Anglik...co zrobic

07 Sty 2010, 16:23

Wiatm Chcę zakupic w UK przed zjazdem do polski audi a4 2006r.. takie autko jest tu w porównaniu z naszym rynkiem naprawdę tanie... zakładam ze niebawem Polska ulegnie wymogą unijnym i załóżmy ze zezwoli na jazde anglikami po polsce bez przekładek...

jestem w trakcie konczenia prawka i troszke sie boje czy poradził bym sobie w jezdzie samochodem z kierownicą po tej prawej stronie ... mieszka poza miastem ale czesto sie do niego wybieram ..... nie wiem co zrobic ...czy zaryzykowa i próbowac jezdzic ostroznie ..... kusi mnie cena a wiem że w polsce nigdy hyba ze trafi w totka takiego samochodu nie kupie:/...

Wogóle ktoś z was jezdził anglikiem po polsce napiszcie jak sie smiga.....

znajomi co byli w świeta mówia ze przy zachowaniu większych odstępów i ostroznej jezdzie nie ma problemu .... ale wsumie sam nie wiem co robic..... a nie chce przekładac bo audi a4 trzeba spawac sciane grodziową,...:( co wy o tym myslicie
BNA
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Kraków

07 Sty 2010, 16:48

Wystarczy po lewej stronie zamontować małą kamerę, która da obraz np. podczas wyprzedzania, czy omijania. Podłączony wyświetlacz zamontuj tak żeby było wygodnie na niego patrzeć nie tracąc z widoku drogi. Po 2006 roku audi A6 ma ścianę grodziową symetryczną, może A4 też, warto sprawdzić.
kmtaxi
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Bielsko-Biała
Auto: Mercedes W210
Silnik: 2,2cdi 143KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

07 Sty 2010, 16:58

BNA napisał(a):Wiatm Chcę zakupic w UK przed zjazdem do polski audi a4 2006r.. takie autko jest tu w porównaniu z naszym rynkiem naprawdę tanie... zakładam ze niebawem Polska ulegnie wymogą unijnym i załóżmy ze zezwoli na jazde anglikami po polsce bez przekładek...

jestem w trakcie konczenia prawka i troszke sie boje czy poradził bym sobie w jezdzie samochodem z kierownicą po tej prawej stronie ... mieszka poza miastem ale czesto sie do niego wybieram ..... nie wiem co zrobic ...czy zaryzykowa i próbowac jezdzic ostroznie ..... kusi mnie cena a wiem że w polsce nigdy hyba ze trafi w totka takiego samochodu nie kupie:/...

znajomi co byli w świeta mówia ze przy zachowaniu większych odstępów i ostroznej jezdzie nie ma problemu .... ale wsumie sam nie wiem co robic..... a nie chce przekładac bo audi a4 trzeba spawac sciane grodziową,...:( co wy o tym myslicie

to byly tylko projekt , jak narazie rzadz ani go nie zatwierdzil ani nie wszedl w zycie, tak wiec daj sobie spokoj z tym samochodem bo szkoda czasu i nerwow na jezdzenie takim dziwadlem angielskim po naszych drogach, napewno duzo latwiej o wypadek czy stluczke bo niewidzisz wogole lewego pasa przy wyprzedzaniu i wiele innych niedogosnoci...
halsky11

07 Sty 2010, 17:12

ale czemu wszystkie Panstwa UE zezwoliły na jazde anglikami po swoich drogach tylko my nie?? w ?? mi wydaje się że jazda anglikiem dla jednych będzie wiekiem do trumny ale dla innych nową odsłoną odpowiedzialnej jazdy ... bo będa musieli bardziej uważac... zachowywac większe odstepy i nie bedzie pchanie się na trzeciego..... dzieki ze nie piszecie tekstów typu......

ile harowałes na zmywaku by kupic te auto??.... albo co nie stac cie na polskie auto....

poprostu jest okazja i chce ja wykorzystac .. ale wracając do sprawy...

co do projektu zostanie niebawem zatwierdzony ponieważ unia nałozy kary na naszych garniturowców na chwile obecna sprawa wygląda tak...

"21 stycznia br. o godzinie 9:30 odbędzie się posiedzenie NSA (Naczelny Sąd Administracyjny) dotyczące rejestracji samochodu z kierownicą po prawej stronie słynnego już w naszym środowisku Grzegorza Dorobka.
Grzegorz Dorobek prowadzi długotrwałą już wojnę z polskimi władzami które zabroniły mu (jak i wielu innym osobom) rejestracji samochodu przystosowanego do jazdy lewostronnej.
Rozprawa odbędzie się w NSA w Warszawie przy ulicy Gabriela Piotra Boduena 3/5 w sali E i będzie jawna.

a news z przed ok (....) brzmi ..

Komisja Europejska uważa, że Polska łamie prawo unijne zakazując rejestracji aut z kierownicą po prawej stronie i żąda zmiany przepisów.
W 1970r. powstała dyrektywa o homologacji typów układów kierowniczych, którą Polscy urzędnicy notorycznie łamią.
Uważa, również że w Polsce aby zarejestrować "anglika" trzeba przełożyć w nim "kierownicę", a w innych krajach Unii Europejskiej nie ma takiego wymogu.
Polska została wezwana do usunięcia uchybienia czyli zmiany przepisów. Jeśli reakcja naszych polskich władz nic z tym nie zrobi to sprawa trafi do Unijnego Trybunału Sprawiedliwości w Luksemburgu.

[ Dodano: Czw Sty 07, 2010 16:20 ]
halsky11 napisał(a):
BNA napisał(a):Wiatm Chcę zakupic w UK przed zjazdem do polski audi a4 2006r.. takie autko jest tu w porównaniu z naszym rynkiem naprawdę tanie... zakładam ze niebawem Polska ulegnie wymogą unijnym i załóżmy ze zezwoli na jazde anglikami po polsce bez przekładek...

to byly tylko projekt , jak narazie rzadz ani go nie zatwierdzil ani nie wszedl w zycie, tak wiec daj sobie spokoj z tym samochodem bo szkoda czasu i nerwow na jezdzenie takim dziwadlem angielskim po naszych drogach, napewno duzo latwiej o wypadek czy stluczke bo niewidzisz wogole lewego pasa przy wyprzedzaniu i wiele innych niedogosnoci...

a tak nawiasem teraz znalazłem to............

Sejm opowiedział się za zmianami w prawie o ruchu drogowym
. Nowe przepisy dotyczą m.in. zasad rejestracji samochodów sprowadzanych z zagranicy oraz kompetencji polskich stacji diagnostycznych.
Za nowelizacją w głosowaniu opowiedziało się 406 parlamentarzystów, przeciw były 4 osoby, a jedna się wstrzymała.

Obecne przepisy nakazują badanie sprowadzonego do Polski pojazdu zawsze - nawet jeśli posiada ważne badanie techniczne wykonane w krajach Unii Europejskiej. Zmiana przyjęta przez posłów prowadzi do uznania badań z tych państw i zniesienia obowiązku pierwszego badania w Polsce. Do zarejestrowania samochodu w Polsce wystarczy zagraniczny dowód rejestracyjny pojazdu lub dokument z badania technicznego.

Takie zmiany w prawie nakazał Polsce Europejski Trybunał Sprawiedliwości w czerwcu 2008 r.

Posłowie poparli też zmiany pozwalające na powtórną rejestrację w kraju pojazdu np. wyrejestrowanego w związku z przeprowadzką za granicę. Przy powrocie do kraju będzie można go powtórnie zarejestrować.

Propozycje nowych przepisów zmieniają też kompetencje stacji diagnostycznych. Badania m.in. autobusów, które mogą jeździć do 100 km na godzinę autostradą, samochodów ciężarowych przewożących ładunki specjalne, będą wykonywały jedynie okręgowe stacje badania pojazdów.
BNA
Nowicjusz
Awatar użytkownika

07 Sty 2010, 17:50

To się raczej odnosi do aut z kontynentalnej Europy, czyli Niemcy, Francja. Na auta z UK musisz mieć np. homolagację na lampy, gdyż świecą asymetrycznie na lewy pas, oślepiając innych użytkowników dróg, wycieraczki wycierają gorzej lewą stronę itp. Takim autem oczywiście możesz się poruszać po naszych drogach do puki masz zarejestrowane w UK i masz tam opłacone OC. Jest jednak limit czasowy który pozwala poruszać się takim autem po naszych drogach ale nie jestem pewien ile on wynosi czy 6 miesięcy czy 12 bez przerejestrowania na PL. Jeśli twoje ubezpieczenie jakimś cudem nie obejmuje Polski to musisz dokupić OC za ok. 250 zł/m-c.

Jak dla mnie to szkoda zachodu, niby taniej można kupić ale własny czas i pieniądze potem trzeba wsadzić. Jak kupisz auto na kontynencie, to przynajmniej czas zaoszczędzisz.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

07 Sty 2010, 18:00

to jest niedopuszczalne ,jezdzenie w kraju o ruchu prawostronnym durnymi angolskimi wynalazkami wg ich glupawych regul, bo dla mnie to debilizm jak jeden kraj na caly kontynent jest taki kaleki i ma wszystko odwrotnie...

mam nadzieje ze polska sie przeciwstawi kolejnemu szkodliwemu przepisowi unijnemu, takie samochody to zadna okazja, jezdzenie tutaj takimi samochodami wywola chaos komunikacyjny i fale wypadkow, jak ludzie zaczna te tanie dziwadla sprowadzac a potem sie okaze ze chcac nimi poszpanowac wyprzedzaja majac zerowa lub zaburzona ocene odleglosci ....

wyobrazcie sobie sytuacje ze taki ktos bedzie chcial wyprzedzic tira, jak zobaczy czy cos jedzie za tirem, lub czy cos nadjezdza z naprzeciwka?? bedzie na czuja wyprzedzal, czy od prawej po pasie awaryjnym??

opanujcie sie to jest tak glupie i nielogiczne ze az szkoda tego komentowac, ja uwazam ze kto jest w pelni wladzy umyslowej i niejest debilem nawet jesli zalegalizuje sie te samochody niebedzie ryzykowal zycia swojego i innych dla paru tysiecy mniej...
halsky11

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zaplanować bezpieczny wyjazd na urlop?
    Rozpoczął się czas wakacyjnych wyjazdów, a więc i zwiększonego natężenia ruchu. Wiąże się z tym niestety duża liczba wypadków drogowych, do których w ubiegłym roku najczęściej dochodziło w sierpniu, a ...

07 Sty 2010, 18:20

Zgadzam się z wypowiedzią powyżej. Lepiej kup "normalny" samochód nawet jeśli ma być troszkę starszy - dla bezpieczeństwa własnego i innych. Wystarczy spojrzeć jak nieprzewidywalnie potrafią zachowywać się kierowcy którzy znajdują się w obcym mieście i nie są pewni, którędy jechać. Gdyby tak zdezorientowany człowiek miał mieć jeszcze kierownice po prawej stronie, tak jak pisał poprzednik spowoduje to falę wypadków gdzie przez oszczędność ludzi bez wyobraźni ucierpią niewinni ludzie.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

07 Sty 2010, 18:32

halsky11 napisał(a):to jest niedopuszczalne ,jezdzenie w kraju o ruchu prawostronnym durnymi angolskimi wynalazkami wg ich glupawych regul, bo dla mnie to debilizm jak jeden kraj na caly kontynent jest taki kaleki i ma wszystko odwrotnie...

mam nadzieje ze polska sie przeciwstawi kolejnemu szkodliwemu przepisowi unijnemu, takie samochody to zadna okazja, jezdzenie tutaj takimi samochodami wywola chaos komunikacyjny i fale wypadkow, jak ludzie zaczna te tanie dziwadla sprowadzac a potem sie okaze ze chcac nimi poszpanowac wyprzedzaja majac zerowa lub zaburzona ocene odleglosci ....

wyobrazcie sobie sytuacje ze taki ktos bedzie chcial wyprzedzic tira, jak zobaczy czy cos jedzie za tirem, lub czy cos nadjezdza z naprzeciwka?? bedzie na czuja wyprzedzal, czy od prawej po pasie awaryjnym??

opanujcie sie to jest tak glupie i nielogiczne ze az szkoda tego komentowac, ja uwazam ze kto jest w pelni wladzy umyslowej i niejest debilem nawet jesli zalegalizuje sie te samochody niebedzie ryzykowal zycia swojego i innych dla paru tysiecy mniej...

Drogi kolego ... narazie to Z Całym szacunkiem ale to Polska jest kaalekim krajem bo Anglicy nie emigruja do polski tylko polacy do angli....

dziwne że w całej europie mozna tylko w pl nie??? debilizm??? wątpie aby 70.000.000 milionowy kraj był zbiorem debili... a w tym zbiorze widniały jedne z najlepszych uczelni na świecie....

co do jazdy to wiekększa ostroznosc .. ewentualnie kamerka w lusterku i po sprawie i mamy pewne zadbane z dobrym zawieszeniem a nie po katowaniu na naszych samochód.. ni bity złozony z 3 innych jak w przypadku niemieckich(niektórych) zabronic powinni 25letnich żechów z przegladami za 0,5litra ABSOLWENTA a nie np. LEXUSA z 12poduszkami i najnowoczesniejszymi systemami bezpieczenstwa......

kwestia jazdy z taa strona to kwestia kazdego z osobna jeden sobie poradzi innemu bedzie to przezkadzac.....

temat załozylem bo chciałem usłyszec opinie osób takich jak koledzy nad toba a nie Rasistowskich pozdrawiam:) napisz ze jestes przeciw uzasadnij ale ne obrazaj ... bo Polsce do UK jeszcze wiele brakuje ..... DZIWNE ZE SINDBAD ORBIS i inne autokary jezdza z kierownica po lewej po angli i jakos nie mam wypadków??
BNA
Nowicjusz
Awatar użytkownika

07 Sty 2010, 19:01

Dlaczego samochody w Anglii mają kierownicę po prawej stronie? Bo ruch jest lewostronny..
Dlaczego samochody w Polsce mają kierownicę po lewej stronie? Bo ruch jest prawostronny..

Niby nielogiczne, nie?

Ale próbując robić logicznie: kierownica po prawej stronie + ruch prawostronny będzie za to niepraktycznie..

Po to tak ktoś wymyślił żeby nie robić tego na przekór, nie wyobrażam sobie żeby na masową skalę jeździły u nas Angliki.

Pisałem w innym poście - plusem możliwości jazdy samochodów z Anglii u nas jest to że będzie sobie można sprowadzić jakieś egzotyki które występują tylko z kierą po prawej stronie, bądź na rynku są głównie takie egzemplarze, a dany model byłby wykorzystywany tylko jako "weekendówka".

Kończysz prawko = nie umiesz jeździć, nie masz w ogóle praktyki i jeszcze chcesz sobie kupić auto z kierą po prawej? Bez przesady.. jak chcesz się zabijać to chociaż sam, daj szanse innym i nie wyjeżdżaj na drogę.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

07 Sty 2010, 20:37

BNA do Anglii wyjeżdżają ci którzy w Polsce się nie radzą a najlepiej to tam zostań na stałe i nie przyjeżdżaj wogóle do "kalekiej "Ojczyzny!!!!!Takich co własny kraj obrażają ja traktuję jak zero!!!
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk

07 Sty 2010, 22:17

Coś mi się wydaje, że niektórych ponosi fałszywy patriotyzm. Wynośmy z innych krajów pożyteczne i nieutrudniające życia obywatelom uregulowania prawne, a ludzie na pewno się nie pozabijają, a doświadczenie wykreuje z tych uregulowań prawnych życiowe przepisy. W pierwszej chwili zachłyśnięcie się "wolnością" powoduje chaos, ale potem sytuacja się normalizuje.
kmtaxi
Początkujący

08 Sty 2010, 01:08

BNA napisał(a):
halsky11 napisał(a):to jest niedopuszczalne ,jezdzenie w kraju o ruchu prawostronnym durnymi angolskimi wynalazkami wg ich glupawych regul, bo dla mnie to debilizm jak jeden kraj na caly kontynent jest taki kaleki i ma wszystko odwrotnie...

Drogi kolego ... narazie to Z Całym szacunkiem ale to Polska jest kaalekim krajem bo Anglicy nie emigruja do polski tylko polacy do angli....

dziwne że w całej europie mozna tylko w pl nie??? debilizm??? wątpie aby 70.000.000 milionowy kraj był zbiorem debili... a w tym zbiorze widniały jedne z najlepszych uczelni na świecie....

co do jazdy to wiekększa ostroznosc .. ewentualnie kamerka w lusterku i po sprawie i mamy pewne zadbane z dobrym zawieszeniem a nie po katowaniu na naszych samochód.. ni bity złozony z 3 innych jak w przypadku niemieckich(niektórych) zabronic powinni 25letnich żechów z przegladami za 0,5litra ABSOLWENTA a nie np. LEXUSA z 12poduszkami i najnowoczesniejszymi systemami bezpieczenstwa......

kwestia jazdy z taa strona to kwestia kazdego z osobna jeden sobie poradzi innemu bedzie to przezkadzac.....

temat załozylem bo chciałem usłyszec opinie osób takich jak koledzy nad toba a nie Rasistowskich pozdrawiam:) napisz ze jestes przeciw uzasadnij ale ne obrazaj ... bo Polsce do UK jeszcze wiele brakuje ..... DZIWNE ZE SINDBAD ORBIS i inne autokary jezdza z kierownica po lewej po angli i jakos nie mam wypadków??

z calym szacunkiem kolego, do anglii emigruja ci ktorzy sa za slabi na polskie realia lub brak im wylsztalcenia i pomyslu zeby tutaj walczyc, ida po najnizszej linii oporu a potem zarabiaja dobre pieniadze to fakt ale sa popychadlami do konca zycia, to nie kraj tylko ludzie moa byc kalekami

moja wypowiedz niemiala rasistowskiego tonu, irytuje mnie jedynie fakt ze ludzie na wyspach od wiekow lansuja kulture dziwactwa, moze to nie debilizm ale jakis chory trend ktory panuje tam od wiekow ze robia wszystko na opak w stosunku do ludzi z europy i tylko dlatego ze oni sa dziwakami to cala unia europejska ma wprowadzac u siebie ich dziwactwo, czyli samochody z kierownica po niewlasciwej stronie?

kolego to nie jest kwestia ostroznosci, ty chyba nigdy nie jechales takim samochodem, przy wyprzedzaniu samochodu ciezarowego masz ZEROWA widocznosc przeciwnego pasa, zadna kamerka ci nie pomoze, bo masz patrzec na droge a nie na ekran ,dlatego normalny kraj taki jak nasz przeciwstawia sie zagrozeniu jakim sa kierowcy w dziwnych samochodach

autokary maja bardzo wysoko polozony fotel kierowcyi duzo latwiej im wykonywac rozne manewry niewazne z ktorej strony maja kierownice,moze dlatego sie nie obawiaja jazdy w kraju gdzie wszystko jest odwrotnie
halsky11

08 Sty 2010, 10:12

Już nie znęcajcie się nad kolegą BNA, jak to on be, bo opuścił nasz kraj. Chce kupić auto, i pyta, myślę że warto mu uzmysłowić późniejsze problemy może, to go przekona do powrotu do kraju, a nie wygłaszać jakieś tezy o debilach i ludziach pełnosprytnych.

Na marginesie dziwię się ludziom którzy za chlebem jadą do UK. Tak samo mogli by zrobić wyjeżdżając do innego miasta w Polsce, przecież tu też można zarobić, koszty życia są niższe, no i łatwiej spotkać się z rodziną i na święta przyjechać.

W zeszłym roku pierwszy raz byłem w UK. Tylko na parę dni służbowo, leciałem tanimi liniami, nie mogłem stamtąd wrócić, bo spadło 5 cm śniegu, lot odwołany, płacz i zgrzytanie zębów ludzi, w większości Polaków. Wyobrażam sobie jak to wygląda np na święta kiedy nie można wrócić, ja miałem dość po jednym razie. Pracuje z Brytyjczykami i każdy jeden mówi, że planują przenieść się jak tylko dzieci podrosną lub skończą szkołę. Francja, Hiszpania. Mówią, że za te same pieniądze mieli by piękny dom na południu, koszty życia 1/3 niższe i o wiele lepszą pogodę ;) Oto kraj mlekiem i miodem płynący.

Dobra dość OT. Nie polecam zwożenia tu "anglików", za dużo zachodu, problemy na drodze, problemy przy odsprzedaży, w Polsce też można kupić dobre i ładne auto. Zamiast rocznika 2007 kup sobie 2003, też pojeździsz i też będzie się prezentować. Nie wszystkie auta w Polsce to kotlety z Niemiec.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

08 Sty 2010, 11:07

Powoli drodzy forumowicze odchodzicie od tematu. Co do ostrożności, oraz widoczności to wszystko zależy od kierującego i wyposażenia. Na temat kierujących powodujących zagrożenia dobrą lekturą są statystyki policyjne. Na temat wyposażenia i treningu z tym wyposażeniem to można mnożyć przykłady, które poprawiają bezpieczeństwo. Kiedyś nie obowiązywało lusterko boczne i trzeba było odwracać się aby się upewniać przed wykonaniem manewru np omijania, a teraz wystarczy popatrzeć w lusterko i tylko zależy od kierującego jak potrafi ocenić odległość w lusterku zbliżającego się pojazdu z tyłu. W pewnych pojazdach (czołgi, statki, samoloty) już dawno kieruje się patrząc tylko na przyrządy, a jak dochodzi do wypadku to prawie zawsze zawini prowadzący pojazd, który coś źle zinterpretuje lub czegoś nie zauważy.
kmtaxi
Początkujący

08 Sty 2010, 12:28

halsky11 napisał(a):to jest niedopuszczalne ,jezdzenie w kraju o ruchu prawostronnym durnymi angolskimi wynalazkami (...) mam nadzieje ze polska sie przeciwstawi kolejnemu szkodliwemu przepisowi unijnemu, takie samochody to zadna okazja, jezdzenie tutaj takimi samochodami wywola chaos komunikacyjny i fale wypadkow, jak ludzie zaczna te tanie dziwadla sprowadzac a potem sie okaze ze chcac nimi poszpanowac wyprzedzaja majac zerowa lub zaburzona ocene odleglosci ....

Normalnie kopara mi opadła. Nie sądziłem, że znajdzie się temat na tym forum, w którym się z Tobą zgodzę :twisted:

BNA napisał(a):dziwne że w całej europie mozna tylko w pl nie???

Bo w całej Europie ludzi stać na europejskie samochody a jazda anglikami to marginalne przypadki - specjalistyczne urządzenia itp. W Polsce jak pozawolą na jazde anglikami to zaraz 50% aut będzie miało kierę nie z tej strony co potrzeba i będzie jeden wielki dym. W d... z tym co prowadzi angola ale czemu mają ginąć ludzie jadący z przeciwka bo gość musi się cały wychylić do wyprzedania?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013