26 Sie 2009, 23:38
Sprawa była pewna że Polska przegra. Jesteśmy w Unii to obowiązuję Nas prawo Unijne. Sam nie jestem pewien wyniku, ale skoro tak piszesz to pewnie tak jest. W życie weszło, ale i tak będzie ciężko uświadomić ludzi w Wydziale Komunikacji (jak się nie mylę), że auta z Anglii można rejestrować w Polsce.
Tak odnośnie tych Anglików z kierą po prawej stronie dodam, że takim autem spokojnie można się poruszać po Polsce (jeździłem i wiem co piszę). W dłuższe trasy nie ma problemu o ile są chociaż dwa pasy ruchu w danym kierunku. Natomiast jazda po wsiach i małych drogach to oczywiście problem z wyprzedzaniem. Można wychodzić z założenia że jak ten przede mną jedzie wolno to jadę za nim przepisowo i wyprzedać wcale nie trzeba. A co do bezpieczeństwa to jakie to ma znaczenie skoro nie jeden ...... jedzie z kierownicą po lewej i ładuję się na 3-ego i nie przejmuję się niczym (typowe uda się albo się nie uda), więc po co pisać że auto z kierownicą po prawej stronie jest niebezpieczne skoro zmusza kierowcę do trochę większego zastanowienia niż szaleńca który siedzi po lewej stronie i myśli że może zdąży a później ludzie giną.
[ Dodano: Czw Sie 27, 2009 09:21 ]
Podsumowując temat. Anglika się zarejestruję dajmy na to z Angielskim przeglądem. No a co będzie jak się ten przegląd skończy? Żadna stacja diagnostyczna nie da przeglądu jak zobaczy takie auto i później będzie problem. Sama rejestracja Nan nie ratuje. Ma ktoś jakiś pomysł co dalej z przeglądem? Ja spróbuję się dowiedzieć jak to robią Ci którzy jeżdżą Anglikiem na Polskich blachach i co robią z przeglądem. Jak coś będę wiedział to napiszę.
[ Dodano: Sob Wrz 12, 2009 13:32 ]
Witam Wszystkich.
Trochę odświeżę temat bo tak się składa że mam opcje sprowadzenia auta z UK.
Sprawa 1:
Odnośnie ustawy o pierwszym przeglądzie technicznym auta sprowadzonego spoza Polski a znajdującego się na terenie UE wchodzi ona w życie 22 września 2009 roku. Zezwala ona na rejestrację pojazdu bez pierwszego przeglądu technicznego w Polsce. Wynika z tego że auto zarejestrować będzie można bez problemu.
Sprawa 2:
Zarejestrować się da, ale co jak się skończy przegląd w tym przypadku Angielski? Jest jakaś możliwość że za kilka miesięcy i na to się znajdzie sposób?
Sprawa 3:
Zarejestruje auto a jak się będzie miała do tego kontrola policyjna?
Sprawa 4:
Osobą od której ewentualnie zakupie pojazd będzie moja siostra, więc jakie papiery potrzebuję i dokumenty aby auto zarejestrować? Koszt z tego co słyszałem całości to około 1500 zł.
Sprawa 5:
Kupie auto z ważnym przeglądem np. do maja. Zarejestruję z kierownicą po prawej a czy później bez problemu będę mógł dokonać przełożenia układu kierowniczego i wtedy w maju udać się na przegląd?
Sprawa 6:
Czy nie będzie problemu z ubezpieczeniem auta zarejestrowanego z kierownicą po prawej stronie?
P.S. Jeszcze jedna prośba do tych którzy są przeciwni takim pojazdom. Wiem doskonale co znaczy jazda z kierownicą po prawej stronie bo tak się składa że jeździłem autem które mogę nabyć. Wyprzedzanie? Możliwe choć nie zawsze trzeba łamać przepisy, aby za wszelką cenę kogoś wyprzedzić (mowa nawet o tych co mają kierownice z lewej strony).
Wszyscy piszą że auto z kierownicą po prawej stronie niebezpieczne bo się nie da wyprzedzić, ale jak widzę c*wela który ma kierownice z lewej strony i się ładuje na trzeciego to jest oczywiście bardzo bezpieczne). Proszę o odpowiedź na moje pytania. Za wszystkie odpowiedzi i sugestię z góry dziękuje.
Pozdrawiam