawieszenie i jak się okazało wachacze, końcówki drązków itp zero luzów. Amortyzatory testowane miesiąc temu i miały sprawność około 70-80%. Co zauważyłem dzisiaj, że gdy naciskam na amortyzatory przy prostych kołach nic się nie wydobywa, natomiast gdy skręciłem koła czy to w lewo czy w prawo i zacząłem bujać autem coś puka. Macie jakieś pomysły co do tych stuków? Podejrzewa albo maglownice albo amortyzatory(lub łożyska macpersona)

Dzięki za pomoc!
koniu90
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa

28 Kwi 2014, 00:05

Amortyzatory mogą stukać nawet przy "sprawności" 80%. W Vectrze B to żadna nowina.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

21 Cze 2014, 13:32

Jak stuka przy skręconych kolach to raczej poduszki amortyzatorów
marcpinio
Początkujący

Auto: mitsubishi carisma

21 Cze 2014, 16:43

By wyeliminować np.podejrzenie,że to amortyzator stuka,wystarczy odkręcić nakrętkę mocującą od góry,jeśli stuk zniknie,to winien amortyzator na bank(np.jego mocowanie)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Opel Calibra GTC Concept
    Silnik 2.8, 325 KM. Bardzo podobna jest do Isignii, a ta jak wiadomo była i jest świetna. A wy co myślicie na temat nowej calibry? Jeszcze dodam, że ma kosztować około 200 tysięcy gdzieś to na angielskiej stronie przeczytałem. ...