Małe,lekkie auto na prawko B1 - do 7,5 tys

08 Sty 2010, 22:51

Siema!
Zakręciłem się ostatnio wokół prawa jazdy B1. Dla niewtajemniczonych - uprawnia ono do prowadzenia pojazdu mechanicznego 3 lub 4 kołowego osoby, które ukończyły 16 lat. Masa pojazdu nie może jednak przekraczać 550 kg, dlatego chciałbym prosić Was o pomoc i rady co wybrać. Chciałbym przeznaczyć możliwie jak najmniejszą kwotę. Niektóre pojazdy da się przerobić poprzez np. usunięcie tylnej kanapy, itp. Zajmuje się tym np. firma Korycki (przerabiają Daihatsu Cuore). Jednak wydając pieniądze, dla 16 latka dość sporą ilość, chciałbym mieć całkowitą pewność, że zrobiłem wszystko, żeby wybrać jak najlepszy model. Jakie znacie modele, których masa nie będzie tak duża, żeby nie można jej było zmniejszyć do 550 kg w sposób bezpieczny, a powierzenie tej pracy mechanikom nie będzie wymagało dopłacenia kolejnych tysięcy? Bardzo proszę o pomoc. Zastanawiam się nad : Daihatsu Cuore oraz Daewoo Tico.
yetiwk
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

09 Sty 2010, 00:33

Temat był już poruszany kilka razy - użyj szukajki. Generalnie nie warto się w to bawić. Tico jest już samo w sobie niebezpiecznie bo ma blachy niewiele grubsze od kartki papieru, a co dopiero jeśli się je jeszcze odciąży. Najlepiej poczekaj 2 lata a jak koniecznie potrzeba Ci środka transportu to w tym wieku polecam skuter.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

09 Sty 2010, 12:32

Nie znaleziono tematów ani postów pasujących do Twoich kryteriów
yetiwk
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

09 Sty 2010, 12:32

kup sobie mocnego quada bo podczas wypadku szanse przezycia beda takie same jak w malym samochodzie odciazanym na potrzeby tej kategorii
halsky11

09 Sty 2010, 12:54

halsky11 napisał(a):kup sobie mocnego quada
za 7 kafli?? raczysz żartować :mrgreen: za 7 to chyba używany chinczyk z napędem na jedną ośke bez dyferencjału nawet :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

09 Sty 2010, 13:30

Ja na Twoim miejscu wolał bym poczekać i zrobić normalnie na B
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Sty 2010, 15:26

pocieszny napisał(a):
halsky11 napisał(a):kup sobie mocnego quada
za 7 kafli?? raczysz żartować :mrgreen: za 7 to chyba używany chinczyk z napędem na jedną ośke bez dyferencjału nawet :mrgreen:

dla dzieciaka mocny quad to wlasnie jest nawet 250ccm z napedem na jedna oske a ty sie juz zapedzasz na jakies yamahy 600 z napedem na 4 i systemem trakcji :wink:
halsky11

09 Sty 2010, 19:57

fiat 500 rocznik 1973 :lol:
życie jest tylko jedno
dawig
Aktywny

Miejscowość: bytom

09 Sty 2010, 21:06

Nie baw się w jakieś Daihatsu. Mini Morris to dobra alternatywa (słynny samochód Jasia Fasoli). Silniki są bodajże 1.0 i 1.3 masa 600kg więc odchudzić go to nie problem (wystarczy papier na jakieś pierdoły). No i robi wrażenie jak w dobrym stanie :)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)