REKLAMA
Witam serdecznie,
Które wyjście byłoby w moim przypadku najlepsze, co polecalibyście zrobić:
Mam w Polsce anglika, jest to Ford Focus MK2, aktualnie nie jest zarejestrowany, w UK jest zapisany na SORN, nie składałem jeszcze wniosku o permanent export,
Auto od kilku miesięcy stoi w garażu w Polsce ale jest w pełni sprawne, jeździ bezproblemowo, mimo tego chce się go pozbyć w Polsce (do uk już nie wracam), i tutaj rodzi się pytanie które wyjście byłoby najbardziej opłacalne jako iż chcę się go pozbyć:
1. permanent export z uk, następnie zarejestrować je, zrobić przegląd i sprzedać (otomoto itp), cała procedura może być czasochłonna i kosztowna? czy ma to sens?
2. sprzedać w takim stanie w jakim jest teraz czyli tylko wystąpić o permanent export z uk i wystawić ogłoszenie niezarejestrowanego anglika? - byłoby to chyba najprostsze rozwiązanie, nie jestem pewien czy nie byłoby lepiej żebym go zarejestrował w Polsce sam jako że jest on moją własnością od kilku lat (brak akcyzy?)
3. czy może po prostu sprzedać je na części? nie mam pojęcia ile byłbym w stanie za nie dostać sprzedając je na części, przypomnę że auto jeździ bezproblemowo,
Dodam że polski odpowiednik tego forda jest wart jedynie jakieś 6000 zł,