Anglik bez prawa rejestracji

04 Lip 2018, 10:16

Witam, czytałem wiele tematów ale nigdzie nie było jednoznacznej odpowiedzi, i dobrze wytłumaczone to wszystko co chcę wiedzieć.

Sprawa wygląda tak, że na pewnym portalu aukcyjnym stoi anglik po atrakcyjnej cenie, po konsultacji ze sprzedawcą jest to auto bez prawa rejestracji, z przeznaczeniem na części, jak to napisał.

Ja sam chciałbym zakupić ten samochód rozebrac i sprzedac go na czesci przy pomocy facebookowych grup badz allegro/olx. potrzebuje pomocy, z czym to sie wiaze, z czym je.
Czy czekaja mnie jakies oplaty za taki samochod? Akcyza? Auto stoi w PL sprowadzone przez sprzedajacego
Jak sie nie nadziac, jaka umowe sporzadzic, wystarczy umowa kupna sprzedazy? Skad wiadomo ze pojazd nie jest kradziony?

Druga sprawa to rozbiorka tego samochodu w Polsce podobno nie legalne, jak sie uchronic przed "donosami"?
To taka sama sprawa jak w sytuacji kiedy chcialbym z kupionego anglika przelozyc np zderzaki blotniki silnik do swojego samochodu, tez nie moge? Jak z dzialalnoscia gospodarcza i podatkami musze cos placic zeby nie odwiedzil mnie skarbowy? Prosze o informacje jak to wyglada
matheo99
Nowicjusz

Auto: E46

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy Toyota powtórzy sukces w Rajdzie Monte Carlo?
    25 stycznia rusza nowy sezon Rajdowych Mistrzostw Świata. Tradycyjnie rozpocznie go słynny Rajd Monte Carlo, w którym w ubiegłym roku Jari-Matti Latvala zajął drugie miejsce. Debiutujący Yaris WRC już w swojej pierwszej ...
    Magazyny energii z baterii samochodowych
    Toyota i Chubu Electric Power zawarły porozumienie w sprawie wspólnej budowy systemu magazynowania energii Storage Battery System na przemysłową skalę. Zostaną w nim powtórnie wykorzystane akumulatory z samochodów ...