Anglikiem po Polsce

12 Sie 2009, 18:23

Witam . Obecnie przebywam na terenie UK gdzie pracuje by zarobic sobie na wymarzony samochód .... za 1rok. lub 2 mam w planie zjazd do polski .. jesli nic sie nie zmieni teoretycznie bede musiał zarejestrowac samochód co wiadomo jest nie mozliwe bez przekładki ... niestety tylko w polsce ....bo inne kraje nie protestują w obec jazdy z kierownicą po innej stronie UE ... osobiscie nie chce robic przekładki gdyż jest to ostry dzwon dla samochodu i traci sie luksus odczuwalny w samym sobie z jazdy i nie tylko..

Powiedzcie ds sie jakos ominac to aby jezdzic anglikiem po polscee??

Moze podczasz kontroli tłumaczyc ze dopiero co sie przyjechało do polski ..i niebawem mam zamiar dokonac przekładki i rejestracji pojazdu??

jakie są ewentualne kary za jazde anglikiem ...

doradzcie co zrobic bo auto które w polsce kosztuje 80.000tys tu w uk mnie kosztuje 5-6 wiec prostym rachunkiem 5x6 = 30 ile zzyskuje??? sami widzicie ... w pl nigdy bym sobie na taki zakup nie mógł pozwolic......

slyszalem ze od 2009 roku mozna juz jezdzic anglikiem po polsce ... bo prawo unijne jest wazniejsze od panstwowego a jak wiadomo polska jest jedynym krajem unijnym ktory blokuje tolerancje prawostronna:) wiecie cos o tym??

sory za błędy ..pozdrawiam i czekam na dorade
BNA
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Kraków

13 Sie 2009, 15:38

można kombinować z jeżdżeniem na angielskich tablicach ale tylko do czasu ważności badania technicznego o OC.

Na dzisiaj prawnie jest to niemożliwe dla samochodów zarejestrowanych w Polsce. Jeżeli masz zamiar przywieźć auto za kilka lat to śledź przepisy i czekaj na zmianę o jakiej piszesz.

tutaj można trochę o tym przeczytać
http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/5027

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

26 Sie 2009, 23:02

Trochę to nie do końca tak się ma rejestracja Anglika w Polsce. Czytałem jakiś czas na ten temat i szukałem sposobów rejestracji auta bez przekładki (po przełożeniu raczej nie jest to problem, ale zależy to od stacji diagnostycznej czy podbiję przegląd). Z tego co wyczytałem to można zarejestrować auto bez przekładki bo takie są ustawy (prawa) unijne, ale jak każdy pewnie dobrze wie w Polsce są inne przepisy. Z tego jak ja to rozumiem to polega to na tym, że Unia:
- zezwala rejestrację auta z dowolnego kraju należącego do Unii na podstawie aktualnego przeglądu technicznego np. auta z Anglii.
- natomiast w Polsce każde auto sprowadzone musi przejść pierwszy przegląd techniczny w Polsce bez względu na to czy jest on ważny w Anglii czy nie to w Polsce przejść go musi i z tym problem jeśli chodzi o rejestrację Anglików bo nikt nie da przeglądu technicznego na auto z kierownicą po prawej stronie.
Tak ja to widzę, ale oczywiście mogę się mylić. Jak dobrze pamiętam to ktoś pozwał Polskę do instytucji Unijnej (nie pamiętam dokładnie) właśnie w tej sprawie odnośnie praw Unijnych a Naszych Polskich, sprawa była chyba w sądzie w połowie czerwca albo coś takiego. Jakie było rozstrzygnięcie to nie wiem bo się już tym nie interesowałem. A ogólnie zarejestrować Anglika się da, ale trzeba pisać różne pisma do instytucji w Polsce i da się to załatwić, ale to wymaga zabawy. Są nawet osoby, które pomogą w rejestracji Anglika bez przekładki, ale nie będę robił reklamy a dodam tylko, że ogłoszenia takie można spotkać na znanym portalu aukcyjnym.

Wiadomości które podałem nie wiem czy są aktualne na chwilę obecną bo jakiś czas się już tym nie interesowałem, ale na pewno część informacji się komuś przyda.
Danielo_one
Nowicjusz

Miejscowość: Rzerzęczyce

26 Sie 2009, 23:19

Danielo_one napisał(a):natomiast w Polsce każde auto sprowadzone musi przejść pierwszy przegląd techniczny w Polsce bez względu na to czy jest on ważny w Anglii czy nie to w Polsce przejść go musi i z tym problem jeśli chodzi o rejestrację Anglików bo nikt nie da przeglądu technicznego na auto z kierownicą po prawej stronie.
Tak ja to widzę, ale oczywiście mogę się mylić. Jak dobrze pamiętam to ktoś pozwał Polskę do instytucji Unijnej (nie pamiętam dokładnie) właśnie w tej sprawie odnośnie praw Unijnych a Naszych Polskich, sprawa była chyba w sądzie w połowie czerwca albo coś takiego. Jakie było rozstrzygnięcie to nie wiem bo się już tym nie interesowałem

Polska przegrała i przeglądy zagraniczne są ważne w Polsce, z tego co się orientuje to już to weszło w życie, ale głowy sobie uciąć nie dam bo nie sprawdzałem czy już weszło czy tez nie :)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

26 Sie 2009, 23:38

Sprawa była pewna że Polska przegra. Jesteśmy w Unii to obowiązuję Nas prawo Unijne. Sam nie jestem pewien wyniku, ale skoro tak piszesz to pewnie tak jest. W życie weszło, ale i tak będzie ciężko uświadomić ludzi w Wydziale Komunikacji (jak się nie mylę), że auta z Anglii można rejestrować w Polsce.
Tak odnośnie tych Anglików z kierą po prawej stronie dodam, że takim autem spokojnie można się poruszać po Polsce (jeździłem i wiem co piszę). W dłuższe trasy nie ma problemu o ile są chociaż dwa pasy ruchu w danym kierunku. Natomiast jazda po wsiach i małych drogach to oczywiście problem z wyprzedzaniem. Można wychodzić z założenia że jak ten przede mną jedzie wolno to jadę za nim przepisowo i wyprzedać wcale nie trzeba. A co do bezpieczeństwa to jakie to ma znaczenie skoro nie jeden ...... jedzie z kierownicą po lewej i ładuję się na 3-ego i nie przejmuję się niczym (typowe uda się albo się nie uda), więc po co pisać że auto z kierownicą po prawej stronie jest niebezpieczne skoro zmusza kierowcę do trochę większego zastanowienia niż szaleńca który siedzi po lewej stronie i myśli że może zdąży a później ludzie giną.

[ Dodano: Czw Sie 27, 2009 09:21 ]
Podsumowując temat. Anglika się zarejestruję dajmy na to z Angielskim przeglądem. No a co będzie jak się ten przegląd skończy? Żadna stacja diagnostyczna nie da przeglądu jak zobaczy takie auto i później będzie problem. Sama rejestracja Nan nie ratuje. Ma ktoś jakiś pomysł co dalej z przeglądem? Ja spróbuję się dowiedzieć jak to robią Ci którzy jeżdżą Anglikiem na Polskich blachach i co robią z przeglądem. Jak coś będę wiedział to napiszę.

[ Dodano: Sob Wrz 12, 2009 13:32 ]
Witam Wszystkich.
Trochę odświeżę temat bo tak się składa że mam opcje sprowadzenia auta z UK.
Sprawa 1:
Odnośnie ustawy o pierwszym przeglądzie technicznym auta sprowadzonego spoza Polski a znajdującego się na terenie UE wchodzi ona w życie 22 września 2009 roku. Zezwala ona na rejestrację pojazdu bez pierwszego przeglądu technicznego w Polsce. Wynika z tego że auto zarejestrować będzie można bez problemu.
Sprawa 2:
Zarejestrować się da, ale co jak się skończy przegląd w tym przypadku Angielski? Jest jakaś możliwość że za kilka miesięcy i na to się znajdzie sposób?
Sprawa 3:
Zarejestruje auto a jak się będzie miała do tego kontrola policyjna?
Sprawa 4:
Osobą od której ewentualnie zakupie pojazd będzie moja siostra, więc jakie papiery potrzebuję i dokumenty aby auto zarejestrować? Koszt z tego co słyszałem całości to około 1500 zł.
Sprawa 5:
Kupie auto z ważnym przeglądem np. do maja. Zarejestruję z kierownicą po prawej a czy później bez problemu będę mógł dokonać przełożenia układu kierowniczego i wtedy w maju udać się na przegląd?
Sprawa 6:
Czy nie będzie problemu z ubezpieczeniem auta zarejestrowanego z kierownicą po prawej stronie?

P.S. Jeszcze jedna prośba do tych którzy są przeciwni takim pojazdom. Wiem doskonale co znaczy jazda z kierownicą po prawej stronie bo tak się składa że jeździłem autem które mogę nabyć. Wyprzedzanie? Możliwe choć nie zawsze trzeba łamać przepisy, aby za wszelką cenę kogoś wyprzedzić (mowa nawet o tych co mają kierownice z lewej strony).
Wszyscy piszą że auto z kierownicą po prawej stronie niebezpieczne bo się nie da wyprzedzić, ale jak widzę c*wela który ma kierownice z lewej strony i się ładuje na trzeciego to jest oczywiście bardzo bezpieczne). Proszę o odpowiedź na moje pytania. Za wszystkie odpowiedzi i sugestię z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Danielo_one
Nowicjusz

Miejscowość: Rzerzęczyce

07 Sty 2010, 17:55

ja powiem tyle....

Sejm opowiedział się za zmianami w prawie o ruchu drogowym
. Nowe przepisy dotyczą m.in. zasad rejestracji samochodów sprowadzanych z zagranicy oraz kompetencji polskich stacji diagnostycznych.
Za nowelizacją w głosowaniu opowiedziało się 406 parlamentarzystów, przeciw były 4 osoby, a jedna się wstrzymała.

Obecne przepisy nakazują badanie sprowadzonego do Polski pojazdu zawsze - nawet jeśli posiada ważne badanie techniczne wykonane w krajach Unii Europejskiej. Zmiana przyjęta przez posłów prowadzi do uznania badań z tych państw i zniesienia obowiązku pierwszego badania w Polsce. Do zarejestrowania samochodu w Polsce wystarczy zagraniczny dowód rejestracyjny pojazdu lub dokument z badania technicznego.

Takie zmiany w prawie nakazał Polsce Europejski Trybunał Sprawiedliwości w czerwcu 2008 r.

Posłowie poparli też zmiany pozwalające na powtórną rejestrację w kraju pojazdu np. wyrejestrowanego w związku z przeprowadzką za granicę. Przy powrocie do kraju będzie można go powtórnie zarejestrować.

Propozycje nowych przepisów zmieniają też kompetencje stacji diagnostycznych. Badania m.in. autobusów, które mogą jeździć do 100 km na godzinę autostradą, samochodów ciężarowych
przewożących ładunki specjalne, będą wykonywały jedynie okręgowe stacje badania pojazdów
BNA
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Kraków

07 Sty 2010, 22:32

Jak się skończy przegląd to możesz go zrobić w innym kraju UE. Urząd komunikacji musi to wpisać do dowodu rejestracyjnego.
kmtaxi
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Bielsko-Biała
Auto: Mercedes W210
Silnik: 2,2cdi 143KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001